header

Ένθετο για την Ελλάδα του περιοδικού Diplomacy & Commerce 
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 19/10/2021
Σχετικός σύνδεσμος: http://www.diplomacyandcommerce.rs/in-focus-greece-2021/
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πρεσβείας Βελιγραδίου
Πηγή: https://www.mfa.gr/serbia/presveia/news/in-focus-greece-tou-serbikou-periodikou-diplomacy.html
Κείμενο:

Το μηνιαίο περιοδικό για θέματα διπλωματίας και οικονομίας, Diplomacy & Commerce, το οποίο εκδίδεται στην αγγλική γλώσσα, δημοσιεύει ειδικό ένθετο για την Ελλάδα στο τρέχον τεύχος Οκτωβρίου 2021. 

Το εκτενές (40 σελίδες) ένθετο με τίτλο In Focus Greece, φιλοξενεί σειρά συνεντεύξεων και άρθρων για τις ελληνο-σερβικές σχέσεις, τη διμερή συνεργασία, την παρουσία Ελλήνων επενδυτών και επιχειρηματιών στη Σερβία, καθώς και αφιερώματα για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, τα προγράμματα σπουδών σε ελληνικά πανεπιστήμια, τον ελληνικό πολιτισμό, τις παραδόσεις και τον τουρισμό. 

Με τίτλο «Close Historical and Cultural Ties», το ένθετο φιλοξενεί τρισέλιδη συνέντευξη του πρέσβη της Ελλάδας στη Σερβία, Γεώργιου Διακοφωτάκη.

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα, ο πρέσβης μίλησε μεταξύ άλλων, για την πανδημία στην Ελλάδα και τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Αναφέρθηκε στη διαχείρισή της, στην υιοθέτηση υγειονομικών πρωτοκόλλων στον κλάδο του τουρισμού και επεσήμανε ότι στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και η σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, με κύριο όπλο τον εμβολιασμό. Ο πρέσβης αναφέρθηκε και στο μνημόνιο κατανόησης για την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού που υπεγράφη κατά την επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού της Σερβίας, Tatjana Matic στην Αθήνα τον περασμένο Μάρτιο.

Σχετικά με τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία εξαιτίας του πλήγματος που δέχθηκε η τουριστική βιομηχανία από την πανδημία, ο πρέσβης παρέθεσε οικονομικά στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, ο κλάδος του τουρισμού παρουσίασε φέτος σημάδια ανάκαμψης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος. Υπογράμμισε ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης αλλά και η προσαρμοστικότητα που επέδειξε σημαντικός αριθμός ελληνικών επιχειρήσεων στα νέα δεδομένα, με την εισαγωγή των πρακτικών της τηλεργασίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου, συνέβαλαν στη συνέχιση και διατήρηση της δραστηριότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, αναφέρθηκε στις προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων που προσφέρει η σερβική οικονομία και τις δυνατότητες βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος. 

Στο ειδικό αφιέρωμα του Diplomacy & Commerce φιλοξενούνται, επίσης, συνεντεύξεις του επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Πρεσβείας της Ελλάδας, Βασίλειου Σκρόνια, του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας (ΣΕΕΣ), Στυλιανού Ζακώφ, καθώς και Ελλήνων επιχειρηματιών.

Στη συνέντευξή του με τον τίτλο: «There is enough room to improve our relations», ο επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ ανέλυσε τις ελληνο-σερβικές οικονομικές σχέσεις και παρουσίασε τις δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας όσον αφορά την οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, στη σερβική αγορά δραστηριοποιούνται σήμερα περίπου 250 ελληνικές επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται 25.000 άτομα.

Ένας από τους βασικούς στόχους, όπως ανέφερε, είναι η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού δικτύου: ‘Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Βουδαπέστη’, που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του εμπορίου και των μεταφορών μεταξύ των τεσσάρων χωρών.

Ο κ. Σκρόνιας σκιαγράφησε, επίσης, τον ενεργό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή μέσω συγκεκριμένων προγραμμάτων περιφερειακής συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές.

 Ο Στυλιανός Ζακώφ έκανε λόγο στη συνέντευξή του, που φέρει τον τίτλο: «Greece is one of the largest investors in Serbia», για μία υψηλού επιπέδου συνεργασία σε διπλωματικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο και υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι ένας από τους πρώτους και μεγαλύτερους επενδυτές στη Σερβία. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν ευκαιρίες ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, οι κατασκευές, οι τεχνολογίες επικοινωνίας κ.ά. 

Για τις δραστηριότητες της Inos Balkan μίλησε ο γενικός διευθυντής της εταιρείας, Ιωσήφ Βαγγελάτος, ο Δημήτριος Αντωνίου, γενικός διευθυντής της Hertz αναφέρθηκε στις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που προσφέρει η εταιρεία, ενώ τις προοπτικές της Minoan Binding Laminating παρουσίασε ο ιδρυτής και διευθυντής της, Γεώργιος Καλαϊτζάκης. 

Άρθρο με στοιχεία για τις ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία δημοσιεύεται με τίτλο «Greece is one of the largest investors in Serbia». 

Σε συνεργασία με το ΓΔΔ Βελιγραδίου, το Diplomacy & Commerce φιλοξενεί στο εν λόγω ένθετο για την Ελλάδα, δισέλιδο αφιέρωμα στην επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και στο πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς και δισέλιδο αφιέρωμα στην ηλεκτρονική πύλη «Study in Greece», η οποία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα σπουδών που προσφέρουν τα ελληνικά πανεπιστήμια, αλλά και στα δύο ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα σπουδών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Την προετοιμασία των εν λόγω άρθρων / αφιερωμάτων ανέλαβαν η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» και το Γραφείο του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, αντίστοιχα. 

Τέλος, στο ένθετο In Focus Greece δημοσιεύονται άρθρα, συνοδευόμενα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, για τη Μαρία Κάλλας: «She holds the title: La Divina», την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου: «Cinema of Greece», τα έθιμα και τις παραδόσεις του ελληνικού γάμου: «My big, fat Greek wedding» και τα ελληνικά νησιά: «Greek Islands – a unique phenomenon». 

Το ένθετο μπορεί να αναζητηθεί στον παρακάτω σύνδεσμο: 

http://www.diplomacyandcommerce.rs/in-focus-greece-2021/

 

Πηγή: Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας Πρεσβείας Βελιγραδίου - ΚΩΣΤΑΡΑ, https://www.mfa.gr/serbia/presveia/news/in-focus-greece-tou-serbikou-periodikou-diplomacy.html

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov