Facebook

Linkedin

twitter - x

header

Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Σερβίας-Βουλγαρίας
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 01/02/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες στο σερβικό τμήμα της διασύνδεσης φυσικού αερίου μήκους 171 km που θα συνδέει τη Νις (Σερβία) και τη Σόφια (Βουλγαρία), υποστηρίζοντας έτσι την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια.

Το σερβικό τμήμα του αγωγού μήκους 109 χιλιομέτρων θα κοστίσει 85,5 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί με δάνειο 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 49,6 εκατ. ευρώ επιχορήγηση από το Μηχανισμό Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα υπόλοιπα 11 εκατ. ευρώ να προέρχονται από  τον σερβικό κρατικό προϋπολογισμός και κονδύλια της Srbijagas.

Οι πολίτες της Bela Palanka, του Pirot και του Dimitrovgrad στη Νοτιοανατολική Σερβία, καθώς και η βιομηχανία και άλλοι τομείς της οικονομίας, θα έχουν έτσι μια πηγή καθαρότερης και φθηνότερης ενέργειας για θέρμανση.

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού έχει προγραμματιστεί για το 4ο τρίμηνο του 2023.

Με την προβλεπόμενη δυναμικότητά του, ο νέος αγωγός φυσικού αερίου θα παράσχει πρόσθετη αύξηση 80% της χωρητικότητας σε σχέση με τις τρέχουσες ετήσιες ανάγκες της Σερβίας σε φυσικό αέριο (περίπου 2,4 bcm/έτος) και θα αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο συμβάλλοντας στον στόχο της καθαρότερης ενέργειας.

Η διασύνδεση φυσικού αερίου Σερβίας-Βουλγαρίας έχει προσδιοριστεί στο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια ως ένα από τα εμβληματικά έργα, που ενθαρρύνει τη μετάβαση από τον άνθρακα σε πιο βιώσιμη και πράσινη παραγωγή ενέργειας.

Η Πρωθυπουργός κα Άννα Μπρνάμπιτς είπε στην τελετή έναρξης της κατασκευής ότι το έργο είναι σημαντικό για τη Σερβία.

«Ο αγωγός θα παράσχει άλλη μια σύνδεση με τη Βουλγαρία και θα εξασφαλίσει προμήθειες φυσικού αερίου, θα διαφοροποιήσει τις πηγές εφοδιασμού και θα παρέχει μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια για την οικονομία και τα νοικοκυριά και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στην κεντρική, ανατολική και νότια Σερβία», είπε, προσθέτοντας ότι η διασύνδεση φυσικού αερίου με τη Βουλγαρία θα σημαίνει υψηλότερη ποιότητα ζωής για το κοινό στη Σερβία και θα συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Yπουργός Μεταλλείων και Ενέργειας κα Ζοράνα Μιχάιλοβιτς είπε στην τελετή ότι "η ενεργειακή κατάσταση είναι σταθερή με την Κυβέρνηση να έχει εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom".

ΜΜ-01.02.2022-Πηγή: N1

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov