header

Αντίκτυπος του Πολέμου στην Ουκρανία στην Τυνησιακή Οικονομία
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 03/03/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί έναν ακόμη επιβαρυντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της τυνησιακής οικονομίας η οποία έχει δοκιμαστεί από την υγειονομική κρίση του Covid 19  και την διαρκή πολιτική κρίση της χώρας. Σύμφωνα με την εδώ Αντιπροσωπεία της Ε.Ε. οι βασικότερες συνέπειες για την τυνησιακή οικονομία θα είναι η αγορά δημητριακών, οι τιμές του πετρελαίου και ο τουρισμός.

Αναλυτικότερα, η Τυνησία καλύπτει περίπου το 70% των αναγκών της σε δημητριακά από εισαγωγές. Το 47% των εισαγωγών σίτου προέρχεται από την Ουκρανία, επομένως διαγράφεται κάποιος κίνδυνος ελλείψεων ενώ από τη Ρωσία προέρχεται μόνο το 4%. Οι τιμές του σίτου και του ψωμιού καθορίζονται από το κράτος για τους παραγωγούς, το χονδρεμπόριο και το λιανεμπόριο γεγονός που συνεπάγεται και ένα σύστημα επιδοτήσεων ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να είναι ελάχιστη δυνατή. Ως εκ τούτου,  οι αυξήσεις των τιμών παγκοσμίως θα σημαίνουν πρόσθετο άμεσο οικονομικό περιορισμό στον κρατικό προϋπολογισμό, η βιωσιμότητα του οποίου πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω. Σε αντίθεση με άλλες χώρες της περιοχής όπως η Αίγυπτος και η Αλγερία, τα αποθέματα σιτηρών στην Τυνησία είναι πολύ χαμηλά. Σημειώνουμε ότι η χώρα μας είναι ένας από τους βασικούς εξαγωγείς δημητριακών στην Τυνησία καλύπτοντας το 4,1% των αναγκών της σε σιτάρι το 2019, με τον κωδικό «1001            Σιτάρι και σμιγάδι» να είναι σταθερά στα τρία πρώτα εξαγώγιμα προϊόντα μας στην Τυνησία. 

Ο τουρισμός αποτελεί ίσως το βασικότερο στρατηγικό τομέα στον οποίο η Τυνησία στηρίζει τις ελπίδες της για επανεκκίνηση της οικονομίας κατά το τρέχον έτος και για το λόγο αυτό το αρμόδιο υπουργείο ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αντίκτυπο του πολέμου. Οι βασικοί λόγοι είναι αφενός η αύξηση των τιμών των μεταφορών και η μείωση των Ρώσων και Ουκρανών τουριστών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Τουρισμού, η ρωσική αγορά ήταν η δεύτερη αγορά προέλευσης τουριστών με σταθερά ανοδική τάση, με μέσο όρο 600.000 επισκέπτες ετησίως (πρώτη χώρα προέλευσης η Αλγερία με 2,5 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως). Με τον Covid 19 βέβαια, ο αριθμός αυτός μειώθηκε στους 80.000 επισκέπτες. Η Τυνησία αποτελεί επίσης χειμερινό προορισμό για πολλούς Ρώσους συνταξιούχους. Το 2019, τα έσοδα από τον ρωσικό τουρισμό αντιπροσώπευαν περίπου 240 εκ. δηνάρια (80 εκ. ευρώ περίπου). Πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, το υπουργείο Τουρισμού επρόκειτο να διαπραγματευτεί την επανέναρξη των πτήσεων charter επιπροσθέτως των τακτικών πτήσεων.

Τιμές πετρελαίου: Ο προϋπολογισμός του 2022 βασίζεται στην εκτίμηση των 75 δολ. ΗΠΑ ανά βαρέλι πετρελαίου και η διεθνής αύξηση των τιμών ήδη πλήττει την χώρα. Η τρέχουσα επιδίωξη  της Τυνησίας για την υλοποίηση του προϋπολογισμού του  2022 χωρίς συμπληρωματικό νόμο θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Το ενεργειακό έλλειμμα της χώρας αντιπροσώπευε, το 2019, το 50% του συνολικού (έναντι 7% το 2010), μια επιδείνωση που συνδέεται με την αύξηση της κατανάλωσης σε όλους τους τομείς της οικονομίας και τη μείωση της εθνικής παραγωγής ορυκτών καυσίμων. Η Τυνησία εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από το εισαγόμενο φυσικό αέριο από την Αλγερία. Με κυρίαρχο το φυσικό αέριο, το μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περιελάμβανε μόνο το 3,9% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2020 (κυρίως προερχόμενο από αιολικά πάρκα). Η Τυνησία έχει σημαντικό δυναμικό ανάπτυξης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας και η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία της ενεργειακής μετάβασης.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov