header

Αναθεώρηση πρόβλεψης Υπουργείου Οικονομικών Κύπρου για πληθωρισμό στο 4%, από το 1,5% της αρχικής εκτίμησης
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 17/03/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

            Ανακοινώθηκε πρόσφατα, κατά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, η οποία εξέτασε το θέμα της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών και του πληθωρισμού η νέα εκτίμηση για την πορεία του πληθωρισμού στην Κύπρο.

            Η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής, Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων στο ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι η αύξηση αυτή θα στοιχίσει στα κρατικά ταμεία 25 εκατομμύρια Ευρώ, μέσω της αυξημένης Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ενώ η αύξηση των τιμών δημιουργεί δυσκολίες επίσης στην υλοποίηση του κυβερνητικού αναπτυξιακού προγράμματος.

        Οι αναθεωρημένες προβλέψεις για τον πληθωρισμό το 2022 είναι πλέον στο 4% από 1,5% και πρόσθεσε πως οποιαδήποτε επιβάρυνση δημιουργεί περαιτέρω δυσκολία στην υλοποίηση του αναπτυξιακού προγράμματος της κυβέρνησης.

            Επεσήμανε δε πως η Κύπρος εξαρτάται από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, με τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου να είναι διεθνείς, εν μέσω της αβεβαιότητας, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί, όσο διαρκεί η κρίση στην Ουκρανία. Σε περίπτωση δε αντιποίνων από τη Ρωσία αναμένονται περαιτέρω πληθωριστικές τάσεις.

            Υπενθύμισε επίσης, ότι η αύξηση του πληθωρισμού ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2021 και τον Νοέμβρη του ιδίου έτους μειώθηκαν κατά 10% οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος, ο ΦΠΑ για ευάλωτες ομάδες στο 5% για έξι μήνες και για τα άλλα νοικοκυριά στο 9% για 3 μήνες, ενώ το κράτος παράτεινε τη μείωση του ΦΠΑ για ακόμη 2 μήνες και προχώρησε στη μείωση των φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

            Εξάλλου, ο Αναπληρωτής της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή στο Υπουργείο Εμπορίου, εξέφρασε την άποψη ότι το πλαφόν σε κάποια είδη θεωρείται ως το «έσχατο μέτρο». Ανέφερε επίσης ότι, η Υπηρεσία εξετάζει τα νέα φορτία καυσίμων, που εισήγαγαν οι εταιρείες πετρελαιοειδών προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις νέες λιανικές τιμές και ότι εντός των ημερών θα είναι έτοιμο το νέο πλαίσιο παρακολούθησης της τιμής των καυσίμων. Σημείωσε ακόμα πως το πρόβλημα στον τομέα συνδέεται με τον μικρό αριθμό εταιρειών πετρελαιοειδών και όχι με τους πρατηριούχους.

            Σε ότι αφορά στα σιτηρά ανέφερε τις καταγγελίες ότι κάποιοι προμηθευτές δεν τα διέθεσαν για να τα πωλήσουν σε ψηλότερη τιμή αργότερα και πρόσθεσε ότι το θέμα ενδεχόμενης αισχροκέρδειας θα εξετασθεί, όταν επιλυθεί το θέμα των αποθεμάτων.

             Τέλος, ανέφερε ότι καταγράφονται ανατιμήσεις σε 100 από τα 170 προϊόντα που παρακολουθεί η Υπηρεσία, ενώ οι τιμές του ψωμιού κινούνται ανοδικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Υπενθύμισε ότι με το τελευταίο Υπουργικό Διάταγμα προστέθηκε το σιτάρι και ο αραβόσιτος στα αγαθά που παρακολουθούνται.

             Παράλληλα, ο Δ/ντης της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Εργολάβων Οικοδομών προειδοποίησε πως οι μεγάλες αυξήσεις σε οικοδομικά υλικά δημιουργούν κίνδυνο αναστολής έργων. Είπε ειδικότερα πως ο δομικός σίδηρος ήταν 450 Ευρώ τον τόνο τον Ιανουάριο 2021, αυξήθηκε τον Μάρτιο του 2021 στο 770 Ευρώ και σήμερα είναι στα 1.050 Ευρώ.

             Σε παρέμβαση του ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΕΚ,  είπε ότι οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να εκποιούν μονάδες, λόγω της ανυπαρξίας ζωοτροφών και του αυξημένου κόστους, το οποίο δεν μπορούν να μετακυλήσουν στον καταναλωτή και ότι ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παράξει, αλλά απαιτείται κρατική αρωγή.

            Μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε πως ο πληθωρισμός είναι κυρίως εισαγόμενος, εξηγώντας ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν επηρεαστεί κατά την πανδημία του κορωνοϊού, κάτι που συνεχίζεται, λόγω των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov