Facebook

Linkedin

header

Έξαρση διαδικτυακής Εγκληματικότητας στην Κύπρο
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 15/09/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λευκωσίας
Κείμενο:

               Το τελευταίο χρονικό διάστημα  παρατηρείται έξαρση στις καταγγελίες που λαμβάνονται από την Αστυνομία σχετικά με διάφορες μορφές απάτης μέσω διαδικτύου. Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Καταπολέμησης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, πρόσφατα λήφθηκε μεγάλος αριθμός καταγγελιών στο Τμήμα Ανίχνευσης Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Λευκωσίας. Ακολούθως, παρατίθενται περιπτώσεις που αφορούν στις συνηθέστερες μορφές ηλεκτρονικής απάτης:

 1. Παρέμβαση στην ηλεκτρονική επικοινωνία μεταξύ προμηθευτή και πελάτη και απατηλές οδηγίες για διεκπεραίωση πληρωμής σε τραπεζικό λογαριασμό των απατεώνων (man in the middle): Στις περιπτώσεις αυτές το μέρος που θα κάνει την πληρωμή λαμβάνει ηλεκτρονικό μήνυμα από ηλεκτρονική διεύθυνση ελαφρώς παραποιημένη που μοιάζει με την ηλεκτρονική διεύθυνση του προμηθευτή ή συνεργάτη του, με οδηγίες για πληρωμή τιμολογίου σε άλλο τραπεζικό οργανισμό. Το ανυποψίαστο πρόσωπο προχωρά στη διεκπεραίωση της συναλλαγής, με αποτέλεσμα τα χρήματά του να καταλήξουν στους απατεώνες.

   Το κοινό προτρέπεται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό. Ειδικά οι εμπορευόμενοι που έχουν να κάνουν με πληρωμές μεγάλων χρηματικών ποσών, θα πρέπει να επιβεβαιώνουν τις οδηγίες των πελατών τους, οι οποίες λαμβάνονται, μέσω email και με άλλους τρόπους, π.χ. με τηλεφωνική επικοινωνία, όσο και αν αυτές φαίνεται ότι προέρχονται από τους πελάτες τους.

2. Παραγγελίες μέσω απατηλών ιστοσελίδων, οι οποίες παρουσιάζονται ως πραγματικές:

Στην περίπτωση αυτή γίνεται καταβολή πληρωμής, χωρίς να παραληφθούν εμπορεύματα ή γίνεται παραλαβή διαφορετικών προϊόντων από αυτά που παραγγέλθηκαν αρχικά, μηδαμινής αξίας, συμπεριλαμβανομένης της ενοικίασης διαμερίσματος στο εξωτερικό, με την καταβολή αντιτίμου, το οποίο λαμβάνουν οι απατεώνες, χωρίς το διαμέρισμα να ενοικιάζεται ποτέ.

   Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι οι αγορές μέσω διαδικτύου έχουν μεγάλο κίνδυνο. Θα πρέπει οι αγοραστές να είναι σίγουροι και αρκετά ενήμεροι για τον υποψήφιο προμηθευτή και τις ιστοσελίδες που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν. Αν θεωρούν ότι κάτι δεν πάει καλά είναι προτιμότερο να μην προβαίνουν στην αγορά.

 3. Πωλήσεις προϊόντων μέσω διαδικτύου και πληρωμή τους με κρυπτονομίσματα, χωρίς να πραγματοποιείται ποτέ η συναλλαγή.

     Συστήνεται να αποφεύγεται κατά την πώληση εμπορευμάτων ή πληρωμή με επιταγές, κάρτες ή ηλεκτρονικό νόμισμα.

 4. Προσέγγιση θυμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (facebook, messenger, Instagram κλπ), π.χ, romance scam, όπου σε κατοπινό στάδιο, ο θύτης αρχίζει να ζητά χρήματα, δήθεν για να καταστεί δυνατή η άφιξη του στην Κύπρο. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση αυτή, οι δράστες ζητούν την καταβολή, κατ’ επανάληψη, μικρών χρηματικών ποσών, με αποτέλεσμα τα θύματα να αποστέλλουν συνολικά μεγάλα χρηματικά ποσά.

   Το κοινό θα πρέπει να έχει υπ’ όψη του ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται άγνωστα πρόσωπα και να έχει κατά νου την πιθανότητα, ότι διάφορα προφίλ είναι ψεύτικα.

 5. Προσέγγιση μέσω κινητών τηλεφώνων ή Mέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (Μ.Κ.Δ.) για επενδύσεις στις διάφορες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων, με υποσχέσεις για υψηλές αποδόσεις (binary option investments): Τα χρήματα αφού καταβληθούν στις διάφορες πλατφόρμες (wallets) που υποδεικνύονται, μεταφέρονται σε άλλα ηλεκτρονικά πορτοφόλια και εξαφανίζονται. Με παρόμοιες μεθόδους υποψήφια θύματα καλούνται να επενδύσουν σε διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες, σε μετοχές, συνάλλαγμα κ.λπ., με υποσχέσεις πολύ υψηλών αποδόσεων και στο τέλος οι πλατφόρμες αυτές κλείνουν και τα χρήματα χάνονται.

     Το κοινό θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό και να μην εμπιστεύεται αγνώστους, οι οποίοι πιθανόν να το προσεγγίσουν, με την υπόσχεση υψηλών αποδόσεων σε επενδύσεις. Προτού οι πολίτες να προβούν σε τέτοιου είδους επενδύσεις, θα πρέπει, εκ των προτέρων, να λαμβάνουν την γνώμη ενός ειδικού.

6. Αποστολή απατηλών ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή sms που φαίνεται ότι έχουν αποσταλεί από την τράπεζα (phishing) και με τα οποία ζητείται από τον πελάτη να εισάγει κωδικούς του τραπεζικού του λογαριασμού για σκοπούς αναβάθμισης των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα οι απατεώνες να αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ανυποψίαστων πολιτών και να προβαίνουν σε υπεξαίρεση μεγάλων χρηματικών ποσών.

   Το κοινό πρέπει να γνωρίζει ότι η τράπεζα ποτέ δεν θα ζητήσει μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ή sms, επιβεβαίωση προσωπικών στοιχείων ή κωδικών. Αυτά τα μηνύματα θα πρέπει να αγνοούνται.

 

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov