Facebook

Linkedin

header

Πρόβλεψη για σημαντική επιβράδυνση της ανάκαμψης της ελβετικής οικονομίας το 2022 και 2023 - Οικονομικοί κίνδυνοι και πρόσθετα σενάρια.
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 29/09/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: Staatssekretariat für Wirtschaft SECO
Κείμενο:

Α.         Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης μειώνει σημαντικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Ελβετίας σε +2,0% το +2022 και σε 1,1% το 2023. Η ελβετική οικονομία σημείωσε ένα θετικό α΄ εξάμηνο του 2022, ωστόσο οι προοπτικές έχουν επιδεινωθεί, λόγω της τεταμένης ενεργειακής κατάστασης και των έντονων αυξήσεων των τιμών που επιβαρύνουν τις προοπτικές, ιδίως στην Ευρώπη.

Το β΄ τρίμηνο, η ανάκαμψη της ελβετικής οικονομίας συνεχίστηκε όπως αναμενόταν, αν και με ελαφρώς βραδύτερο ρυθμό. Η αύξηση του ΑΕΠ προήλθε από τον τομέα των υπηρεσιών. Ειδικότερα, οι καταναλωτικές δαπάνες στους τομείς της αναψυχής, της φιλοξενίας και των ταξιδιών αυξήθηκαν έντονα μετά την άρση των μέτρων υγειονομικής πολιτικής που υιοθετήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας.

Ωστόσο, οι τρέχοντες οικονομικοί δείκτες παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα. Η ευνοϊκή εξέλιξη της αγοράς εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει την κατανάλωση (πρόβλεψη ανεργίας: +2,2% το 2022, +2,3% το 2023), καθώς ο πληθωρισμός στην Ελβετία παραμένει σε σχετικά μέτρια επίπεδα (πρόβλεψη: +3,0% το 2022, +2,3% το 2023).

Ως αποτέλεσμα, τμήματα της εγχώριας οικονομίας θα συνεχίσουν να ανακάμπτουν. Το δύσκολο, όμως, διεθνές περιβάλλον είναι πιθανό να έχει όλο και πιο περιοριστική επίδραση στους κυκλικά ευαίσθητους τομείς της βιομηχανίας με εξαγωγικό προσανατολισμό. Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων μείωσε σημαντικά τις προσδοκίες της για την παγκόσμια ζήτηση- ειδικότερα, η ζώνη του ευρώ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα, οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ελβετίας, αναμένεται να αναπτυχθούν πιο αδύναμα από ό,τι σε παλαιότερες προβλέψεις. Συνολικά, αναμένεται μια ασθενέστερη επέκταση της ελβετικής οικονομίας στο εγγύς μέλλον.

Β.         Η περαιτέρω πορεία της οικονομίας εξαρτάται αποφασιστικά από τις παγκόσμιες οικονομικές εξελίξεις, καθώς και από τον ενεργειακό εφοδιασμό. Λόγω της απότομης μείωσης των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία και της περιορισμένης διαθεσιμότητας των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων, ο κίνδυνος ενεργειακής έλλειψης στην Ευρώπη έχει αυξηθεί. Από την άλλη πλευρά, οι ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου έχουν αναπληρωθεί αρκετά γρήγορα μέχρι στιγμής και η κατανάλωση ενέργειας αναμένεται να μειωθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες, χάριν και στις προσπάθειες εξοικονόμησης από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Για τις προβλέψεις της, η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει έντονη ενεργειακή έλλειψη με εκτεταμένες απώλειες στην παραγωγή.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ομάδα αναθεωρεί προς τα κάτω την οικονομική ανάπτυξη σε +2,0% από +2,6% για την Ελβετία το 2022. Η αναθεώρηση προς τα κάτω, σε σύγκριση με παλαιότερες προβλέψεις οφείλεται και στο γεγονός ότι, σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία, η ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 ήταν ισχυρότερη από την αναμενόμενη, με αποτέλεσμα το εναπομένον δυναμικό οικονομικής ανάκαμψης να είναι συνολικά χαμηλότερο.

Για το 2023 συνολικά, η ομάδα εμπειρογνωμόνων μειώνει σημαντικά την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη σε +1,1% από +1,9%. Στον απόηχο της εντονότερης δυναμικής των τιμών και της πιο περιοριστικής νομισματικής πολιτικής, η ζήτηση από το εξωτερικό είναι πιθανό να αναπτυχθεί λιγότερο έντονα, απ’όσο αναμενόταν αρχικά. Αυτό επιβραδύνει την ελβετική εξαγωγική οικονομία. Λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, στην Ελβετία αναμένονται επίσης υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού από τους προηγουμένως αναμενόμενους (αναθεώρηση προς τα πάνω των προβλέψεων για τον πληθωρισμό σε 3,0% για το 2022 και σε 2,3% για το 2023). Αντίστοιχες επιπτώσεις στην εγχώρια ζήτηση αναμένεται να επιφέρουν αντίστοιχες επιδράσεις στην ελβετική οικονομία.

Ως αποτέλεσμα της μικρότερης οικονομικής ανάκαμψης, η αύξηση της απασχόλησης αναμένεται να εξασθενήσει μετά το ισχυρό α΄ εξάμηνο του 2022 και η ανεργία αναμένεται να αρχίσει να αυξάνεται σταδιακά το δ΄ τρίμηνο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 2,2% το 2022 και 2,3% το 2023.

Οικονομικοί κίνδυνοι

Γ.         Η ελβετική οικονομία θα υποστεί σοβαρό πλήγμα σε περίπτωση έντονης έλλειψης φυσικού αερίου ή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, με απώλειες στην παραγωγή σε όλους τους τομείς και σημαντική ύφεση. Σε ένα τέτοιο αρνητικό σενάριο, θα πρέπει επίσης να αναμένονται υψηλές πιέσεις στις τιμές στο εσωτερικό της χώρας με ταυτόχρονη μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ενόψει της αύξησης των επιτοκίων, οι κίνδυνοι που συνδέονται με την απότομη αύξηση του παγκόσμιου χρέους εντείνονται. Η πιθανότητα διορθώσεων στις χρηματοπιστωτικές αγορές είναι αυξημένη. Κίνδυνοι εξακολουθούν επίσης να υπάρχουν στον τομέα των ακινήτων, τόσο στο εσωτερικό όσο και διεθνώς. Ταυτόχρονα, υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει αναγκαία μια πιο περιοριστική πορεία της διεθνούς νομισματικής πολιτικής.

Δεν μπορεί να αποκλειστεί η εμφάνιση πανδημίας, π.χ. λόγω νέων παραλλαγών του κορωνοϊού. Η συνέχιση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων της πανδημίας θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την κινεζική οικονομία, ειδικότερα - με επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Ωστόσο, είναι επίσης δυνατή μια ευνοϊκότερη εξέλιξη από αυτήν που υιοθετείται στις οικονομικές προβλέψεις. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η ενεργειακή κατάσταση εξελιχθεί ομαλότερα από ό,τι αναμενόταν ή εάν χαλαρώσει ταχύτερα. Σε ένα τέτοιο θετικό σενάριο, θα μπορούσαν να αναμένονται χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού και πιο ισχυρή ζήτηση στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov