header

Αναβολή εξέτασης του φακέλου της Τυνησίας στο ΔΝΤ
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΤΥΝΗΣΙΑ
Ημερομηνία: 22/12/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τύνιδας
Κείμενο:

Σε μια αρνητική όσο και μάλλον αναπάντεχη εξέλιξη (καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου τ.ε, η Fitch Ratings αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγησή της για το δημόσιο χρέος της Τυνησίας σε «CCC+» από «CCC», αφαιρώντας τη χώρα από τη λίστα των κρατών «υπό παρακολούθηση») η Τυνησία ενημερώθηκε στις 14.12 τ.ε ότι ο φάκελος της για την χρήση του Μηχανισμού Εκτεταμένης Πίστωσης (Extended Fund Facility) δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτούς που θα εξεταστούν από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) την περίοδο 14-22 Δεκεμβρίου.

Από τον Δεκέμβριο του 2021 η Τυνησία ανέμενε να λάβει χρηματοδότηση από το ΔΝΤ για να ολοκληρώσει τον προϋπολογισμό της. Αυτή η πίστωση επρόκειτο να καταβληθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022. Ένα χρόνο μετά, η επικύρωση χρήσης αυτού του Μηχανισμού ακόμα δεν έχει επιτευχθεί και η εξέταση του φακέλου αναβάλλεται επ' αόριστον, πιθανότατα το 2023.

Η Τυνησία θεωρούσε κομβικής σημασίας αυτό το δάνειο, με βάση τις δηλώσεις κορυφαίων πολιτικών και οικονομικών στελεχών. Αν είχε επιτευχθεί η συμφωνία με το ΔΝΤ, η χώρα θα μπορούσε να είχε βγει στη διεθνή αγορά για να λάβει άλλα δάνεια είτε από χώρες είτε από διεθνείς οργανισμούς.

Οι βασικές αιτίες της απόρριψης είναι δύο και αναλύονται ως εξής:

  • Η κυβέρνηση έπρεπε πρώτα να παρουσιάσει έναν ξεκάθαρο Προϋπολογισμό για το 2023 και να ξεκινήσει ανοιχτά τις μεταρρυθμίσεις προτού το ΔΝΤ δώσει το τελικό πράσινο φως. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να υπάρξει ένα πραγματικό επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο θα περιελάμβανε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα, τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να αναληφθούν και μια σταθερή συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους. Παρά την καθυστέρηση άνω των εννέα μηνών, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τον φάκελο της και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΔΝΤ.
  • Το ΔΝΤ και οι εταιρείες αξιολόγησης δεν έχουν πειστεί για την μεταρρυθμιστική ικανότητα της Τυνησίας στην παρούσα χρονική συγκυρία. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έχουν παίξει οι αντιφατικές δηλώσεις που εκφράζονται από τους εγχώριους πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες για το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στην αρχική συμφωνία. Πιο συγκεκριμένα, η δυσκολία εντοπίζεται στη μεταρρύθμιση του συστήματος επιδοτήσεων και στη μεταρρύθμιση/αποκρατικοποίηση των κρατικών επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση της Τυνησίας έχει ήδη δραστηριοποιηθεί, ίσως αναμένοντας την εξέλιξη αυτή, και διαπραγματεύεται δανεισμό από δύο πηγές. Η μια είναι από την Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Afreximbank ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να καλύψει το έλλειμμα του 2022. Η δεύτερη από το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να καλύψει το εξωτερικό χρέος του 2023.

Σε περίπτωση αποτυχίας ο αντίκτυπος αναμένεται να είναι άμεσος στην υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού για το έτος 2023 και στην κινητοποίηση εξωτερικών πόρων που απαιτούνται για την πληρωμή μεγάλων ποσών εξωτερικού χρέους σε σκληρό νόμισμα, καθώς και για την εξασφάλιση της προμήθειας πρώτων υλών, φαρμάκων και, ενδεχομένως, τον εξοπλισμό και τις πρώτες ύλες που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov