header

Προβλέψεις INSEE για την οικονομική δραστηριότητα το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο 2023
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 22/09/2023
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του γαλλικoύ Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Σπουδών Insee (Institut national de la statistique et des études économiques), για την πορεία της γαλλικής οικονομίας, προβλέπεται περιορισμός κατά 0,1% της οικονομικής δραστηριότητας το τρίτο τρίμηνο του τ.έ και κατά 0,2% αντιστοίχως το τέταρτο. Τόσο στη βιομηχανία, όσο και στις υπηρεσίες, οι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος, υποδηλώνουν επιβράδυνση της δραστηριότητας. Mάλιστα ο κλάδος της κατασκευής νέων κατοικιών φαίνεται πως ακολουθεί φθίνουσα πορεία.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, η ανάκαμψη του Α.Ε.Π που παρατηρήθηκε μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου 2023 κατά +0,5%, είναι απίθανο να συνεχιστεί. Εξάλλου, το INSEE αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη για ολόκληρο το έτος 2023, από 0,6% σε 0,9% (το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών σε σχετικές εκθέσεις του προέβλεπε ετήσια αύξηση περίπου 1%). Ωστόσο, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στο δεύτερο εξάμηνο, καθιστά απίθανο μέχρι στιγμής το σενάριο ετήσιας ανάπτυξης πάνω από 1% τιο 2023.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, το προαναφερθέν Ινστιτούτο προβλέπει 4,2% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Σε ετήσιο μέσο όρο, ο πληθωρισμός θα έφτανε το 5% το 2023 και ο υποκείμενος πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας και των φρέσκων προϊόντων) που καταγράφεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο 5,2%. Η ανωτέρω πρόβλεψη υιοθετήθηκε με την υπόθεση κόστους του βαρελιού Brent στα 79 ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, δηλαδή λιγότερο από τις τρέχουσες τιμές (84 ευρώ), γνωρίζοντας ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες.

Η επιβράδυνση του πληθωρισμού αναμένεται να μειώσει την πίεση στο εισόδημα των νοικοκυριών και να δώσει ώθηση στην κατανάλωση αγαθών, ενισχύοντας την οικονομική δραστηριότητα στο τρίτο τρίμηνο.

Ωστόσο, οι τελευταίοι μήνες έχουν ήδη χαρακτηριστεί από μια μικρή ανάκαμψη της κατνάλωσης, ακόμη και στα τρόφιμα. Μάλιστα, σύμφωνα με σχετική έρευνα του INSEE που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το 47% των Γάλλων έχουν αλλάξει τις διατροφικές τους συνήθειες, γεγονός που σημαίνει πως καταναλώνουν λιγότερα ή φθηνότερα προϊόντα.

Από την άλλη πλευρά, εν μέσω ενός υποτονικού διεθνούς περιβάλλοντος, οι γαλλικές εξαγωγές αναμένεται να επιβραδυνθούν, παρά την σταδιακή ανάκαμψη που σημειώθηκε την άνοιξη (+2,7%) και την πτώση των τιμών των πρώτων υλών από τις οποίες οι επιχειρήσεις επωφελούνται.

Επιπλέον, η άνοδος των επιτοκίων θα γίνεται αισθητή ολοένα και περισσότερο. Τους επόμενους μήνες, τα ακριβό χρήμα θα συνεχίσει να επιβαρύνει τις αγορές ακινήτων. Οι επιχειρηματικές επενδύσεις οι οποίες εδώ και δύο χρόνια στήριζαν την οικονομική δραστηριότητα, αναμένεται επίσης να υποστούν τις συνέπειες της αύξησης του κόστους δανεισμού.

Η προαναφερθείσα αλλαγή σκηνικού αντανακλάται και στα στοιχεία για την απασχόληση του δευτέρου τριμήνου αφού δημιουργήθηκαν μόλις 21.000 νέες θέσεις εργασίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov