header

Εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, Κόμο 10/01/2024
File Categories:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 15/01/2024
Συναπτόμενο αρχείο: Ελληνικά Εκλεκτά τυριά_ΠΟΠ_ΠΓΕ_GR_Final 3 it.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μιλάνου
Κείμενο:

Εκδήλωσης γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, Κόμο 10/01/2024

Πραγματοποιήθηκε, στις 10/01/2024 στην πόλη Κόμο, εκδήλωση γευσιγνωσίας ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, που διοργάνωσε ο ONAF[1], (Εθνικός Οργανισμός Γευσιγνωστών Τυριού) με την υποστήριξη του Γραφείου ΟΕΥ - Μιλάνου. Η εκδήλωση αφορούσε, κατά κύριο λόγο, ελληνικά τυριά ΠΟΠ και διανθίστηκε με δύο ακόμη ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα: τη Μαστίχα Χίου και τον Ελληνικό χαλβά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν τα εξής ελληνικά τυριά ΠΟΠ, τα οποία κατέστη δυνατόν να προμηθευτεί ο ONAF από την Ελλάδα: Φέτα, Μανούρι, Κασέρι, Γραβιέρα Νάξου, Ξυνομυζήθρα Κρήτης, Λαδοτύρι Μυτιλήνης και Μετσοβόνε.

Με αφορμή την εν λόγω εκδήλωση, το Γραφείο ΟΕΥ - Μιλάνου συνέταξε, μετάφρασε στην ιταλική γλώσσα και διένειμε στους συμμετέχοντες ενημερωτικό σημείωμα/παρουσίαση με το σύνολο των ελληνικών τυριών ΠΟΠ και ΠΓΕ (συνολικά 24 προϊόντα), περιλαμβάνοντας επίσης πληροφορίες για παραδοσιακά ελληνικά πιάτα με βάση το τυρί, διεθνείς διακρίσεις των ελληνικών τυριών κλπ. Η Προϊσταμένη του Γραφείου ΟΕΥ - Μιλάνου κα Μπέττυ Λάρδα συμμετείχε στην εκδήλωση και απεύθυνε χαιρετισμό, απαντώντας σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο περιθώριο της γευσιγνωσίας.

Η υπεύθυνη του ONAF στο Κόμο, κα Simonetta Cortella, προέβη σε παρουσίαση της ελληνικής τυροκομίας, πρόβαλε σε γιγαντοοθόνη σχετικό φωτογραφικό υλικό, χάρτες και ιστορικές πληροφορίες για τον κλάδο. Παρουσίασε ένα προς ένα τα ελληνικά τυριά που συμμετείχαν στην γευσιγνωσία, προτρέποντας τους συμμετέχοντες να δοκιμάσουν και να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός, ειδικότερα ως προς το άρωμα, το χρώμα, την υφή και τη γεύση. Για την αισθητηριακή αξιολόγηση, την περιγραφή και τον ποσοτικό προσδιορισμό των οσφρητικών-γευστικών χαρακτηριστικών των τυριών ακολουθήθηκε ο οδηγός Olfacto[2] της ερευνητικής ομάδας των F. Berodier, P. Lavanchy, M. Zannoni, J. Casals, L. Herrero και C. Adamo.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση και γευσιγνωσία της Μαστίχας Χίου ΠΟΠ αλλά και του ελληνικού χαλβά, ο οποίος μολονότι δεν εντάσσετε στα ΠΟΠ προϊόντα, αποτέλεσε ένα γλυκό γευστικό επίλογο της εν θέματι δράσης προβολής.

Το Γραφείο ΟΕΥ - Μιλάνου παρείχε κάθε δυνατή υποστήριξη για την άρτια διοργάνωση και διεξαγωγή της εν λόγω δράσης, με την πεποίθηση ότι τέτοιου είδους εκδηλώσεις συμβάλλουν στη προβολή ελληνικών πιστοποιημένων ποιοτικών προϊόντων στην εδώ αγορά και παράλληλα ενισχύουν την ευαισθητοποίηση του καταναλωτή για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Δείτε στο επισυναπτόμενο αρχείο την ως άνω αναφερόμενη παρουσίαση των ελληνικών τυριών ΠΟΠ (στην ελληνική γλώσσα)

[1] Organizzazione Nazionale Assaggiatori Formaggi https://www.onaf.it/index.php?c=index&a=dettaglioevento&id=1910

[2] Στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος, επινοήθηκε ο οδηγός Olfacto, από την ως άνω αναφερόμενη ομάδα ερευνητών, που αφορά στην αισθητηριακή αξιολόγηση της όσφρησης, του αρώματος και της γεύσης του τυριού. Χρησιμοποιήθηκε για την εναρμόνιση των μεθόδων εκπαίδευσης των επιτροπών γευσιγνωσίας και ορίζει μια κοινή μεθοδολογία με χρήση κλίμακας για την αξιολόγηση των διαφορετικών χαρακτηριστικών του προϊόντος, όπως υφή, άρωμα και γεύση. (βλ. περισσότερα στον ακόλουθο σύνδεσμο:

 https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0023643896902352).

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov