ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
File Categories: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: | ΙΑΠΩΝΙΑ |
Ημερομηνία: | 29/05/2024 |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τόκυο (αρμοδιότητα και για Μικρονησία, Νησιά Μάρσαλ, Τουβαλού) |
Κείμενο: | Από τις 10 έως τις 12 Απριλίου τ.ε., διεξήχθη για πρώτη φορά στο Τόκυο η Διεθνής Έκθεση κρασιού ProWine, που διαδέχθηκε ουσιαστικά την Wine & Gourmet Japan. Στην Έκθεση έλαβαν μέρος 196 εκθέτες, συμπεριλαμβανομένων και εισαγωγέων, από 20 χώρες (Αυστραλία, Αυστρία, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Ιταλία, Ιαπωνία, Μολδαβία, Ρουμανία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουκρανία, ΗΠΑ), εκ των οποίων οι 4 συμμετείχαν με Εθνικό Περίπτερο (Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία, Πορτογαλία). Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν 14 οινοποιεία, μέσω του εισαγωγέα τους. Ο συνολικός αριθμός επισκεπτών, τόσο στην ProWine όσο και στις επτά παράλληλες εκθέσεις, ανήλθε στα 55.000 άτομα, όλοι επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης (οινοχόοι, ιδιοκτήτες εστιατορίων, καταστημάτων πώλησης αλκοολούχων ποτών, πολυκαταστημάτων, εισαγωγείς, κ.ο.κ). Οι εντυπώσεις για τα ελληνικά κρασιά ήταν πολύ θετικές. Ένα μήνα μετά, στις 12 και 13 Μαϊου τ.ε, έκανε το ντεμπούτο της στο Τόκυο, ακόμα μία Διεθνής Έκθεση κρασιού, η Raw Wine, που αφορά αποκλειστικά στα φυσικά κρασιά. Συμμετείχαν 126 οινοποιεία από 20 χώρες (Σλοβακία, Αυστρία, Ελβετία, Γερμανία, Φινλανδία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Μεξικό, Χιλή, Περού, Γεωργία, Ιταλία, Ισπανία, Λίβανος). Από την Ελλάδα συμμετείχαν 5 οινοποιεία, εκ των οποίων τα δύο έχουν ήδη παρουσία στην Ιαπωνία και συμμετείχαν μέσω των εισαγωγέων τους και τα υπόλοιπα τρία μέσω εκπροσώπου τους από την Ελλάδα. Την Έκθεση επισκέφθηκαν 1600 άτομα, κυρίως επαγγελματίες του κλάδου. Εξίσου και στη Raw Wine, τα ελληνικά κρασιά απέσπασαν θετικές κριτικές. Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, και κυρίως ότι οι εν λόγω Εκθέσεις απευθύνονται σε στοχευμένο κοινό, θεωρούμε πως θα ήταν επωφελές, για την προβολή και προώθηση του ελληνικού κρασιού, σε συνέχεια και των διαφόρων δράσεων που έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή τόσο στην ProWine 2025, ιδανικά με Εθνικό Περίπτερο, όσο και στη Raw Wine Tokyo 2025. Να υπενθυμίσουμε τις προοπτικές που υπάρχουν για το ελληνικό κρασί στην ιαπωνική αγορά λόγω του μεγέθους της τελευταίας, αλλά και της υψηλής ιαπωνικής γαστρονομίας που αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την ανάδειξη του ελληνικού ποιοτικού κρασιού. Σε αυτή τη βάση, πρέπει οι προσπάθειες να συνεχιστούν και να ενισχυθούν, προκειμένου, τόσο να εδραιωθούν τα υπάρχοντα ελληνικά κρασιά στην ιαπωνική αγορά, όσο και να εισαχθούν νέα. |