Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

EΜΠΟΡΙΚΣΕΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΟΡΕΑ, ΝΟΤΙΟΣ
Ημερομηνία: 13/11/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: Τριμηνιαία Έκθεση για την οικονομία της Ν. Κορέας και τ
Κείμενο:
Όσαν αφορά το εδώ γενικώτερο επενδυτικό περιβάλλον, η κυβέρνηση της Ν. Κορέας προχώρησε προχώρησε πρόπερσυ, σε αναθεώρηση και βελτίωση του Νόμου περί ξένων επενδύσεων. Απτό αποτέλεσμα αυτού, ήταν ο διπλασιασμός το 2004 των αμέσων ξένων επενδύσεων στα 12,77 δισεκ. δολ. Η.Π.Α.

Πέραν των ανωτέρω, είναι γνωστό ότι εσχάτως οι Ασιατικές χώρες προσελκύουν το ενδιαφέρον διεθνών επενδυτικών ομίλων και ότι οι δείκτες των χρηματιστήριων των χωρών αυτών (πλήν της Ιαπωνίας), έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα τα τελευταία επτά έτη.

Συγκεκριμμένα στη Κορέα, μόλις προ ολίγων ημερών, ο δείκτης KOSPI του Χρηματιστηρίου κατέρριψε το μεγαλύτερο ρεκόρ ανόδου εντός της τελευταίας 5ετίας. Επίσης το τοπικό νόμισμα (won) έχει ανατιμηθεί σε σχέση με το δολλάριο, από το 2003, κατά 14%.

Ανακεφαλαιώνοντας τα όσα προαναφέραμε, επισημαίνουμε την συγκυρία δυναμικής των Ελληνικών εξαγωγών , για τη συγκεκριμμένη Χώρα, και εκείνης της Οικονομίας της Ν. Κορέας που κατέχει εναλλακτικώς την 10η ή 11η θέση διεθνώς, από απόψεως επιτευγμάτων.

Είναι πλέον σαφές ότι επιβάλλεται μία περαιτέρω ώθηση στης εμπορικές-οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών. Προς την κατεύθυνση αυτή, πρέπει κατά την άποψή μας, να επιδιωχθούν τα εξής:

α) Από πλευράς Κρατικής πολιτικής:

-Να συμπεριληφθεί η Ν. Κορέα στο “πακέττο” επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μαζί με την Κίνα και την Ιαπωνία. Υπενθυμίζουμε ότι υφίσταται πρωτογενές νομικό πλαίσιο για ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών: Μεταξύ των δύο χωρών έχει υπογραφεί στις 20-3-95 και ήδη επικυρωθεί, ευρισκόμενη σε ισχύ, η συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας. Επίσης έχει υπογραφεί στης 25-1-95 η συμφωνία αμοιβαίας προώθησης και προστασίας των επενδύσεων.

-Υψηλόβαθμο πολικό στέλεχος που έχει σχέση με την χάραξη της εξωτερικής εμπορικής-οικονομικής πολιτικής να επισκεφθεί επισήμως τη Ν. Κορέα ηγούμενο αποστολής οικονομικού φορέα (ΟΠΕ, ΣΕΒ, ΣΕΒΕ, ΕΒΕΑ κλπ). Η παρουσία του θα συσφίξει περαιτέρω τις σχέσεις των δύο χωρών και θα δημιουργήσει διαύλους καλύτερης επικοινωνίας.

-Να καλούνται κατά τακτά διαστήματα στην Ελλάδα εκπρόσωποι μεγάλων εταιρειών ή εισαγωγικών μονάδων, επι τη ευκαιρία οικονομικών γεγονότων διεθνούς εμβέλειας που πραγματοποιούνται εκεί (π.χ. διεθνείς εκθέσεις, συνέδρια, συμπόσια κ.λ.π.), προκειμένου να γνωρίσουν εκ του σύνεγγυς τις δυνατότητες της Ελληνικής οικονομίας στους τομείς των επενδύσεων, προϊόντων και υπηρεσιών.

-Να ενισχυθεί το Γραφείο ΟΕΥ Σεούλ με προσωπικό, υλικοτεχνικά εφόδια και χρηματικούς πόρους ώστε να καταστούν περισσότερο τελεσφόρες οι προσπάθειες του για διεύρυνση των εμπορικών-οικονομικών σχέσεων Ελλάδος-Ν. Κορέας. Επί του παρόντος, το προσωπικό του συνίσταται στον υπογράφοντα και μία επιτόπια υπάλληλο Ι.Δ.

β) Από πλευράς ιδιωτικής πρωτοβουλίας:

-Να πυκνώσουν οι επιχειρηματικές αποστολές φορέων μας, ει δυνατόν με επικεφαλής υψηλόβαθμο πολιτικό στέλεχος, προκειμένου να ανιχνευθούν επί τόπου δυνατότητες καλύτερης και περισσότερο διευρυμένης συνεργασίας.

-Να επιδιωχθεί, εφόσον εξασφαλισθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις,

η συμμετοχή μας σε διεθνείς Εκθέσεις και η οργάνωση Ελληνικών εβδομάδων για χαρακτηριστικά Ελληνικά προϊόντα. Παραθέτουμε ενδεικτικά Διεθνείς Εκθέσεις στις οποίες θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε:

· The Int’l Stone & Tile Industry Exhibition

· Korea Int’l Automation Instrumentation & Control System Exhibition

· Food & Hotel KOREA

· Korea International Medical & Hospital Equipment Show.

· The Seoul Int’l Cosmetics & Beauty Expo

· Seoul International Tourism & Food Expo

· Seoul Int’l Wines & Spirits Expo

· Korea International Jewelry & Watch Fair

· Organic & Natural Products/ Food Ingredients Show

· Korea Food Fair

-Να διοργανωθούν στην Ελλάδα ημερίδες με θέμα επιχειρηματικές δραστηριότητες στη Ν. Κορέα. Προς τούτο θα επιδιώξουμε και τη συνεργεία της Πρεσβείας της Ν. Κορέας στην Αθήνα. Η υπό εξέταση Χώρα αποτελεί δυστυχώς terra incognita για τους Έλληνες επιχειρηματίες.

-Να υπάρξει στενότερη συνεργασία ομολόγων οικονομικών φορέων εκατέρωθεν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρείται ενήμερη και η Ελληνική Πρεσβεία(Γραφείο ΟΕΥ).

ΙΙΙ. Επί μέρους οικονομικά συμβάντα

α) Η Ελλάδα συμμετείχε, μέσω ΟΠΕ, στην Διεθνή Έκθεση “Food and Hotel Korea” που πραγματοποιήθηκε από 16-18 Μαρτίου 2005 στο COEX το μεγαλύτερο εκθεσιακό και συνεδριακό Κέντρο της Ν. Κορέας.

Η συμμετοχή μας στην ανωτέρω Έκθεση ήταν “πειραματική”, υπό την έννοια ότι αποτελούσε ένα πρώτο test βολιδοσκοπήσεως της απήχησης που θα είχαν ορισμένα Ελληνικά προϊόντα διατροφής στην αγορά της Κορέας.

Για το λόγο αυτό, αφενός η έκταση του χώρου του Ελληνικού Περιπτέρου ήταν εξαιρετικά περιορισμένη (27τ.μ.) και αφετέρου η συμμετοχή εκθετών περιοριζόνταν μόνον σε μία(1) εταιρεία την “D. KOURTAKIS S.A.-GREEK WINE CELLARS” που είχε ιδικό της stand μόλις 9 τ.μ.

Εν τούτοις, απεστάλησαν δείγματα από 25 περίπου εταιρείες. Σε μία μάλιστα περίπτωση (“Monemvasia Winery”) υπήρξε παρουσία με εκπρόσωπο της Εταιρείας. Τα δείγματα αφορούσαν τα εξής προϊόντα:

-ροδάκινα σε κονσέρβα

-ελαιόλαδο

-κρασιά

-πίκλες

-κρόκος

-ζυμαρικά

-μέλι

-αναψυκτικά

Λόγω μη υπάρξεως εκπροσώπου του ΟΠΕ, ένεκα στενότητας κονδυλίων, το Γραφείο μας ανέλαβε τόσο την ευθύνη συνεχούς παρουσίας κατά τη διάρκεια της Εκθέσεως, όσο και ευπρεπούς εμφανίσεως του Ελληνικού Περιπτέρου. Περαιτέρω λήφθηκε εκ μέρους μας μέριμνα για αποσυσκευασία των εκθεμάτων και (κυρίως) την καλόγουστη τοποθέτηση τους, με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσελκύουν το ενδιαφέρον των διερχομένων επισκεπτών.

Παρά την ένδεια μέσων και την απόφαση συμμετοχής την υστάτη στιγμή, η παρουσία μας υπήρξε αξιοπρεπέστατη. Όχι μόνον από απόψεως αισθητικής Περιπτέρου αλλά και ουσίας. Το τελευταίο προκύπτει από την εκφρασθείσα ικανοποίηση των συμμετεχόντων (“ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ”- “ΟΙΝΟΠΟΙΪΑ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ”) για τoν αριθμό και την ποιότητα των επαφών τους, όσο και από το ενδιαφέρον των επισκεπτών για τα υπόλοιπα Ελληνικά προϊόντα (κυρίως ελαιόλαδο, ζυμαρικά και ροδάκινα).

Σε ευόδωση των προσπαθειών μας συνετέλεσε αποφασιστικά και η πρωτοβουλία του Πρέσβη μας κ. Κων/νου Δρακάκη, ο οποίος λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας, απεφάσισε να μας διαθέσει, εκ περιτροπής, δύο επιτόπιους υπαλλήλους της Πρεσβείας, οι οποίοι διευκόλυναν σημαντικά το έργο μας. Σε καθημερινή βάση, παρούσα ήταν βεβαίως και η υπάλληλος του Γραφείου μας κα Kim Soon Young.

β) Γνωστότατη βιομηχανία καλλυντικών (“ΚΟΡΡΕΣ”) πραγματοποίησε τέλη Μαρτίου στη Σεούλ ενημερωτικό σεμινάριο για τα προϊόντα της. Στην εκδήλωση, στην οποία ανακοινώθηκε παράλληλα η συνεργασία της ως άνω Εταιρείας με εγχώριο οίκο, παραβρέθηκε πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων καλλιτέχνες και αισθητικού. Το γεγονός καλύφθηκε από ιδιωτικό κανάλι τηλεόρασης.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov