Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΜΕΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ-ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΥΠΡΟΣ
Ημερομηνία: 14/11/2006
Έκδοση: Super User
Πηγή: ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΟΕΥ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ, ΕΤΟΥΣ 2005
Κείμενο:
Οι οικονομικές-εμπορικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου χαρακτηρίζονται την τελευταία πενταετία για το δυναμισμό τους. Η Ελλάδα την περίοδο 2000-2005 εδραιώθηκε σαν βασικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου, καλύπτοντας το 17,1% του συνόλου των εξωτερικών οικονομικών-εμπορικών σχέσεων


Οι εξαγωγές της Ελλάδας κυριαρχούν στην κυπριακή αγορά και από το επίπεδο των 282,1 εκατ.ευρώ το 1999, έχουν απογειωθεί το 2005 στα 861,5 εκατ.ευρώ.


Η τάση αυτή ενδυναμώθηκε προοδευτικά ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαίου 2004 και αναμένεται να επιταχυνθεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΟΝΕ και την εφαρμογή του ευρώ, καθώς νέες προοπτικές θα διαφανούν στις επιχειρηματικές σχέσεις Ελλάδας-Κύπρου.


Οι δύο χώρες, μετά την 1η Ιανουαρίου 2008 (αναμενόμενη ημερομηνία ένταξης της Κύπρου στην ΟΝΕ) θα βρίσκονται στον ίδιο ενιαίο οικονομικό χώρο και θα χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους το ίδιο νόμισμα, δημιουργώντας έναν οικονομικό άξονα, ο οποίος αναμένεται να δώσει νέα διάσταση στις σχέσεις των δύο χωρών.


Εκτιμούμε ότι ο στρατηγικός μας στόχος οφείλει πλέον να υπερβαίνει τον ορίζοντα του διμερούς εμπορίου, όπου και πρωταγωνιστούμε και να επικεντρωθεί στην περαιτέρω ενθάρρυνση των ελληνικών εταιρειών να διεισδύσουν στον πυρήνα και το πλέγμα της διαρθρωτικής παραγωγικής βάσης της κυπριακής οικονομίας και σε συνεργασία με κυπριακές εταιρείες να κατοχυρώσουν το ειδικό βάρος του περιφερειακού ρόλου μας στις αγορές της νοτιοανατολικής μεσογείου.


Η «γεωστρατηγική» θέση των δύο χωρών, ενισχύει και διευρύνει τον προσανατολισμό των διμερών οικονομικών σχέσεων και ταυτόχρονα υπαγορεύει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Ευρώπη και στις χώρες της ΝΑ Μεσογείου , Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής.


Η συνεργασία των Ελλήνων και Κυπρίων επιχειρηματιών θα πρέπει να ξεφύγει από τα στενά όρια των αγορών των δύο χωρών. Τα περιθώρια και οι προοπτικές συνεργασίας των επιχειρηματιών των δύο χωρών, σε πολλούς τομείς είναι απεριόριστα, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση του προστατευτισμού και της ελεύθερης διακίνησης κεφαλαίων και υπηρεσιών.

Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένους από τους τομείς που θα μπορούσαν να επικεντρωθούν οι ελληνικές εταιρείες :


- Στην από κοινού ανάληψη ευρωπαϊκών προγραμμάτων ( πχ Intereg)

- Στη συνεργασία και συμπράξεις κατασκευαστικών ομίλων για την ανάληψη έργων στην ευρύτερη περιοχή (βελτίωση και κατασκευή υποδομών, ενεργειακά έργα κ.α)

- Στη διαμόρφωση και συγκρότηση κοινών τουριστικών προγραμμάτων με στόχο τις αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και άλλων μεγάλων μακρινών χωρών.

- Στις επενδύσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών νοσοκομειακών κέντρων, προσέλκυσης ασθενών υψηλού οικονομικού επιπέδου της ευρύτερης περιοχής

- Στην περαιτέρω εγκατάσταση και συνεργασία στους τομείς υψηλής τεχνολογίας-ενέργειας και πληροφορικής

- Στην ενεργότερη συμμετοχή τους στους διαγωνισμούς κρατικών προμηθειών

- Τέλος, θα πρέπει να συνεχίσουν να διεκδικούν τη συμμετοχή τους στο άνοιγμα στρατηγικών τομέων της κυπριακής οικονομίας (ενέργεια - τηλεπικοινωνίες-εναλλακτικές πηγές ενέργειας)


Η Κυπριακή οικονομία διανύει μια μεταβατική περίοδο ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο εθνικό της δίκαιο. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, και μέχρι την πλήρη ενσωμάτωση της στο ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι φυσικό να δημιουργούνται στρεβλώσεις καθώς και επιχειρηματικά αναχώματα. Προσδοκούμε ότι, η περίοδος αυτή θα διαρκέσει μικρό χρονικό διάστημα και η πλήρη ενσωμάτωση της κυπριακής οικονομίας στις αρχές της ΕΕ και ιδιαίτερα της στρατηγικής της Λισσαβόνας για τον ανταγωνισμό, θα υλοποιηθεί σύντομα.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov