Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στη Συρία
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΥΡΙΑΚΗ ΑΡΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ημερομηνία: 01/06/2008
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Δαμασκού
Κείμενο: Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών στη Συρία έχει γνωρίσει μια ιδιαίτερα δυναμική ανάπτυξη κατά τα τελευταία χρόνια με σημαντική συμβολή στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού. Ο τομέας της σταθερής τηλεφωνίας μονοπωλείται από τον κρατικό Οργανισμό Syrian Telecommunications Establishment (STE) ο οποίος αποτελεί τη μεγαλύτερη κρατική επιχείριση με ετήσιο τζίρο 51,7 δις συριακές λίρες (άνω του ενός δις δολ. ΗΠΑ) το 2006 που αντιστοιχεί σε άνοδο κατά 28% έναντι της προηγούμενης χρονιάς. Ανάμεσα στα άλλα, ο εν λόγω Οργανισμός είναι σύμφωνα με τη συριακή νομοθεσία ο μοναδικός ρυθμιστής και αδειοδότης στον τηλεπικοινωνιακό τομέα.

Ο εν λόγω Οργανισμός προβαίνει σε μεγάλες επενδύσεις με κύριο στόχο την επέκταση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το πρόγραμμα επέκτασης του σταθερού δικτύου προέβλεπε κάλυψη της χώρας έως και 20% μέχρι τα τέλη του 2007. Στο πλαίσιο του τρίτου αγροτικού προγράμματος συνολικού κόστους 270 εκ. Ευρώ έχει αναλάβει εκτέλεση έργου και η ελληνική εταιρεία INTRACOM. Το 2007 οι συνδρομητές σταθερής τηλεφωνίας έφθασαν τα 3,45 εκ. σημειώνοντας αύξηση κατά 6%.

Στον μελλοντικό προγραμματισμό του STE περιλαμβάνονται επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του 1 δις Ευρώ για την επέκταση του δικτύου σταθερής τηλεφωνίας κατά την περίοδο 2008- 2013. Οι σχετικές επενδύσεις θα αφορούν στην ανάπτυξη δύο προγραμμάτων που θα προσθέσουν 4 εκ. νέες γραμμές σε μη επαρκώς εξυπηρετούμενες και απομακρυσμένες περιοχές. Κατόπιν αυτών, ο STE θα έχει επιτύχει την κάλυψη του 100% της χώρας. Δύο σχετικοί διαγωνισμοί θα ανακοινωθούν εντός του τρέχοντος ετους σύμφωνα με δηλώσεις ανωτάτου στελέχους του Οργανισμού.

Τα κέρδη του Οργανισμού για το τρέχον έτος υπολογίζεται να φθάσουν στα 1,25 δις δολάρια το 2008 κυρίως από τα έσοδα που προέρχονται από τα δικαιώματα παραχώρησης της κινητής τηλεφωνίας στις δύο εταιρείες Syriatel και MTN.

Ο τομέας της κινητής τηλεφωνίας είναι ιδιαίτερα επικερδής στη Συρία με σύνολο άνω των 6,225 εκ. συνδρομητών τον Οκτώβριο του 2007 και με μέση ετήσια αύξηση κατά τα τελευταία δύο χρόνια της τάξεως του 45%.

Παρόλο που το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις γειτονικές χώρες, θεωρείται σχετικά υψηλό σε σχέση με το μέσο εισόδημα. Βάσει των συμβολαίων B.O.T. με ισχύ 15ετίας που ο STE έχει υπογράψει με τους ανωτέρω δύο παρόχους, από το τρέχον έτος θα αποκομίζει το ήμισυ των συνολικών κερδών τους. Με τη λήξη της 15ετίας η ιδιοκτησία των εταιρειών θα ανήκει στη Συριακή Κυβέρνηση ή εναλλακτικά θα ισχύσει δικαίωμα επέκτασης της Συμφωνίας για μία επιπλέον τριετία με την απόδοση του 60% των εσόδων.

Επίσης προβλέπεται το δικαίωμα εισόδου και τρίτης εταιρείας μετά την παρέλευση της πρώτης επταετίας. Η σχετική προκήρυξη σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα θα γίνει το πιθανότερο κατά τη διάρκεια του 2009, δεδομένου ότι υπήρξε διαφωνία ως προς το χρόνο έναρξης της ανάθεσης των συμβολαίων. Ως προς το τρίτο όνομα στην αγορά ήδη συζητείται το ενδιαφέρον των εταιρειών Etisalat, Vodafone και MTC ενώ υπάρχει και το ενδεχόμενο για απ΄ευθείας δραστηριοποίηση του STE.

Από ελληνικής πλευράς όπως προαναφέρθηκε η εταιρεία Intracom Telecom είχε υπογράψει το 2006 συμβόλαιο για την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων “Point to Multipoint Wireless Access” για την επέκταση της σταθερής τηλεφωνίας στις απομακρυσμένες περιοχές σε περίοδο τριών ετών. Το επονομαζόμενο Τρίτο Αγροτικό Τηλεπ/κό Πρόγραμμα αφορά στην εξυπηρέτηση 430.000 νέων συνδρομητών σε 4.300 χωριά ανά τη χώρα. Το έργο χρηματοδοτήθηκε και από την European Investment Bank.

Η ως άνω εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα επίσημα την υπογραφή νέας Συμφωνίας με τη Syrian Wireless Organisation για την ανάπτυξη ασυρμάτου δικτύου τηλεπικοινωνιών στη Συρία.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov