Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Παραγωγή και κατανάλωση του κόκκινου κρέατος στην Ολλανδία κατά το 2008
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ημερομηνία: 03/02/2009
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Χάγης
Πηγή: Oλλανδικός Σύνδεσμος Ζώντων Ζώων, Παραγωγής Κρέατος και Ωών
Κείμενο: Γενικά
Μετά από ένα κακό 2007, το 2008 αποδείχθηκε αποδοτικότερο και πιο κερδοφόρο για τον κλάδο των παραγωγών εκτροφής χοίρων, οι οποίοι εισέπραξαν καλύτερες τιμές για το σύνολο της παραγωγής τους κατά το παρελθόν έτος. Η κατανάλωση χοιρινού κατά το 2008 στην Ολλανδία παρουσίασε αύξηση μισό κιλό κατά κεφαλή και ανήλθε σε 40,5 κιλά, ενώ η κατανάλωση βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος δεν διαφοροποιήθηκε από τα επίπεδα των τελευταίων ετών και κυμάνθηκε μεταξύ 19,1-19,2 κιλά κατά κεφαλή ετησίως.

Χοίροι
Αναλυτικότερα, όπως ήδη αναφέρθηκε, ο τομέας παραγωγής και διάθεσης χοιρινού κρέατος εμφανίστηκε αισθητά ενισχυμένος, αφού οι ολλανδοί παραγωγοί κατάφεραν να πετύχουν καλύτερη αποτίμηση της παραγωγής τους, με παράλληλη αύξηση της κερδοφορίας, αφού η διαφορά μεταξύ των καταβληθέντων για την αγορά χοιρινού κρέατος τιμών, κάλυψαν άνετα τα αυξημένα έξοδα παραγωγής, εκτροφής και ενέργειας και άφησαν περιθώρια υψηλότερης κερδοφορίας.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, οι σφαγές χοίρων κατά το 2008 παρουσίασαν αύξηση κατά 14,4 εκατομμύρια μονάδες, ή, ποσοστό 1,5%. Οι εξαγωγές ζώντων χοίρων εμφάνισαν αύξηση κατά 300.000 μονάδες και ανήλθαν σε 3,1 εκατομμύρια χοίρους (+11%). Η αύξηση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη ζήτηση εν μέρους των γερμανικών κυρίως σφαγείων.

Οι εξαγωγές μικρών ζώντων χοιριδίων μειώθηκαν κατά 100.000 περίπου μονάδες και ανήλθαν σε 5 εκατομμύρια ζώα. Η εξαγωγή μικρών χοίρων προς την Γερμανία ανήλθε σε 2,4 εκατομμύρια μονάδες, παρουσιάζοντας αύξηση 1%, καλύπτοντας έτσι το 49% των ολλανδικών εξαγωγών, ενώ οι εξαγωγές προς την Ιταλία και την Ισπανία εμφάνισαν αρνητικό πρόσημο.

Όσον αφορά στο χοιρινό κρέας, οι ολλανδικές εξαγωγές κατά το 2008 παρουσίασαν αύξηση 3% και ανήλθαν σε 665.000 τόνους, ο κύριος όγκος εκ των οποίων κατευθύνθηκε προς την αγορά της Γερμανίας και της Ρωσίας, ενώ οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία σημείωσαν κάμψη.

Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η κατανάλωση χοιρινού κρέατος κατά το 2008 στην Ολλανδία μειώθηκε κατά μισό κιλό και ανέρχεται σε 40,5 κιλά κατά ολλανδό καταναλωτή, γεγονός που αποδίδεται στην αυξημένη τιμή διάθεσης χοιρινού κρέατος, καθώς και στην αυξανόμενη κατανάλωση λευκού κρέατος, κυρίως κοτόπουλου.





Βόδια και μοσχάρια
Το εισόδημα ανά κτηνοτροφική επιχείρηση εκτροφής βοδινών και μοσχαριών εμφανίστηκε διαφοροποιημένο κατά το 2008, αφού σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο Γεωργίας, το εισόδημα των παραγωγών βοδινού κρέατος μειώθηκε σε σχέση με το 2007 κατά 14.000 ευρώ, και ανήλθε σε 9.000 ευρώ, ενώ εκείνο των παραγωγών μοσχαρίσιου κρέατος παρουσίασε αύξηση κατά 4.000 ευρώ, σε σχέση με το προηγούμενο έτος και ανήλθε σε 42.000 ευρώ.
Το επίπεδο τιμών του μοσχαρίσιου κρέατος κατά το 2008 ήταν σαφώς χαμηλότερο από εκείνο του προηγούμενου έτους, αφού η μέση τιμή ανήλθε σε 4,13 ευρό το κιλό, δηλαδή μειωμένη κατά 17% σε σχέση με το 2007.

Ακόμη, κατά το 2008, ο αριθμός των σφαγιασθέντων βοδιών ανήλθε σε 503.000 ζώα, μειωμένος κατά 3.000 μονάδες, ενώ ο αριθμός των σφαγιασθέντων μοσχαριών, ανήλθε σε 1,44 εκατομμύρια ζώα, παρουσιάζοντας αύξηση 3%, σε σχέση με το 2007. Το μεγαλύτερο μέρος της ολλανδικής παραγωγής μοσχαρίσιου κρέατος προορίζεται προς εξαγωγή, με κυριότερους πελάτες εν λόγω εξαγωγών την Ιταλία, την Γερμανία και την Γαλλία, οι οποίες καλύπτουν το 80% των ολλανδικών εξαγωγών.

Κατά το υπό εξέταση έτος, όπως και κατά τα προηγούμενα έτη, η αύξηση παραγωγής προς σφαγή μοσχαριών εμφανίστηκε ενισχυμένη κατά +6% και ανήλθε σε 768.000 μονάδες. Ο κύριος προμηθευτής προς σφαγή μοσχαριών της Ολλανδίας είναι η Γερμανία, η οποία καλύπτει το 48% της ολλανδικής ζήτησης, παρουσιάζοντας αύξηση των εξαγωγών της κατά 366.000 μονάδες. Αντίθετα, οι εισαγωγές μοσχαρίσιου κρέατος από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, το Βέλγιο και την Πολωνία παρουσίασαν μείωση.

Η κατανάλωση βοδινού και μοσχαρίσιου κρέατος σύμφωνα με το Οικονομικό Ινστιτούτο Γεωργίας, κυμαίνεται κατά τα τελευταία έτη μεταξύ 19,1-19,2 κιλά κατά ολλανδό καταναλωτή. Το 2008 δεν αποτέλεσε εξαίρεση, αφού η κατά κεφαλή κατανάλωση ανήλθε σε 19,1 κιλά, μόλις - 100 γραμμάρια σε σχέση με το 2007, ενώ η κατανάλωση μοσχαρίσιου κρέατος παρέμεινε σταθερή.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov