Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ανταγωνιστικότητα Βουλγαρικής οικονομίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ημερομηνία: 31/03/2010
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σόφιας
Κείμενο: Έντονος είναι ο προβληματισμός στη β/κυβέρνηση αλλά και στους επιχειρηματικούς φορείς της χώρας αναφορικά με την ανταγωνιστικότητα της βουλγαρικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση επισημαίνει πως τα μέτρα που υιοθετήθηκαν εχθές Τετάρτη, 31.03.2010, από το Υπουργικό Συμβούλιο (σχετικό έγγραφό μας ΑΠΦ OEY 2785/36/ΑΣ 1025/31.03.2010) αφορούν, κυρίως, στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Η θέση αυτή συνιστά ασφαλώς και αντίδραση στην κριτική ότι τα μέτρα, όπως τελικά εγκρίθηκαν, είναι κυρίως εισπρακτικού χαρακτήρα και δεν εκφράζουν συγκεκριμένη αναπτυξιακή πολιτική. Η κυβερνητική θέση, όμως, αντικατοπτρίζει και τις έντονες συζητήσεις σε κυβερνητικό και επιχειρηματικό επίπεδο για την αναγκαιότητα χάραξης μιας πολιτικής εστιασμένης στην άμεση τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την ικανοποιητική απορρόφηση των σχετικών κοινοτικών κονδυλίων

Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με θέμα «Η Ανταγωνιστικότητα της Βουλγαρικής Οικονομίας – Μελλοντικές Προοπτικές Ανάπτυξης», ο Υφυπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, κ. Evgeny Angelov, αναφέρθηκε πρώτα σε ζητήματα R&D και καινοτομίας και, ακολούθως, στην πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα». Ως προς το πρώτο θέμα, ο κ. Angelov επικαλέστηκε τα πορίσματα της Έκθεσης για την Καινοτομία 2009, η οποία απεικονίζει μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με το 2008: Αυξάνονται οι επιχειρήσεις που εισάγουν καινοτόμες διαδικασίες (71% έναντι 62% το 2008) καθώς και αυτές που υιοθετούν αναβαθμισμένες υπηρεσίες (+2,6% σε σχέση με το 2008). Από την άλλη, όμως, δε λείπουν και τα αρνητικά στοιχεία: λίγες εταιρείες πραγματοποιούν δική τους R&D, ενώ η νομοθεσία για την προστασία της διανοητικής ιδιοκτησίας (copyrights) χρήζει βελτιώσεων. Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Angelov, εστιάζει τις δράσεις της πλέον τόσο σε θέματα R&D όσο και στην απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης εταιρείας με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Σε ό,τι αφορά το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», σύμφωνα με τον κ. Angelov, το Υπουργείο επιδιώκει να καταστούν πιο διαφανείς οι διαδικασίες υλοποίησης. Τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στην επιχειρηματικότητα αποδεικνύει το ότι από τα συνολικά €1,1 δισ. (85% χρηματοδότηση από την ΕΕ), που εκτιμάται ότι θα χορηγηθούν μέσω του εν λόγω Επιχειρησιακού Προγράμματος, το 21% αφορά στην καινοτομία – R&D. Στο ποσοστό αυτό δε συνυπολογίζονται τα κονδύλια του προγράμματος JEREMIE, τα οποία ενισχύουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάσει του Ενδεικτικού Προγράμματος για το 2010, προβλέπεται η διάθεση BGN 140 εκ. (περίπου €70 εκ.) εντός του έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου προγραμματίζονται 5 προσκλήσεις για υποβολή προσφορών. Ο κ. Angelov παραδέχτηκε ότι, πέρα από την πορεία του Επιχειρησιακού Προγράμματος το 2010, η υλοποίηση των συμβάσεων που υπογράφτηκαν εντός του 2009 αποτελεί μια επιπρόσθετη πρόκληση για τη β/κυβέρνηση. Βάσει στοιχείων του Υπουργείου Οικονομίας, οι συμβάσεις αυτές υπερβαίνουν τις 700, ενώ μέχρι τις 30.10.2009 οι υπογεγραμμένες και ενεργές συμβάσεις αφορούσαν σε χρηματοδότηση περίπου €200 εκ.

Τέλος, ο κ. Angelov τόνισε ότι ναι μεν η καινοτομία πρέπει να χρηματοδοτείται, κυρίως, από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά καθήκον του κράτους είναι να εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση αυτή με το κατάλληλο θεσμικό πλέγμα διατάξεων. Προς αυτόν το λόγο, η β/κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του Προγράμματος JEREMIE, ώστε το τελευταίο να απαγκιστρωθεί από την κλασική λογική των τραπεζικών χρηματοδοτήσεων και πιστώσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή, η β/κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός Ταμείου, που θα υποστηρίζει τις εταιρείες στα πρώτα τους βήματα, παρέχοντάς τους χρηματοδότηση βάσει της λογικής του venture capital (venture capital fund), αλλά και ενός δευτέρου ταμείου που θα υποστηρίζει ήδη λειτουργούσες επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους για ανάπτυξη, αναδιάρθρωση ή επέκταση, παρέχοντας αναπτυξιακά κεφάλαια (growth equity fund). Τα φιλόδοξα αυτά σχέδια τελούν, φυσικά, υπό την τελική έγκριση των αρμοδίων οργάνων της ΕΕ.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα αποτελέσματα έρευνας με θέμα την καινοτομία, που παρουσίασε, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ο πρόεδρος του βουλγαρικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Tsvetan Simeonov. Επισημαίνεται, βεβαία, ότι, από τα 4.000 μέλη του Επιμελητηρίου, μόνο τα 100 απάντησαν (2,5%). Παρόλα αυτά, η έρευνα παρέχει χρήσιμες πληροφορίες και καταλήγει σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Έτσι, ενώ το 90% των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετήσουν καινοτόμες μεθόδους τόσο στα μέσα παραγωγής τους όσο και στα προϊόντα τους, υπάρχει και ένα 7%, που δηλώνει ότι το θέμα δεν τους αφορά. Προβληματισμό δημιουργεί, επίσης, το γεγονός ότι λιγότερο από το 20% των ερωτηθέντων φαίνεται να εμπιστεύεται την ποιότητα των ανώτατων εκπαιδευτικών και επιστημονικών ιδρυμάτων, ενώ το 40% δε γνωρίζουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα. Επίσης, αρκετές είναι οι επιχειρήσεις που αγνοούν πως μπορούν να αντληθούν σημαντικές πληροφορίες χωρίς χρέωση για θέματα επιχειρηματικότητας από οργανισμούς, όπως το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας (European Institute of Innovation and Technology).

Μια ακόμη μελέτη παρουσιάστηκε από τον κ. Vassil Shtonov, στέλεχος της πολυεθνικής εταιρείας AT KEARNEY (management consulting) στη Βουλγαρία. Η εταιρεία, βάσει των στοιχείων που συγκεντρώνουν τα παραρτήματά της ανά τον κόσμο, συντάσσει ετήσια έκθεση για την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα των αγορών στις χώρες όπου εκπροσωπείται (Global Services Location Index). Στη σχετική κατάταξη, η Βουλγαρία καταλαμβάνει τη 13η θέση μεταξύ 50 χωρών. Στην έρευνα αξιολογούνται τρία στοιχεία: η χρηματοπιστωτική ελκυστικότητα, το ανθρώπινο δυναμικό (skills) και το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η Βουλγαρία με συνολική βαθμολογία 5,3/10 (costs: 2,8, skills: 0,9, k7;nv.: 1,6) έχει χάσει 4 θέσεις σε σχέση με το 2007, υστερώντας στον τομέα του ανθρώπινου δυναμικού. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση του κόστους εργασίας τα τελευταία έτη αλλά και στο ότι η Βουλγαρία είναι μικρή πληθυσμιακά και δε διαθέτει το ανεξάντλητο δυναμικό χωρών, όπως η Ινδία ή η Κίνα, οι οποίες και καταλαμβάνουν τις πρώτες δύο θέσεις στη σχετική κατάταξη για το 2009.

Οι πιο αξιόπιστες, πάντως, διεθνώς μετρήσεις ανταγωνιστικότητας είναι αυτές του World Economic Forum (2009–2010) και του IMD (2009), όπου η Βουλγαρία κατατάσσεται 76η (επί συνόλου 133 χωρών) και 38η (επί συνόλου 57 χωρών) αντίστοιχα. Βάσει των ως άνω μετρήσεων, οι δείκτες στους οποίους φαίνεται να υστερεί σημαντικά η Βουλγαρία είναι η καινοτομία, η έρευνα και τεχνολογία, η πανεπιστημιακή έρευνα και το υψηλά καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό (πρόβλημα brain drain).


Η Προϊσταμένη
κ.α.α.


Ιωάννης Μαρούτσος
Γραμματέας ΟΕΥ Γ΄
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov