Ενημερώσεις ανά θέμα
Εγγραφή στο Newsletter
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Κορεατικό καθεστώς ακτινοβόλησης τροφίμων
Κατηγορίες κειμένου: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: |
![]() |
Ημερομηνία: | 12/10/2010 |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σεούλ |
Κείμενο: | Η Κορέα το 2007 αποφάσισε να θεσμοθετήσει το καθεστώς ακτινοβόλησης τροφίμων και να την επιτρέψει σε 26 κατηγορίες τροφίμων, υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι υποχρεωτική η αναγραφή στη συσκευασία τους. Ειδικότερα, επετράπη η ακτινοβόληση στα εξής προϊόντα: Πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, κάστανα, φρέσκα ή αποξηραμένα μανιτάρια, αποξηραμένα καρυκεύματα και προϊόντα που παρήχθησαν με αυτά, αποξηραμένο κρέας για την παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων, σκόνη ψαριών, πολτός ή σκόνη σόγιας, σκόνη ή πολτός καυτερής πιπεριάς, άμυλο, αποξηραμένα λαχανικά για παραγωγή επεξεργασμένων τροφίμων, μαγιά, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, σκόνη από αλόη, ginseng και προϊόντα αυτού, γεύματα για ασθενείς που απαιτούν και δεύτερη απολύμανση, δημητριακά ή κόκκοι και σκόνη αυτών για την παρασκευή επεξεργασμένων τροφίμων, Algae, τρόφιμα με προσθήκη πολλαπλών καρυκευμάτων, σάλτσες, σκόνη τσαγιού και τσάγια από βότανα. Όμως, τον περασμένο Μάρτιο ανακοινώθηκε ότι τα εισαγόμενα προϊόντα για να μπορούν να θεωρηθούν ως μη ακτινοβολημένα πρέπει να συνοδεύονται από σχετική πιστοποίηση. Αυτό συνιστούσε σημαντική επιβάρυνση και διακριτική μεταχείριση σε σχέση με τα εγχώρια προϊόντα, για τα οποία απλά θα πραγματοποιούνταν δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Τελικά, μετά από αντιδράσεις των εμπορικών εταίρων της, η Κορέα ανακοίνωσε ότι δεν απαιτείται πλέον η προσκόμιση οποιουδήποτε δικαιολογητικού «μη ακτινοβόλησης» και ότι θα γίνονται απλά δειγματοληπτικοί έλεγχοι, όπως και για τα κορεατικά προϊόντα. Με τον τρόπο αυτό θεωρείται ότι επιλύεται το συγκεκριμένο θέμα. |