Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πληροφορίες για την αγορά σαλιγκαριών στην Πορτογαλία.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 10/10/2013
Συναπτόμενο αρχείο: radD1349trade saligaria 2009-2012.xls
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Τα νωπά σαλιγκάρια αποτελούν έναν εκλεκτό καλοκαιρινό μεζέ, που εντάσσεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες των Πορτογάλων. Καταναλώνονται από Απρίλιο έως και Σεπτέμβριο, ως μεζές, συνοδευόμενα συνήθως από μπύρα. Αν και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία, σύμφωνα με τοπικούς παραγωγούς, η κατανάλωση σαλιγκαριών εκτιμάται ότι ξεπερνά τους 50.000 τόνους ετησίως, δηλαδή περίπου 5 κιλά ανά κάτοικο.
Η τιμή πώλησης έχει παραμείνει στα ίδια επίπεδα κατά τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται για τα νωπά, ολόκληρα σαλιγκάρια, μεταξύ 4 και 5 ευρώ/κιλό για τα μικρά και 7 ευρώ για τα μεγάλα (τιμοληψία, σουπερμάρκετ Jumbo και Continente, Σεπτέμβριος 2013). Τα νωπά σαλιγκάρια πωλούνται, ζωντανά, πλυμένα, σε συσκευασίες των 2-5 κιλών.
Η πορτογαλική αγορά απορροφά όλη την τοπική παραγωγή, η οποία δεν επαρκεί για να καλύψει την εσωτερική ζήτηση. Αποκλειστικός σχεδόν προμηθευτής είναι η Ισπανία, μέσω της οποίας εισάγονται και σημαντικές ποσότητες από το Μαρόκο. Το 2012, οι πορτογαλικές εισαγωγές σαλιγκαριών (δασμολογική κλάση 030760, σαλιγκάρια άλλα από τα θαλασσινά) ανήλθαν σε 804.328 ευρώ, μειωμένες κατά 11,5% σε σχέση με το 2011.
Η σαλιγκαροτροφία στην Πορτογαλία δεν είναι αναπτυγμένη και εκσυγχρονισμένη. Η εκτροφή σαλιγκαριών δεν γίνεται σε οργανωμένες μονάδες, αλλά από μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται κυρίως στην επαρχία, χρησιμοποιώντας την τεχνική σαλιγκαροτροφίας «ανοικτού τύπου» - υπαίθριας ελεύθερης εκτροφής -, η οποία ενδείκνυται χάρις στις άριστες συνθήκες κλίματος και εδάφους. Κυρίως εκτρέφεται η ποικιλία Helix aspersa (βάρους 6-10 γρ. και διαμέτρου 3-4 εκατ.), αλλά και μεγάλα σαλιγκάρια τύπου «caracoleta», με διάμετρο περίπου 5 εκατοστά και βάρος 8-12 γρ., τα οποία προορίζονται κυρίως για εξαγωγή στη Γαλλία, Ισπανία και τις ΗΠΑ.
Λόγω της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης, η σαλιγκαροτροφία, θεωρείται μία ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, βιώσιμη πηγή εισοδήματος και άριστη εναλλακτική δραστηριότητα για τις πορτογαλικές μικρομεσαίες αγρο-κτηνοτροφικές επιχειρήσεις, ενώ σχετικά κίνητρα παρέχονται και από το Πορτογαλικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov