Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επιπτώσεις της ιρακινής κρίσης στην οικονομία της Τουρκίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 26/06/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Άγκυρας
Κείμενο: Ανησυχίες για την κλιμάκωση αναταραχής στο γειτονικό Ιράκ εκφράζουν πολλοί Τούρκοι εξαγωγείς και επενδυτές. Η Τουρκία αποτελεί τη δεύτερη πιο σημαντική αγορά-προορισμό των ιρακινών εξαγωγών, ενώ το Ιράκ έχει γίνει ο δεύτερος σημαντικότερος εξαγωγικός εταίρος της Τουρκίας μετά τη Γερμανία. Οι τουρκικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε όλο το Ιράκ υπολογίζονται σε περίπου 1.500, καθώς η αγορά αυτή αποτελεί τα τελευταία χρόνια προτιμώμενο επενδυτικό προορισμό για τους Τούρκους επιχειρηματίες. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ έχουν αυξηθεί σταδιακά και σταθερά τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα ο όγκος των τουρκικών εξαγωγών προς το Ιράκ ανήλθε σε 11.949.076 δολάρια το 2013 από 1.820.802 δολάρια που ήταν το 2004 με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές προς το Ιράκ να αποτελούν σήμερα περίπου το 8% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών προς ολόκληρο το κόσμο. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων της Τουρκίας (Deik) η κρίση στο Ιράκ θα κοστίσει στις εξαγωγές της Τουρκίας στο Ιράκ περίπου 9 δισ. δολάρια. Ο Πρόεδρος του Τουρκο-Iρακινού Επιχειρηματικού Συμβουλίου του DEIK κ. Nevaf Kılıç δήλωσε ότι το εμπόριο μεταξύ των μερών έχει ανασταλεί και οι μεταφορείς εκφορτώνουν στο Νότο τα προϊόντα τους σε αποθήκες λόγω των δρόμων που είναι αποκλεισμένοι.
Επιπρόσθετα, πολλές είναι οι τουρκικές εταιρείες που έχουν επενδύσει και δραστηριοποιούνται στο Ιράκ. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικές από αυτές όπως π.χ τη Mardin Cimento (δομικά υλικά) της οποίας περίπου το 30% των εσόδων της προέρχεται από την δραστηριοποίησή της στο Ιράκ, τη Enka İn#1;aat (Κατασκευές) με 34% των συνολικών της εσόδων από Ιράκ το, το Διυλιστήριο Tupras με ποσοστό 30% των συνολικών της εσόδων, τη Coca-Cola İçecek με 9 % του όγκου των πωλήσεων της να πραγματοποιείται στο Ιράκ, τη εταιρεία πουλερικών Banvit, τη εταιρεία τροφίμων Ülker με περίπου 5 % των συνολικών της εσόδων να προέρχεται από το Ιράκ, τη Arçelik, τη Κατασκευαστική Εταιρεία Tekfen Holding και τη εταιρία Doğu#1; Oto που κατέχει τα δικαιώματα διανομής της Volkswagen και Audi.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα των σοβαρών επιπτώσεων της ιρακινής κρίσης στη οικονομία της Τουρκίας αποτελεί το ισχυρό πλήγμα το οποίο υφίσταται ο τομέας της τουρκικής βιομηχανίας σιδήρου και χάλυβα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης Τουρκικών Χαλυβουργιών κ. Veysel Yayan, τα γεγονότα στο Ιράκ επέφεραν σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τη βιομηχανία χάλυβα και σιδήρου στην Τουρκία Συγκεκριμένα παρατηρείται συνεχής μείωση εξαγωγών χάλυβα και σιδήρου από Τουρκία προς Ιράκ, γεγονός που προκαλεί το «πάγωμα» των τουρκικών κατασκευαστικών δραστηριοτήτων στη χώρα αυτή όπως επίσης και την αναστολή των σχετικών επενδύσεων. Οι τουρκικές εξαγωγές σιδήρου και χάλυβα τον Ιούνιο προς Ιράκ έχουν μειωθεί υπερβολικά διολισθαίνοντας τους τελευταίους δύο μήνες κατά 8% σε σύγκριση με τις εξαγωγές του περασμένου έτους και, όπως εκτιμάται, η μείωση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί τον Ιούλιο. Σε σύγκριση με τα στοιχεία του περασμένου έτους, οι εξαγωγές μόνο για το μήνα Ιούλιο ενδέχεται να μειωθούν μέχρι και 80%, επηρεάζοντας έτσι τα τελικά στοιχεία του έτους. Στο 2013 οι συνολικές τουρκικές εξαγωγές χάλυβα ήταν 15,8 δισ δολάρια, με το 14% να αποστέλλεται προς το Ιράκ. Σύμφωνα με την Έκθεση της Ένωσης Τουρκικών Χαλυβουργιών, η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι η κύρια αγορά για τους Τούρκους εξαγωγείς χάλυβα και σιδήρου, με 2,28 εκατ τόνους, ακολουθούμενη από τις χώρες της ΕΕ με 1,22 εκατ. τόνους, τη Βόρεια Αφρική με 773.000 τόνους και τη Βόρεια Αμερική με 600.000 τόνους.
Και στον ενεργειακό τομέα η Τουρκία αναμένεται να υποστεί ζημία από την ιρακινή κρίση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Tούρκων οικονομολόγων, η αύξηση κατά 10% στην τιμή του πετρελαίου θα προκαλέσει αυτόματη αύξηση της τάξεως του 0,5% στον δείκτη του πληθωρισμού, ενώ άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου, καθώς και της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 10%, ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω αύξηση κατά 1% στον πληθωρισμό.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov