Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Εκτιμήσεις ιταλικών φορέων για επιπτώσεις ρωσικού εμπάργκο σε διμερές εμπόριο
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΙΤΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 12/08/2014
Συναπτόμενο αρχείο: radDF0D6Αντίμετρα Ρωσίας - Εξαγωγές Ιταλίας.xlsx
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Ρώμης (Αρμοδιότητα και για Άγιο Μαρίνο)
Κείμενο: Η ανακοίνωση των αντιμέτρων από τη ρωσική Κυβέρνηση έχει προκαλέσει κλίμα έντονης ανησυχίας στους επιχειρηματικούς φορείς και δη στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων και αγροτροφίμων της Ιταλίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής Υπηρεσίας για το Εξωτερικό Εμπόριο (ICE), η Ιταλία κατατάσσεται 10η χώρα-προμηθευτής της Ρωσίας σε τρόφιμα και ποτά, με την αξία των εξαγωγών, για το 2013, ίση με 1,072 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει το 10,3% του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και το 3,6% της ρωσικής αγοράς.

Συγκριμένα, για το 2013, η αξία των ιταλικών εξαγωγών, στη Ρωσία, οπωροκηπευτικών και φρούτων ανήλθε σε 131 εκ. ευρώ, φρέσκου και επεξεργασμένου κρέατος σε 78 εκ. ευρώ, γάλατος και παραγώγων αυτού σε 51 εκ. ευρώ, κονσερβών και σαλτσών σε 90 εκ. ευρώ, ζυμαρικών σε 56 εκ. ευρώ, καφέ σε 53 εκ. ευρώ, προϊόντων με βάση το κακάο σε 52 εκ. ευρώ και προϊόντων αρτοποιίας σε 39 εκ. ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος καταλάμβαναν οι ιταλικοί οίνοι με αξία εξαγωγών ίση με 260 εκ. ευρώ και τα ποτά υψηλής περιεκτικότητας αλκοόλ με 93 εκ. ευρώ.

Για το 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία της ιταλικής Συνομοσπονδίας Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων (Coldiretti), το πρώτο τετράμηνο του έτους, οι εξαγωγές τροφίμων και ποτών στη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 1%, εν αντιθέσει με το σύνολο των ιταλικών εξαγωγών που κινήθηκαν πτωτικά (-4,81%).

Όσον αφορά στις πιθανές απώλειες για την Ιταλία, σύμφωνα με την ανάλυση που διεξήγαγε από κοινού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΗΕ, αυτές εκτιμώνται ότι θα ανέλθουν στα 163 εκ. ευρώ, κατατάσσοντας την Ιταλία, ως προς το ύψος των ζημιών, 10η χώρα στην Ευρώπη και 12η στο σύνολο των χωρών έναντι των οποίων ελήφθησαν τα αντίμετρα.

Ωστόσο, οι κλαδικοί επιχειρηματικοί φορείς της Ιταλίας κάνουν λόγο για μεγαλύτερες, από τις εκτιμώμενες ΕΕ-ΟΗΕ, απώλειες. Συγκεκριμένα, η Coldiretti, εκτιμά ότι οι απώλειες θα ανέλθουν σε 183 εκ. ευρώ, σε σύνολο εξαγωγών αγροτροφίμων 706 εκ. ευρώ, εκ των οποίων, μόνο από την Περιφέρεια της Λομβαρδίας, εξάγονται προϊόντα αξίας 123 εκ. ευρώ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και άλλες κλαδικές ενώσεις παραγωγών αγροτικών προϊόντων, όπως η Συνομοσπονδία Αγροτών (CIA), η Εθνική Ένωση Βιομηχανίας και Εμπορίας Κρέατος και Ζώντων Ζώων (ASSOCARNI) και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Τροφίμων (FEDERALIMENTARE).

Το ICE, εντούτοις, εκτιμά ότι τα αντίμετρα της Ρωσίας θα προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες στην ιταλική επιχειρηματικότητα, οι οποίες θα αγγίξουν τα 250 εκ. ευρώ, καθότι, σύμφωνα με αυτό, δεν είναι μόνο οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων που θα ζημιωθούν, αλλά και άλλοι φορείς όπως πχ. εταιρείες που εμπλέκονται στη συσκευασία και μεταφορά των προϊόντων αυτών στη Ρωσία.

Αναλύοντας τους κωδικούςν Συνδυασμένης Ονοματολογίας (Σ.Ο.), διαπιστώνουμε ότι η Ιταλία εξήγαγε προϊόντα - που εμπίπτουν στη ρωσική απαγόρευση – αξίας, για το 2011, 164.584.775 ευρώ, για το 2012, 172.463.182 ευρώ, για το 2013, 161.771.663 ευρώ και για το πρώτο τετράμηνο του 2014, 50.550.180 ευρώ. Αυτά τα προϊόντα αντιπροσωπεύουν περίπου το 1,7% του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών προς τη Ρωσία και το 0,04% των συνολικών ιταλικών εξαγωγών.

Ωστόσο, η παρεμπόδιση της εισόδου φορτίων ιταλικού τυριού Grana Padano και η ακύρωση των εξαγωγών αχλαδιών, προκαλεί ανησυχία στους Ιταλούς παραγωγούς, η οποία συνδέεται, περισσότερο, με τα εξής:
- Θεωρούν ότι τα αντίμετρα και η ενδεχόμενη κλιμάκωση αυτών, μπορούν να ζημιώσουν το σύνολο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εμπορικό πόλεμο.
- Θεωρούν ότι η υποκατάστασή τους από εγχώριους παραγωγούς, καθώς και από παραγωγούς χωρών για τις οποίες δεν έχουν ληφθεί αντίμετρα, θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα καθιστώντας δυσκολότερη την επανείσοδό τους στη ρωσική αγορά
- Φοβούνται ότι οι ποσότητες των αδιάθετων προϊόντων λόγω εμπάργκο άλλων χωρών, όπως πχ. οπωροκηπευτικά και φρούτα Ελλάδας και Ισπανίας, χοιρινό Γερμανίας, θα κατευθυνθούν στην ιταλική αγορά, με αποτέλεσμα την πτώση των εγχώριων τιμών και άρα ακόμα μεγαλύτερες απώλειες για τους συγκεκριμένους παραγωγικούς κλάδους, δεδομένου, μάλιστα, ότι η φετινή παραγωγή σε ορισμένους κλάδους είναι ήδη πλεονάζουσα, οι τιμές παραγωγού κινούνται κάτω του κόστους παραγωγής.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ιταλών παραγωγών, σε δυσκολία ενδέχεται να ευρεθούν πολλές ιταλικές εταιρείες που έχουν σημαντική παρουσία στη Ρωσία, όπως η Ferrero, Parmalat, Perfetti και ο όμιλος Cremonini προμηθευτής των ταχυεστιατορίων McDonalds. Αξίζει να συγκρατηθεί, ότι ορισμένοι αναλυτές σχολιάζουν το γεγονός ότι το εν λόγω ζήτημα, εν πολλοίς, προκύπτει και από το γεγονός ότι οι ιταλικές εταιρείες βασίζονται κυρίως στο εμπόριο και δεν προβαίνουν σε δημιουργία επενδυτικής σχέσης, ήτοι εγκατάστασης, σε τρίτες χώρες.

Τέλος, στο πλαίσιο της ευρύτερης κρίσης στην εν λόγω περιοχή, ο ιταλικός Οργανισμός Εξαγωγικών Πιστώσεων (SACE) εκπόνησε μελέτη ανάλυσης σεναρίων, για τις γενικότερες επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν, τόσο στην οικονομία όσο και στο εμπόριο. Βάσει αυτών των σεναρίων, κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
α) Θετικό σενάριο: Αποκλιμάκωση έντασης, σταδιακή άρση του εμπάργκο.
Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι ιταλικές εξαγωγές θα μειωθούν, περίπου, κατά 9%, το 2014 και θα ανακάμψουν, σταδιακά, από το 2015 (+0,5%). Η συνολική απώλεια θα ανέλθει στα 938 εκ. ευρώ. Η πτώση αυτή των εξαγωγών θα συμβάλλει κατά -0,5% στη διαμόρφωση του ιταλικού ΑΕΠ, για το 2014 και κατά 0,8%, για το 2015.
β) Αρνητικό σενάριο: Κλιμάκωση στρατιωτικών επιχειρήσεων Ρωσίας στην Ουκρανία
Σύμφωνα με το αρνητικό σενάριο, θα διακοπεί η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, θα αυξηθούν περαιτέρω τα ρωσικά επιτόκια δανεισμού και θα σημειωθεί φυγή κεφαλαίων. Ως εικός, θα υπάρξει αρνητική επίπτωση στην ανάπτυξη της ρωσικής οικονομίας, η οποία θα οδηγήσει στη μείωση της εγχώριας ζήτησης, η οποία με τη σειρά της θα οδηγήσει και στον περιορισμό των εισαγωγών. Οι ιταλικές εξαγωγές, με βάση αυτό το σενάριο, θα μειωθούν κατά 12% το 2014 και κατά 11% το 2015, οδηγώντας σε συνολικές απώλειες ύψους 2,4 εκ. ευρώ. Η επίπτωση στο ιταλικό ΑΕΠ εκτιμάται ίση με
-2,2% το 2014 και 4,5% το 2015.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του SACE, ο κλάδος που κινδυνεύει περισσότερο από ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης στη συγκεκριμένη περιοχή είναι αυτός μηχανολογίας, που αντιπροσωπεύει το 27% του συνόλου των ιταλικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, με ενδεχόμενες απώλειες που θα κυμαίνονται μεταξύ των 500 εκ. ευρώ και του 1 δισ. ευρώ, για τη διετία 2014-2015.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov