Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Eκδήλωση του Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV) με θέμα «Η επερχόμενη Τουρκική Προεδρία του G-20»
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 23/10/2014
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Άγκυρας
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε στις 21.10 σε αίθουσα του Ιδρύματος Ερευνών Οικονομικής Πολιτικής της Τουρκίας (TEPAV) στην Άγκυρα εκδήλωση με θέμα την επερχόμενη Τουρκική Προεδρία των G-20. Στην εκδήλωση, η οποία εστιάστηκε αφ’ενός στην προβληματική του κατά πόσο η σύγκληση διασκέψεων G-20 μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της παγκόσμιας οικονομίας και αφ’ετέρου ποιος είναι ο οδικός χάρτης που η Τουρκική Προεδρία θα ακολουθήσει, προκειμένου να κατορθώσει να συμβιβάσει αντίρροπες δυνάμεις στο πλαίσιο του G-20, κύριοι ομιλητές ήταν οι κ.κ: Malcom D.Knight, πρώην Αντιπρόεδρος της DeutscheBank, Domenico Lombardi, Διευθυντής του Παγκόσμιου Οικονομικού Προγράμματος του Κέντρου Διεθνούς Διακυβερνητικής Καινοτομίας (CIGI) και Andres Rozental, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών του Μεξικού. Συντονιστής ήταν ο διευθυντής του ΤEPAV κ. Guven Sak.
Από εκδήλωση συγκρατούνται τα ακόλουθα:
Κ. Malcom D.Knight τόνισε τη σημασία της μετάβασης από το επίπεδο των διοικητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών G-20 στο επίπεδο αρχηγών κρατών στις διασκέψεις G-20 για τη συνδιαμόρφωση οικονομικών πολιτικών που επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία και επεσήμανε την ανάγκη για μεγαλύτερη συμμετοχή διεθνών οικονομικών οργανισμών, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα στην υιοθέτηση πολιτικών, δεδομένης αφ’ενός της εμπειρίας και τεχνογνωσίας τους στη διαχείριση κρίσεων και αφ’ετέρου της αντιπροσωπευτικότητάς τους. Σημείωσε δέ, ότι το προαπαιτούμενο του consensus για τη λήψη αποφάσεων, όσο δυσχερής κι αν είναι η επίτευξή του, είναι θετικό στοιχείο στη χάραξη κοινών γραμμών και την υιοθέτηση κοινών λύσεων.
Κ.Lombardi αναφέρθηκε στο κομβικό σημείο διεύρυνσης από επτά σε είκοσι των σημαντικότερων οικονομιών του πλανήτη που θα συμμετέχουν σε κοινές διασκέψεις διαμόρφωσης πολιτικής και τόνισε τη σημασία της ευρείας εκπροσώπησης των αναπτυσσομένων χωρών στους G-20. Περαιτέρω δέ, έμφαση έδωσε στο σημαντικό ρόλο των G-20 στην παρούσα κρίσιμη δημοσιονομική συγκυρία, όπου η υφήλιος προσπαθεί να ανακάμψει από τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Υπογράμμισε πως στις προσπάθειες επίτευξης consensus, θα πρέπει να υπάρχει συνειδητοποίηση των ορίων των δυνατοτήτων κατάληξης σε κοινά συμπεράσματα και συμφωνίες–όρια που υπαγορεύονται από τις διαφορετικές προτεραιότητες των χωρών, ενώ και αυτός με τη σειρά του επεσήμανε πως οι υιοθετούμενες πολιτικές και προτάσεις δεν θα είχαν καμία αξία χωρίς την αντίστοιχη πολιτική στήριξη.
Κ. Rozental, αν και σημείωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στο πλαίσιο προσπαθειών εξεύρεσης συναινετικών λύσεων σε αρκετά σημαντικά οικονομικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης και της αντιμετώπισης της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η οποία δεν έχει, κατά τη γνώμη του, ακόμα τελειώσει, διατύπωσε επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητα του G-20 στο μέλλον στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων, όπως η ασφάλεια τροφίμων και το μεταναστευτικό, τα οποία μπορεί να εντάσσονται στην πολιτική ημερήσια διάταξη, έχουν ωστόσο σημαντικές οικονομικές συνέπειες παγκοσμίως. Ο μόνος τρόπος για να έχουν προστιθέμενη αξία οι διασκέψεις G-20 είναι να συμπεριληφθούν αυτά τα ακανθώδη ζητήματα στις σχετικές συζητήσεις και να υπάρξει ισχυρή πολιτική βούληση επίλυσής τους.
Των κεντρικών ομιλιών ακολούθησε ένα πιο τεχνικό τμήμα, κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις από τον κ. Paul Martin, πρώην Πρωθυπουργό του Καναδά και έναν από τους πρωτεργάτες της ιδέας της περιοδικής σύγκλησης διασκέψεων ηγετών και κυβερνητών των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών με τις 20 πιο μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως και τον κ.Barry Carrin, Σύμβουλο του Κέντρου Διεθνούς Διακυβερνητικής Καινοτομίας (CIGI) αναφορικά με τις αναληπτέες από την Τουρκία πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Προεδρίας της. Και οι δύο ομιλητές επεσήμαναν τη σημασία της προώθησης πρακτικών ζητημάτων, όπως η διεύρυνση από τρεις σε πέντε των χωρών που επικουρούν την προεδρεύουσα χώρα (και συνίστανται στις αμέσως δύο προηγούμενες χώρες που είχαν την προεδρία και την επόμενη), στη δημιουργία μόνιμης γραμματείας, στην καθιέρωση σύγκλησης μικρότερου βεληνεκούς προπαρασκευαστικών διασκέψεων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι διασκέψεις σε επίπεδο αρχηγών κρατών, στην παροχή διευκολύνσεων ενεργότερης συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και στη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη θεμάτων με οικονομικές διαστάσεις, τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων και άλλων διεθνών οργανισμών, όπως του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (π.χ αγροτική πολιτική, για την οποία υφίσταται διάσταση Ινδίας-ΗΠΑ) και της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (π.χ θέματα επιδημιών), με τη συμμετοχή των τελευταίων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov