Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τουρκική Προεδρία G-20: Διάσκεψη Υπουργών Οικονομίας (Κων/πολη, 9-10 Φεβρουαρίου τ.έ)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΤΟΥΡΚΙΑ
Ημερομηνία: 12/02/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Άγκυρας
Κείμενο: Έλαβε χώρα στις 9-10 τρεχ. στην Κωνσταντινούπολη η Υπουργική Διάσκεψη G-20, με τη συμμετοχή των Υπουργών Οικονομίας των είκοσι χωρών των σημαντικότερων οικονομίών διεθνώς. Στη διάσκεψη, η οποία είναι προπαρασκευαστική της Συνόδου Κορυφής που θα λάβει χώρα στην Αττάλεια στα τέλη Νοεμβρίου τ.ε. παρέστησαν, πέραν των Υπουργών, οι διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών και υψηλόβαθμα στελέχη οικονομικών ινστιτούτων και φορέων. Βασικά θέματα της ημερήσιας διάταξης ήταν η εξεύρεση και υιοθέτηση τρόπων αντιμετώπισης της ανισομερούς κατανομής πλούτου, η αποτελεσματικότερη δυνατή χρήση εργαλείων δημοσιονομικής πολιτικής για τη διόρθωση στρεβλώσεων που η οικονομική κρίση δημιούργησε, η πτώση της ζήτησης παγκοσμίως και οι μέθοδοι ενίσχυσής της και το συναφές με αυτήν ζήτημα των οικονομικών συνεπειών της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωζώνη.
Σε κοινό ανακοινωθέν τους οι Υπουργοί Οικονομίας των G-20 έκαναν αναφορά στους παράγοντες, οι οποίοι, κατά την κρίση τους θα συμβάλουν στην ενίσχυση της παγκόσμιας οικονομίας, κυριότεροι εκ των οποίων είναι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου και η ποσοτική χαλάρωση που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υιοθέτησε, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις, ενώ επεσήμαναν τους αργούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη και την Ιαπωνία. Επιπλέον, οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την κοινή τους πρόθεση να συνεργαστούν σε θέματα φοροδιαφυγής, αναπτυξιακής συνεργασίας, καταπολέμησης της τρομοκρατίας και διαχείρισης κρίσεων, όπως η πρόσφατη εξάπλωση του ιού Embola. Σημειώνεται ότι δεν έγινε δεκτή πρόταση της τουρκικής πλευράς περί υιοθέτησης συγκεκριμένων στόχων για την αύξηση επενδύσεων και κατ’επέκταση την ενίσχυση της ζήτησης.
Σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ.Ali Babacan δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα της διάσκεψης, αναφέροντας συγκεκριμένα ότι αν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και εφαρμοστούν οι προταθείσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, δεν αποκλείεται ο παγκόσμιος ρυθμός ανάπτυξης να αυξηθεί έως και 2,1%. Επιπλέον, ο κ. Babacan έκανε αναφορά στην Έκθεση του ΟΟΣΑ για τους τρόπους επίτευξης οικονομικής ανάπτυξης, στην οποία επισημαίνεται ότι, προκειμένου να επιτευχθεί οικονομική πρόοδος είναι επιβεβλημένες οι μεταρρυθμίσεις που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της παραγωγικότητας ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας, ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ τόνισε τη σημασία της αύξησης της ανάπτυξης και των επενδύσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η σχέση τους πρέπει να διέπεται από αναλογία και για κάθε ποσοστό ανάπτυξης θα πρέπει να υπάρχει διπλάσιο ποσοστό αύξησης επενδύσεων.
Τη συνεδρίαση αυτή του G-20 παρακολούθησαν άνω των 600 μελών του διπλωματικού σώματος, 400 τοπικά και διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και 1500 στελέχη υπουργείων των είκοσι χωρών του G-20.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov