Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οργώνωση διαδικτυακών χρηματοοικοκονομικών υπηρεσιών Κίνας.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 20/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Η κυβέρνηση της Κίνας εξέδωσε κατευθυντήριες γραμμές για τη ρύθμιση των ταχέως αναπτυσσόμενων οικονομικών του Διαδικτύου, με στόχο την αντιμετώπιση των κινδύνων που δημιουργούνται εξαιτίας και της πρόσφατης αναταραχής στις χρηματιστηριακές αγορές, ενώ υποσχέθηκε να στηρίξει τον τομέα στην κατεύθυνση χρηματοδότησης στις μικρές επιχειρήσεις και στους επιχειρηματίες. Η παρέμβαση κυρίως αποσκοπεί να διευκρινίσει την κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του συνονθυλεύματος των ρυθμιστικών οργανισμών που έχουν κατά καιρούς θεσμοθετηθεί και φαίνεται να έχουν αποτύχει να συμβαδίσουν με την εξέλιξη στην πραγματοποίηση συναλλαγών στο Διαδίκτυο.
Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται σε γενικές γραμμές και τα εξής: η κεντρική τράπεζα θα επιβλέπει τις online πληρωμές, η ρυθμιστική αρχή θα είναι υπεύθυνη για crowdfunding και online πωλήσεις των κεφαλαίων, ενώ η Ρυθμιστική Αρχή Τραπεζών θα επιβλέπει τις πλατφόρμες που συνδέουν άμεσα τους οφειλέτες και τους δανειστές που είναι γνωστή ως peer-to-peer δανεισμός (P2P). Η εμπλοκή 10 υπουργείων και Επιτροπών ήταν απαραίτητη για να εκδοθούν οι νέες κατευθυντήριες γραμμές και το θεσμικό πλαίσιο.
Ένας τομέας που οι νέες κατευθυντήριες γραμμές θα έχουν αποφασιστική σημασία για την οικονομία είναι η ρύθμιση των ζητημάτων P2P καθώς ο δανεισμός των επιχειρήσεων, και επενδυτών τόσο για χρηματοδότηση αναγκών του εμπορίου, όσο και συμμετοχής σε χρηματιστηριακές πράξεις προσέθετε σημαντικούς βαθμούς μεταβλητότητας και απροσδιοριστίας στην αγορά κεφαλαίων και των χρηματαγορών εν γένη. Στην προσπάθεια να σταθεροποιηθούν οι αγορές, η κυβέρνηση ήδη πήρε σκληρά μέτρα για την εν λόγω χρηματοδότηση, προκαλώντας διάφορες πλατφόρμες δανεισμού P2P να περιορίσουν αυτές τις υπηρεσίες αναφορικά με επενδυτές μετοχών.
Ωστόσο αυτές οι πλατφόρμες χρηματοδότησης έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος στην Κίνα από την έλλειψη χρηματοδότησης για τις μικρές επιχειρήσεις. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές είναι εξαιρετικά δεσμευτικές και εκτιμάται ότι φτάνουν σχεδόν στο σημείο που σε όχι βραχύ διάστημα να αναμένεται η αναστολή λειτουργίας στις επιχειρήσεις P2P. Προς το παρόν αντί να τους να τους απαγορεύσει την "παράνομη συγκέντρωση χρημάτων", απευθύνεται στους δανειολήπτες των P2P να δηλώνουν από που άντλησαν τα κεφάλαιά τους και να τα δηλώνουν σε συνεργασία με κάποια τράπεζα ώστε να υπάρχει διαφάνεια και προστασία από απάτες.
Η ιστοσελίδα Miniu98.com, μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες δανεισμού P2P, χαιρέτισε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. "Η εποχή της ασύντακτης ανάπτυξης στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Διαδικτύου έχει τελειώσει και μια νέα άνοιξη έχει έρθει τελικά," είπε ο Liu Yang, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, σχολιάζοντας τις νέες ρυθμίσεις. Η εταιρεία ήταν μεταξύ των πρώτων που ήραν τα όρια δανεισμού περιθωρίου των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της καθοδικής πορείας των χρηματιστηρίων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές αναφέρονται, επίσης, σε μέτρα για την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα των οικονομικών του Διαδικτύου, συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης της συνεργασίας μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των εταιρειών του Διαδικτύου, διευρύνοντας την πρόσβαση σε κεφάλαια μέσω της μείωσης της γραφειοκρατίας και της εισαγωγής φοροαπαλλαγών.
Ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba Group Holding Ltd., μέσω χρηματοοικονομικών υπηρεσιών της θυγατρικής του για υπηρεσίες διαδικτύωσης για κοινωνική διαδικτύωση Tencent Holdings Ltd. παρέχει ήδη στους χρήστες πρόσβαση σε online αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς, πλατφόρμες πληρωμής και συνδέεται με άμεση αντικαταβολή με εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες όπως εστιατόρια και ταξί, αλλά ακόμα και μικροδάνεια. Έχει ξεκινήσει online σύνδεση-μόνο με ιδιωτικές τράπεζες κατά τους τελευταίους μήνες, με στόχο την εξυπηρέτηση των καταναλωτών και των μικρών επιχειρήσεων.
Οι κατευθυντήριες γραμμές του νέου θεσμικού πλαισίου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει εξειδικευμένες εταιρείας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου και χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να παράσχουν υπηρεσίες μέσω διαδικτύου όπως δάνεια, χρηματοδότηση καταναλωτών με ανοιχτές ή άλλες πιστώσεις, οργάνωση χρηματοδοτικών σχημάτων με βάση crowdfunding platforms και άλλες υπηρεσίες. Η κυβέρνηση προτίθεται να στηρίξει τη διεύρυνση των διαύλων χρηματοδότησης με βάση κυρίως υποψηφίους καταναλωτές και επιχειρήσεις που θα λαμβάνουν τουλάχιστον την καλύτερη βαθμολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας με βάση κριτήρια που οι διαδικτυακοί φορείς θα αποφασίζουν.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov