Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Νέα παρέμβαση για την ανάσχεση της πτώσης των μετοχών σε κινεζικά χρηματιστήρια
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Η Κινεζική Αρχή παρακολούθησης των Αγορών Αξιών (China Securities Regulatory Commission-CSRC) προέβη σε νέα παρέμβαση εντός μιας εβδομάδας για την ανάσχεση της πτώσης των μετοχών και λοιπών τίτλων που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της χώρας. Ειδικότερα αποφάσισε να αναστείλει τη διαπραγμάτευση νέων μετοχών και να δημιουργήσει ταμείο για τη σταθεροποίηση των αγορών, καθιστώντας σαφές και δίνοντας το μήνυμα στις αγορές ότι η ηγεσία της Κίνας παρακολουθεί με αυξανόμενη ανησυχία τις εξελίξεις και παρεμβαίνει ώστε να μην μεταδοθεί ο πανικός και σε άλλους τομείς της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.
Οι συζητήσεις έλαβαν χώρα καθώς ο χρηματιστηριακός δείκτης Shanghai Composite Index έχει χάσει περισσότερο από το ένα τέταρτο της αξίας του από τις 12 Ιουνίου παρά την ανάσα ρευστότητας που δόθηκε με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το περασμένο Σαββάτο συμπεριλαμβανομένου της περικοπής επιτοκίου από την κεντρική τράπεζα. Οι επενδυτές εμφανίστηκαν διστακτικοί και φαίνεται ότι ήδη είχαν ρίξει στην αγορά τα αποθέματα που διέθεταν με αποτέλεσμα η πιστωτική χαλάρωση να διακρατηθεί ως κάλυψη για μελλοντικές εξελίξεις. Σχεδόν το ένα τέταρτο των επενδυτών εκτιμάται ότι έχει απωλέσει την αξία των επενδύσεών του η οποία έχει απομειωθεί κατά περισσότερο από 50% από την αρχή του έτους.
Η προσπάθεια μόχλευσης των αγορών εξελίσσεται σε βασικό στοίχημα για την αναθέρμανση της κινεζικής οικονομίας. Το Πεκίνο διέκοψε τη διαδικασία εισόδου νέων μετοχών (IPO's), προβαίνοντας σε μια κίνηση που είχε επιλεγεί τελευταία φορά το 2012 όταν είχε επιδιωχθεί να στηριχθεί η χρηματιστηριακή αγορά πριν την αλλαγή ηγεσία στο Κομμουνιστικό Κόμμα της χώρας. Όμως, η απαγόρευση αυτή τη φορά αναμένεται να περιλαμβάνει πολύ μεγαλύτερα ποσά κεφαλαίων σε εξέλιξη. Οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι οι προγραμματισμένες δημόσιες εγγραφές θα μπορούσε να προσελκύσουν κεφάλαια ύψους ακόμα και 4 τρις γιουάν (645 δις δολ.). Η CSRC ποτέ δεν εξήγησε τη διακοπή των νέων IPO's το 2012, όμως οι επενδυτές το εξέλαβαν ως μια προσπάθεια να αποτρέψει τους επενδυτές από την πώληση των αποθεμάτων άλλων μετοχών για να αγοράσουν καινούρια με μεγαλύτερες αποδόσεις σε δυναμικούς τομείς. Έτσι με αυτόν τον τρόπο επιδιώχθηκε και επιτεύχθηκε η σταθεροποίηση των αγορών. Δεν είναι σαφές πόσο καιρό θα διαρκέσει η τελευταία κίνηση να ανασταλλούν οι δημόσιες εγγραφές. Οι προηγούμενες παρόμοιες απαγορεύσεις διήρκησαν μόλις τρεις μήνες την μια φορά και 14 μήνες το 2012. Ήδη 28 κινεζικές εταιρείες που είχαν λάβει άδεια από την ρυθμιστική αρχή για τις μετοχές, δήλωσαν ότι θα αναβάλουν την εισαγωγή των μετοχών τους στη χρηματιστηριακή αγορά. Η εισαγωγή τους θα γινόταν στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Shenzhen.
Εν τω μεταξύ, ανώτεροι αξιωματούχοι συζήτησαν επίσης τη δημιουργία ενός ταμείου σταθεροποίησης της αγοράς. Το ταμείο θα λάβει την αρχική χρηματοδότησή του από την μεγάλες χρηματιστηριακές εταιρίες της Κίνας. Η Κίνα δεν έχει χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο ταμείο στο παρελθόν παρόλο που έχει αναπτυχθεί από άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας σε περιόδους σοβαρής οικονομικής δυσχέρειας. Σύμφωνα με ανακοίνωση από την Ένωση Επενδυτικών Εταιρειών Αξιών της Κίνας το απόγευμα του Σαββάτου, περίπου 21 κινεζικές χρηματιστηριακές εταιρείες με επικεφαλής την Citic Securities Co. θα επενδύσουν το ισοδύναμο του 15% του καθαρού ενεργητικού τους, ή όχι λιγότερο από 120 δις. γιουάν συνολικά, στο ταμείο. Αλλά το ποσό αυτό είναι απίθανο να είναι αρκετό. Η βουτιά στις κινεζικές μετοχές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει εξαφανιστεί περίπου 2.4 εκ. δολ. στην αγοραία αξία, ή περίπου 10 φορές το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του περασμένου έτους στην Ελλάδα.
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναμένεται να παράσχει χρηματοδότηση για το ταμείο σταθεροποίησης, είτε άμεσα είτε έμμεσα, μέσα από γιγαντιαίες μεταβιβάσεις του Κεντρικού Ταμείου της χώρας, ο λαός είπε. Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα απαιτούσε έγκριση από το Κεντρικό Κρατικό Συμβούλιο, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων της κινεζικής κυβέρνησης.
Μια περαιτέρω συνέχιση στις ρευστοποιήσεις μετοχών θα βλάψει οπωσδήποτε την ικανότητα των κινεζικών επιχειρήσεων να αυξήσουν τα κεφάλαια και την αποπληρωμή του χρέους, το οποίο, με τη σειρά του, θα μπορούσε να προσθέσει περισσότερη πίεση προς τα κάτω στην οικονομία. Υπάρχει επίσης έντονος προβληματισμός μεταξύ των φορέων χάραξης κεντρικής πολιτικής ότι η αναταραχή των χαρτοφυλακιών μετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε αστάθεια το ευρύτερο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της επανήλθε σε προτάσεις για την επίτευξη των στόχων που απορρέουν από τη διεθνή θέση της κινεζικής οικονομίας. Κυρίρχη αναφορά αφορά την αναμόρφωση στο τραπεζικό σύστημα, το οποίο επιδοτεί κρατικές επιχειρήσεις εις βάρος των ιδιωτών επιχειρηματιών και αποταμιευτών. Σχεδόν όλες οι αρνητικές επενδυτικές επιλογές αφορούν κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις και αναχαίτιση της κυβερνητικής παρέμβασης στην κατανομή των πιστωτικών μονάδων θα είναι το πρώτο βήμα για τη μείωση των ανισορροπιών που έχουν προκύψει και εμφανίζονται σαφώς στη λειτουργία των χρηματαγορών. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική «εκτροπή» της οικονομικής πορείας της Κίνας που θα έθετε σε κίνδυνο ακόμα και την χρηματοδότηση των φιλόδοξων σχεδίων της χώρας σε σχέση με τα στρατηγικά σχέδια διεθνούς παρέμβασης (π.χ. AIIB, One Belt One Road).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov