Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σταθεροποίηση χρηματιστηρίων
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 23/07/2015
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Πεκίνου (Αρμοδιότητα και για Μογγολία)
Κείμενο: Καθώς οι συνεδριάσεις της 9-10 Ιουνίου συνέβαλαν με τις ανοδικές τάσεις που κατέγραψαν στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στα χρηματιστήρια της Κίνας, η κατάσταση εξακολουθεί να μη δημιουργεί εμπιστοσύνη στους διεθνείς παρατηρητές και η Κινεζική Αρχή παρακολούθησης των Αγορών Αξιών (China Securities Regulatory Commission-CSRC) συνεχίζει να παρεμβαίνει, με άμεσο και έμμεσο τρόπο, ώστε να ενισχύσει τη μόχλευση των αγορών για να αποφευχθούν περαιτέρω συνέπειες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως.
Η άνοδος του δείκτη Shanghai Composite κατά 5,75% την Πέμπτη και 3,89% την Παρασκευή έδωσε θετική ροπή στις χρηματαγορές. Ο δείκτης ChiNext που αφορά τις εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και startups ανέκαμψε επίσης συνολικά 8% το ίδιο διήμερο.
Λαμβανομένου υπόψη ότι τα τρία χρηματιστήρια της Κίνας, Σαγκάης, Χόνγκ-Κόνγκ και Σενζέν, αθροιστικά συγκεντρώνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση, έπειτα εκείνης του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και της κατάταξής τους στα 10 μεγαλύτερα με βάση των αριθμό των ενταγμένων μετοχών, είναι κρίσιμη η εξέλιξη των δεικτών του και για την παγκόσμια οικονομία. Η βασική διαφορά των κινεζικών χρηματιστηρίων σε σχέση με εκείνα των ανερχόμενων χρηματαγορών, που αυτές τις ημέρες ήρθε με ένταση στο προσκήνιο, που εκτός από την παρέμβαση του κράτους και τη σημαντική συμβολή ιδιωτών στην άνοδό τους, είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση στους διεθνείς επενδυτές.
Στο Χρηματιστήριο του Χόνγκ-Κόνγκ έχουν εγγραφεί σταδιακά την τελευταία 10ετία οι εταιρείες που ανήκουν στο κράτος (SOE-State Owned Enterprises), ενώ στη Σαγκάη διαπραγματεύονται οι τιμές των μετοχών των μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών και νέες ιδιωτικές εταιρείες με έδρα την Κίνα. Στο χρηματιστήριο της Σενζέν οι νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας με χαμηλή κεφαλοποίηση σταθερά αποτελούν πόλο έλξης μεγάλων επενδυτών από την Κίνα μη σύστοιχης με τα μακροοικονομικά τους δεδομένα. Μόλις πριν δυο χρόνια ο μόνος τρόπος συμμετοχής ξένων επενδυτών στα χρηματιστήρια Σαγκάης και Σενζέν ήταν μέσω ποσοστώσεων (quotas). Πέρυσι ανακοινώθηκε η διασύνδεση των χρηματιστηρίων Σαγκάης και Χόνγκ-Κόνγκ και το πλήρες άνοιγμά τους στους ξένους επενδυτές. Το χρηματιστήριο στο Σενζέν θα ακολουθήσει στο τέλος του έτους.
Ο όγκος συναλλαγών των τριών χρηματιστηρίων είναι τριπλάσιος σε σχέση με εκείνο της Νέας Υόρκης και το 3% των μετοχών αλλάζει καθημερινά. Ο δείκτης αυτός του χρηματιστηρίου Νέας Υόρκης είναι 0,3%. Καθώς οι πιστωτικές αρχές της Κίνας στο τέλος του 2014 απεφάσισαν την ελαστικοποίηση των κριτηρίων για χορήγηση δανείων σε ιδιώτες επενδυτές (δεν χρειάζεται πλέον η ύπαρξη εταιρείας για να λάβει τέτοιου είδους χρηματοδότηση), από την αρχή του 2015 εκτιμάται ότι 365,1 δις δολ. ρευστότητα πέρασε στα χαρτοφυλάκιά τους.
Εκτιμάται ότι από την αρχή του έτους δισεκατομμυριούχοι της Κίνας και Χόνγκ-Κόνγκ που συγκαταλέγονται στους 400 πλουσιότερους (σύμφωνα με το Fortune 400) είχαν κερδίσει μέχρι τις 12 Ιουνίου 121 δις δολ. Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις αυτοί οι ίδιοι έχασαν 100 δις δολ. μέχρι την περασμένη Δευτέρα 6 Ιουνίου και 30 εκ. δολ. μονάχα την Τρίτη 7 Ιουνίου. Πρόκειται για 26 δισεκατομυριούχους οι οποίοι διακρατούν μετοχές αξίας 262 δις δολ., σχεδόν το 6% των 4,1 τρις δολ. που διαθέτουν οι περιλαμβανόμενοι στον κατάλογο Fortune 400 σε διεθνή χρηματιστήρια. Εκτιμάται ότι από την αρχή της κρίσης χάθηκε επενδεδυμένο κεφάλαιο στα κινεζικά χρηματιστήρια αξίας 3,9 τρις δολ. Αν λάβει κανείς υπόψη ότι από την αρχή του έτους είχαν δημιουργηθεί υπεραξίες 2,5 τρις δολ. γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχουν ακόμα επενδυτές με σημαντικότατα κέρδη. Η εκτίμηση ωστόσο είναι ότι πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές και όχι για θεσμικούς, γεγονός που ήδη προβληματίζει για την δυνατότητα αναπλήρωσης των κεφαλαίων από τις κρατικές επιχειρήσεις και τράπεζες της Κίνας.
Σημειώνεται ότι η SASAC (State Owned Assets Supervision and Administration), αρμόδια κρατική αρχή διαχείρισης των διαθεσίμων των κρατικών κινεζικών εταιρειών την περασμένη Τετάρτη συνέστησε στις εταιρείες που εποπτεύει να αναδιαμορφώσουν την πολιτικής τους διαχείρισης ώστε σε περιόδους κρίσεως της χρηματαγοράς να προβαίνουν σε εξαγορές μετοχών τους ώστε να στηρίζεται η κεφαλαιακή αξία τους.
Καθώς οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις στην Κίνα, σε ετήσια βάση, αυξήθηκαν το πρώτο 5μηνο του έτους κατά 10,5% εκτιμάται καταρχήν ότι οι εξελίξεις στα κινεζικά χρηματιστήρια είναι ανεξάρτητη και δεν επηρεάζει τους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας. Ωστόσο είναι σαφές και τούτο υπογραμμίζεται από αναλυτές, ότι η ρευστότητα της αγοράς και η διαρκής παρέμβαση του κράτους, μπορεί να δημιουργήσει ανατροπές σε μακροπρόθεσμη βάση, καθώς μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία του China Investment Corporation οι αποδόσεις των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό (ΑΞΕ) το 2014 ήταν μειωμένες κατά 5,47%, όταν το 2013 ήταν 9,33% και το 2012 έφτασαν 10,6%.
Προβληματισμός επικρατεί και στις τοπικές κυβερνήσεις οι οποίες το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ως είθισται, προβαίνουν σε εκδόσεις ομολόγων για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Με τα μέτρα διοχέτευσης ρευστότητας στα χρηματιστήρια σε ισχύ και με δεδομένο ότι τα ομόλογα αυτά προσφέρουν σταθερά υψηλές αποδόσεις, η εκτροπή ρευστότητας από τις χρηματαγορές προβληματίζει για την περαιτέρω πορεία τους. Σε παράλληλη πορεία υπάρχει και η διαρκής αναζήτηση των μεγάλων επενδυτών ευκαιριών όπως η πρόσφατη αγορά 1 δις δολ. ομολόγων ρωσικού χρέους, που δεν προωθήθηκαν στις αγορές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.
Τέλος δεν παραβλέπεται πλέον από τους διεθνείς επενδυτές και το γεγονός ότι το συνολικό κρατικό χρέος, μαζί με εκείνο των ιδιωτικών επιχειρήσεων και των ιδιωτών ανέρχεται στα 28 τρις δολ. 282% του συνολικού ΑΕΠ, παρότι εκείνο της κεντρικής κυβέρνησης είναι 64%.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov