Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διοργάνωση 12ης Εθνικής Συνάντησης για την Καινοτομία COTEC Portugal.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Ημερομηνία: 15/12/2015
Σχετικός σύνδεσμος: http://http://www.cotecportugal.pt/
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Λισσαβώνας (Αρμοδιότητα και για Πράσινο Ακρωτήρι, Σάο Τομέ και Πρίνσιπε)
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε, στις 12/12/2015, η 12η Εθνική Συνάντηση για την Καινοτομία της COTEC Portugal. Η COTEC Portugal είναι μια από τις τρεις εθνικές οργανώσεις που συναπαρτίζουν την COTEC Europa. Η COTEC Europa αποτελεί ένα σχήμα, στο οποίο συμμετέχουν, μέσω των εθνικών οργανώσεων Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας, επιχειρήσεις, φορείς και ερευνητικά κέντρα, με σκοπό την συνεργασία επί θεμάτων επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, την προσέγγιση προβλημάτων που συνδέονται με την έρευνα, την ανάπτυξη και την καινοτομία, καθώς και την παρουσίαση προτάσεων για τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πολιτικές, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των χωρών της Ν.Ευρώπης.
Η COTEC Portugal-Επιχειρηματικός Σύνδεσμος για την Καινοτομία ιδρύθηκε το 2003 με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και αριθμεί σήμερα 366 μέλη. Το 2005 δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της COTEC Portugal, δίκτυο Καινοτόμων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που αριθμεί σήμερα 270 εταιρείες. Η φετινή συνάντηση της COTEC Portugal διοργανώθηκε για πρώτη φορά σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Καινοτομίας-ΑΝΙ και είχε ως θέμα την «Καινοτομία Έντασης Γνώσης». Κατά το πρώτο μέρος της συνάντησης παρουσιάσθηκαν αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις καινοτόμων επιχειρήσεων, με κεντρικό ομιλητή τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Siemens Γερμανίας, καθώς και με την συμμετοχή τεσσάρων πορτογαλικών εταιρειών που έχουν ενσωματώσει την καινοτομία έντασης γνώσης στην παραγωγή τους, και συγκεκριμένα τις: Bial (μεγαλύτερος πορτογαλικός φαρμακευτικός Όμιλος), Frulact (βιομηχανία παρασκευασμάτων διατροφής από φρούτα), Novabase (τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας με εφαρμογές σε ενέργεια, υγεία, δημόσια διοίκηση, μεταφορές, τηλ/νίες, κλπ.) και Vision-Box (αυτόματη διαχείριση ελέγχου ταυτότητας με εφαρμογή σε αεροδρόμια και κέντρα συνοριακού ελέγχου). Κατά το δεύτερο μέρος της συνάντησης, οι ομιλητές τόνισαν την προστιθέμενη αξία της στρατηγικής καινοτομίας έντασης γνώσης, η οποία μεταφράζεται σε αυξημένο κύκλο εργασιών και σε δημιουργία εξειδικευμένων θέσεων απασχόλησης. Όπως κάθε χρόνο, στο κλείσιμο των εργασιών της συνάντησης παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ.Aníbal Cavaco Silva, ο οποίος απένειμε τα βραβεία Καινοτόμου Μικρομεσαίας Επιχείρησης και Καινοτόμου Προϊόντος, ως επίτιμος Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της COTEC Portugal. Επίσης, στην συνάντηση παρενέβη ο Υπ.Οικονομίας, ενώ επίσης παρέστησαν ο ΥΦΥΠΕΞ Εξωστρέφειας και ο Υφυπουργός Βιομηχανίας.
Στην ομιλία του, ο Διευθυντής της COTEC Portugal ανακοίνωσε την νέα κατεύθυνση του Οργανισμού, που σκοπεύει να ενισχύσει την λειτουργία του ως δεξαμενή σκέψης, εμπλέκοντας τα μέλη του σε μια ευρεία συζήτηση για θέματα καινοτομίας, όπως για παράδειγμα την σύνδεση των πανεπιστημίων με την επιχειρηματικότητα και την αγορά εργασίας. Επί αυτού, και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης του καταρτισμένου δυναμικού και του ταλέντου που παράγεται στην χώρα, προκειμένου να αποφευχθεί η εκροή του στο εξωτερικό. Από πλευράς του, ο Υπ.Οικονομίας, κ.Manuel Caldeira Cabral, τόνισε την ανάγκη να δοθούν τα μέσα στα πανεπιστήμια ώστε να διατηρούν στενή και μόνιμη συνεργασία με την επιχειρηματική κοινότητα, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των κονδυλίων/κινήτρων για την ανάπτυξη καινοτομίας που προβλέπουν διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία. Επιπλέον, ο Υπ.Οικονομίας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας, όχι μέσω χαμηλού κόστους εργασίας, αλλά μέσω υψηλά καταρτισμένου εργατικού δυναμικού.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov