Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση Ομάδας Εργασίας Ενεργειακών Θεμάτων Κρατών Μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 08/02/2016
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Κιέβου
Κείμενο: Πραγματοποιήθηκε στις 4 Φεβρουαρίου, στις εγκαταστάσεις της Αντιπροσωπείας της Ε.Ε. συνάντηση της ομάδας εργασίας κ.-μ. Ε.Ε. για ενεργειακά θέματα. Από την συνάντηση συγκρατούνται τα εξής:

Φυσικό αέριο

Τα αποθηκευμένα αποθέματα της Ουκρανίας σε φυσικό αέριο βρίσκονται, όπως αναφέρθηκε, σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, υψηλότερα από αυτά της περσινής χρονιάς.
Έγινε μνεία σχετικά με το ούτως αποκαλούμενο «revolving loan», ύψους 300 εκατ. $ από Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), το οποίο προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί για την αγορά αερίου. Το δάνειο θα εξοφλείται από τις πληρωμές των Ουκρανών καταναλωτών και, εφ' όσον εξυπηρετείται κανονικά, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και την επόμενη χρονιά για τις ανάγκες αγοράς αερίου από την χώρα. Ενδεχομένως στα τέλη της χειμερινής περιόδου, να παραστεί ανάγκη αγοράς αερίου από την Ρωσία, σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση μεταξύ των δύο χωρών.
Το δάνειο της EBRD για αέριο προς την χώρα συμφωνήθηκε υπό τον όρο της υιοθέτησης του νέου Σχεδίου Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας αερίου της κρατικής μονοπωλιακής ενεργειακής εταιρείας της χώρας «NAFTOGAZ».
Η οριστική διατύπωση του Σχεδίου Εταιρικής Διακυβέρνησης της εταιρείας «NAFTOGAZ» προβλέπει υπαγωγή της σε ό, τι αφορά την εποπτεία στο Υπουργείο Οικονομικών. Εξ όσων αναφέρθησαν στη συνάντηση, φαίνεται να υπερτερεί η άποψη οτι η διελκυστίνδα σχετικά με το μέλλον της εταιρείας εκτιμήθηκε υπήρξε ένας από τους λόγους της παραίτησης του Υπουργού Οικονομίας και Εμπορίου Aivaras Abromavicius. Σύμφωνα και με τοποθετήσεις κοινοτικών αξιωματούχων, από πλευράς Υπουργού Ενέργειας (έμπιστος του Προέδρου Ποροσένκο) και Προεδρίας της Δημοκρατίας έγινε προσπάθεια να δημιουργηθεί θέση Υφυπουργού Οικονομίας με αρμοδιότητα την NAFTOGAZ, κάτι το οποίο ο Abromavicius μετ΄επιτάσεως ηρνήθη.
Σε σχέση με την ουκρανική απόφαση για τριπλασιασμό των τελών διέλευσης του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας (από 2,7 $/1000 κ.μ. σε 7,9 $/1000 κ.μ.), αναμένεται ότι και αυτή η απόφαση θα περιπλέξει την σχέση μεταξύ των δύο χωρών σε σχέση με το αέριο και ενδεχομένως να αποτελέσει μέρος της διαδικασίας διαιτησίας στο Διεθνές Δικαστήριο Διαιτησίας, δεδομένου ότι η Ρωσία (GASPROM) δεν συμφωνεί με τα νέα τιμολόγια.

Άνθρακας/Ηλεκτρική ενέργεια.

Τα αποθέματα άνθρακα της χώρας την 22α Ιανουαρίου ανέρχονταν σε 2,7 εκατ. τόνους (σύμφωνα με Υπουργείο Ενέργειας) ή 2,3 εκατ. τόνους (σύμφωνα με εταιρεία DTEK – ιδιοκτησίας ολιγάρχης Αχμέτωφ, παραγωγός ρεύματος από άνθρακα). Τα αποθέματα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με την ίδια περίοδο παρελθόντος έτους. (Σημειώνουμε ότι σε προηγούμενη ενημέρωση Ομάδας τον Δεκέμβριο είχαν εκφρασθεί φόβοι για την επάρκεια άνθρακα στην χώρα).
Εκτιμάται ότι, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στα ανατολικά, η χώρα έχει θέσει σε ισχύ έκτακτο σχέδιο, με το οποίο αύξησε την συμμετοχή της πυρηνικής ενέργειας στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ η παραγωγή από θερμοηλεκτρικά εργοστάσια έπεσε κατά 37%.
Ως προς φημολογία σχετικά με αγορά άνθρακα από την Νότιο Αφρική, κατά την συνάντηση έγινε μνεία δημοσιεύματος ουκρανικής εφημερίδας "Ukrainskaya Pravda", το οποίο αμφισβητεί την αγορά άνθρακα από την Νότιο Αφρική. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο άνθρακας της Ουκρανίας δεν είναι προελέυσεως Ν. Αφρικής, αλλά παράγεται εξ ολοκλήρου στην περιοχή Ντονμπάς. Σημειώνεται ότι, όπως λέχθηκε στην συνάντηση, ο άνθρακας της Νότιας Αφρικής δεν είναι από πλευράς προδιαγραφών κατάλληλος για τους καυστήρες των ουκρανικών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων και πρέπει να αναμειχθεί με άλλης κατηγορίας άνθρακα, ενώ η πολυήμερη μεταφορά του, μέσω της θαλάσσιας οδού, τού προσδίδει υγρασία, γεγονός που καθιστά απαραίτητη την έκθεση του πριν την χρησιμοποίηση του. Επιπλέον, όπως αναφέρθηκε, η τιμή του άνθρακα Ντονμπάς (45 $/τόνο) είναι πιο ανταγωνιστική από τις υπάρχουσες διεθνείς τιμές άνθρακα.
Τέλος, συζητήθηκε συνοπτικά το θέμα της ηλεκτροδότησης της Κριμαίας, στην οποία φαίνεται ότι υφίστανται ακόμη προς διευθέτηση εκκρεμή προβλήματα ηλεκτροδότησης, ενώ αναφέρθηκε αισιοδοξία Ρωσίας για δημιουργία ενεργειακής γέφυρας με τη χερσόνησο, που δεν αναμένεται, ωστόσο, να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από έναν χρόνο (σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη).
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov