Ενημερώσεις ανά θέμα
Εγγραφή στο Newsletter
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Κατηγορίες κειμένου: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: |
![]() |
Ημερομηνία: | 17/10/2016 |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τιράνων |
Πηγή: | INSTAT |
Κείμενο: | Σύμφωνα με την INSTAT, η ετήσια συλλεχθείσα ποσότητα γάλακτος σημειώνει αυξητική τάση τα τελευταία έτη. Το 2015, η ποσότητα του γάλακτος που συλλέχθηκε ανήλθε σε 125.144 τόνους, ήτοι αυξημένη κατά 9,8% σε σχέση με τους 113.928 τόνους του 2014. Από τη συνολική ποσότητα, το 84,05% αφορά σε αγελαδινό γάλα, το 9,33% σε πρόβειο και το 6,62% σε κατσικίσιο γάλα. Η ποσότητα του πόσιμου γάλακτος που παράχθηκε, το 2015, από τα γαλακτοκομεία μειώθηκε κατά -8,23%, σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα, το 2015 παράχθηκαν 11.106 τόνοι πόσιμου γάλακτος και το 2014 12.103 τόνοι. To 2015, το μεγαλύτερο μέρος του πόσιμου γάλακτος αφορούσε σε ημι-αποβουτυρωμένο (50,34%) και ακολουθεί το πλήρες με 41,88%, το νωπό με 7,46% και το αποβουτυρωμένο με 0,32%. Η συντριπτική πλειοψηφία του πλήρους και αποβουτυρωμένου γάλακτος αφορά σε παστεριωμένο γάλα, με το γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας ή μακράς διαρκείας (UHT) να καταλαμβάνει μερίδια 0,85% και 3,58% αντίστοιχα. Ωστόσο, στην κατηγορία του ημι-αποβουτυρωμένου γάλακτος, το UHT απολαμβάνει μερίδιο 36,9%. Η παραγωγή οξινισμένου γάλακτος, συμπεριλαμβανομένου του γιαουρτιού, βουτυρογάλακτος κ.α., αυξήθηκε, το 2015, κατά 9,58% σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα, παράχθηκαν 15.652 τόνοι οξινισμένου γάλακτος, που στο σύνολό τους αφορούσαν προϊόντα χωρίς πρόσθετα. Όσον αφορά στα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα, η παραγωγή αυξήθηκε το 2015, σε σχέση με το 2014. Η ποσότητα βουτύρου που παράχθηκε το 2015 (936 τόνοι) αυξήθηκε κατά +37% σε σχέση με το 2014, καθώς επίσης και η ποσότητα του τυριού (13.533 τόνοι) αυξήθηκε κατά +13%. Μικρή μείωση κατέγραψε η παραγωγή επεξεργασμένου τυριού, από 256 τόνους το 2014 σε 253 τόνους το 2015. Στα τυριά, το μεγαλύτερο μερίδιο, ήτοι 59,8%, καταλαμβάνουν τα μαλακά τυριά, ακολουθούμενα από τα ημίσκληρα με 33,1% και τα σκληρά με 7,1%. |