Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Προγράμματα χρηματοδοτικής στήριξης γεωργίας & αγροτικής ανάπτυξης για το 2018
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 12/02/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων
Κείμενο:

Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εδώ Κυβέρνησης (23.1.2018) εγκρίθηκαν προγράμματα τα οποία υπέβαλε το Υπουργείο Γεωργίας, Δασών και Υδατίνων πόρων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την ανακοίνωση δημόσιων διαγωνισμών για τη μίσθωση κρατικής γεωργικής γης έως 3 εκτάρια και πάνω από 3 εκτάρια.
Στο εγκριθέν πρόγραμμα άμεσης χρηματοδοτικής στήριξης στη γεωργία για το 2018 προβλέπονται μέτρα για τη στήριξη του γεωργικού εισοδήματος, δηλαδή μέτρα άμεσης ενίσχυσης της φυτικής και ζωικής παραγωγής, καθώς και μέτρα πρόσθετης στήριξης, όπως η ενίσχυση στα ασφάλιστρα και ασφάλιση της προστασίας της γεωργικής γης, βοήθεια στην αντιμετώπιση ζημιών που προκλήθηκαν από φυσικές καταστροφές και δυσμενή καιρικά φαινόμενα το 2016 και το 2017, οικονομική στήριξη για την αποθήκευση σιτηρών εγχώριας παραγωγής του 2018 και πολλά άλλα. Με την έγκριση του προγράμματος συνεχίζεται, χωρίς διακοπή, η πληρωμή των επιδοτήσεων του 2017, η οποία καταβάλλεται σε δύο οικονομικά έτη, (2017 και μέχρι τη νόμιμη προθεσμία λήξης τους 30/6/2018). Το ποσό των κονδυλίων για αυτό το Πρόγραμμα ανέρχεται σε 6.210.500.000 δηνάρια (περίπου €100 εκατ.). Το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης προβλέπει, επίσης, κονδύλια για τη δημοσίευση και την προβολή των μέτρων. Για την υλοποίηση των μέτρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπονται 2.132.000.000 δηνάρια (περίπου €35 εκατ).
Η Κυβέρνηση ενέκρινε επίσης πρόγραμμα για την εφαρμογή κανονισμών στον τομέα των σπόρων προς σπορά και του υλικού φύτευσης και την προετοιμασία και εναρμόνισή τους με τη νομοθεσία της ΕΕ. Ειδικότερα, στο εν λόγω πρόγραμμα προβλέπεται η εισαγωγή ποικιλιών γεωργικών φυτών στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών, ο έλεγχος της παραγωγής πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά και υλικού φύτευσης και η αποθήκευση σπόρων και φυτωρίων.
Επιπλέον, εγκρίθηκε πρόγραμμα με σκοπό την εφαρμογή έλεγχου στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας, αποθήκευσης, διανομής, χρήσης και συμμόρφωσης λιπασμάτων, βιοδιεγέρτων και βελτιωτικών εδάφους, καθώς και ποιοτικού ελέγχου λιπασμάτων, βιοδιεγερτών και βελτιωτικών εδάφους για το 2018, καθώς και ο προσδιορισμός/ έλεγχος της περιεκτικότητας των λιπασμάτων, των βιοδιεγέρτων και των βελτιωτικών εδάφους σε θρεπτικά συστατικά σύμφωνα με τις δηλωθείσες ποσότητες.
Εγκρίθηκε, ακόμα, πρόγραμμα φυτοϋγειονομικής πολιτικής για το 2018 που περιλαμβάνει φυτοϋγειονομική παρακολούθηση για το 2018, η οποία θα καθορίσει το καθεστώς των επιβλαβών οργανισμών καραντίνας στην επικράτεια των σπόρων προς σπορά και εμπορικών γεωμήλων, των ειδών φρούτων και των αμπέλων, των καλλιεργειών υπαίθρου και εσωτερικού χώρου και του καπνού και άλλες δραστηριότητες. Με το πρόγραμμα του τρέχοντος έτους προστίθενται επιβλαβείς οργανισμοί από τα ευρήματα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Εγκρίθηκε, επίσης, πρόγραμμα για την Ανάπτυξη και Προώθηση του κυνηγιού και για την Προστασία και της Άγριας Ζωής σε κέντρα αναπαραγωγής για το 2018, με το οποίο ρυθμίζεται η ανάπτυξη και προώθηση του κυνηγιού, καθώς και η αναπαραγωγή και προστασία της άγριας ζωής που προστατεύεται στα αναπαραγωγικά κέντρα.
Επίσης, η Κυβέρνηση ενέκρινε πρόγραμμα για την Εκτεταμένη Αναπαραγωγή Δασών για το 2018, ύψους 19.500.000,00 δηνάρια (€ 317 χιλ), χρήματα που προορίζονται για δάσωση γυμνών και διαβρωτικών εδαφών υπό κρατική ιδιοκτησία με φυτά, αναδάσωση της άγονης γης και των διαβρωμένων εδαφών σε ιδιωτική ιδιοκτησία με φυτά, φροντίδα για τη βελτίωση της ποιότητας των δασών, εξάλειψη των επιπτώσεων των δασικών πυρκαγιών, προστασία των δασών και των δασικών καλλιεργειών από φυτικές ασθένειες και παράσιτα.
Επιπλέον, η Κυβέρνηση υιοθέτησε μεθοδολογία για την εκτίμηση της αγοραίας αξίας της κρατικής γεωργικής γης όπου υπάρχουν θερμοκήπια και γεωργικές εγκαταστάσεις. Κατά τον καθορισμό της αγοραίας αξίας της γεωργικής γης λαμβάνεται υπόψη η τοποθεσία της γεωργικής γης, ο βαθμός διαμόρφωσης της γεωργικής γης και ο τύπος και ο σκοπός των εγκαταστάσεων που είναι εγκατεστημένα στη γεωργική γη. Επίσης, η Κυβέρνηση ενέκρινε τις πληροφορίες του Υπουργείου Γεωργίας (MAFWE) για δημοσίευση δημόσιων διαγωνισμών για εκμίσθωση κρατικής γεωργικής γης έως 3 εκτάρια και πάνω από 3 εκτάρια. Οι προς μίσθωση κρατικές γεωργικές εκτάσεις άνω των 3 εκταρίων, υπάρχουν στις περιοχές: Vinica, Gevgeli, Struga, Kavadarci, Kratovo, Kocani, Negotino. Οι προς μίσθωση κρατικές γεωργικές εκτάσεις μέχρι 3 εκτάρια υπάρχουν στις περιοχές: Negotino, Berovo, Probistip, Kisela Voda, Kichevo και Prilep. Θα ακολουθήσει δημοσίευση για τη μίσθωση κρατικής γεωργικής γης στην Επίσημη Εφημερίδα της πΓΔΜ, και ακολούθως το Υπουργείο θα δημοσιεύσει σχετική ανακοίνωση σε τουλάχιστον τρεις ημερήσιες εφημερίδες, σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Γεωργίας, Δασοκομίας και Υδατικής Οικονομίας. Περισσότερες πληροφορίες θα αναρτηθούν προσεχώς στην ιστοσελίδα του αρμοδίου Υπουργείου.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov