Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Σημάδια ανάκαμψης της γαλλικής βιομηχανίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 07/03/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Εμφανή είναι τα σημάδια ανάκαμψης της γαλλικής βιομηχανίας στα προ κρίσης επίπεδα. Κατά το 2017, στη Γαλλία δημιουργήθηκαν περισσότερες βιομηχανικές μονάδες απ' όσες σταμάτησαν να λειτουργούν για πρώτη φορά από το 2008. Έτσι, σύμφωνα με το Trendeo, “παρατηρητήριο ποιοτικών και ποσοτικών πληροφοριών για την γαλλική οικονομία” από το 2009, 125 νέες βιομηχανικές μονάδες έκαναν την εμφάνισή τους στη Γαλλία το έτος που πέρασε, σε αντίθεση με 100 βιομηχανικούς χώρους που σταμάτησαν να λειτουργούν. Η διαφορά είναι επομένως ελαφρώς θετική (25 καθαρές νέες βιομηχανικές μονάδες), επιβεβαιώνοντας τη διαρκή τάση βελτίωσης που καταγράφεται από το 2014.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Trendeo, το 2009, στη χειρότερη χρονιά της κρίσης, 380 μονάδες είχαν πληγεί και η καθαρή διαφορά νέων μονάδων και μονάδων που προχώρησαν σε παύση εργασιών ήταν αρνητική κατά 224 μονάδες. Εννέα χρόνια μετά την έναρξη της κρίσης, το γαλλικό βιομηχανικό τοπίο φαίνεται να διέρχεται βαθύ μετασχηματισμό. Ωστόσο, παρά την ελαφρά βελτίωση που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα έτη, η Γαλλία εξακολουθεί να έχει 580 λιγότερες βιομηχανίες από ό,τι το 2008.

Από την πλευρά των κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη που σημειώθηκε το 2017 έπαιξαν οι βιομηχανίες τροφίμων, με θετική διαφορά 15 μονάδων (29 νέες βιομηχανίες έναντι 14 παύσεων λειτουργίας). Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα, η εταιρεία Del Monte που ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 7 εκ. ευρώ σε μονάδα που ειδικεύεται στην κοπή και συσκευασία φρούτων και λαχανικών στο Croixrault, στο Σομέ. Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει 150 νέες θέσεις εργασίας.

Στη δεύτερη θέση έρχεται ο τομέας επεξεργασίας αποβλήτων με 7 καθαρές δημιουργίες βιομηχανικών μονάδων, και ακολουθεί ο κλάδος της ενέργειας. Οι λοιποί κλάδοι δεν φαίνεται να έχουν ακόμη ανακάμψει, με τους τομείς της εκτύπωσης, της ένδυσης, της χαρτοβιομηχανίας, των επίπλων και των φαρμάκων να παρουσιάζουν ακόμη αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά της γεωγραφικής κατανομής, περιφέρειες όπως οι Nouvelle-Aquitaine, Auvergne-Rhône-Alpes, Pays-de-la-Loire και Grand-Est δεν έχουν παρουσιάσει μεγάλες μεταβολές στο πλήθος των βιομηχανιών που διαθέτουν. Ταυτόχρονα, η περιφέρεια Hauts-de-France εμφανίζεται σε καλή θέση, κυρίως χάρη στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις επενδύσεις που ανακοίνωσαν οι Renault, PSA και Toyota το περασμένο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία Trendeo, παρά τη βελτίωση που παρατηρείται, υπάρχουν τρεις βασικές ενδείξεις που υποδεικνύουν ότι η γαλλική βιομηχανία απέχει ακόμα πολύ από μία πραγματική επαναβιομηχανοποίηση. Πρώτον, ο ρυθμός δημιουργίας βιομηχανικών μονάδων παραμένει πολύ χαμηλότερος από ό,τι το 2009 και το 2010. Η βελτίωση που παρατηρήθηκε τα τελευταία χρόνια οφείλεται κυρίως στη μείωση του ρυθμού κλεισίματος των παλιών εγκαταστάσεων. Δεύτερον, το μέσο ύψος επενδύσεων παραμένει χαμηλό και ανέρχεται σε λιγότερο από 3 εκ. ευρώ ανά νέα μονάδα το 2016, όπως και το 2017, ποσό που είναι δύο ή τρεις φορές λιγότερο από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης. Τέλος, οι νέες μονάδες δεν δημιουργούν πολλές θέσεις εργασίας (49 κατά μέσο όρο πέρυσι). Το 2014, τα εργοστάσια που έκλεισαν είχαν συστηματικά οδηγήσει στην απώλεια περισσότερων θέσεων εργασίας από εκείνες που δημιούργησαν αυτά που άνοιξαν. Ωστόσο, σημειώνουμε ότι τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως τελικά η απασχόληση στη βιομηχανία αυξάνεται συνολικά, με περισσότερες από 20.000 καθαρές θέσεις εργασίας να έχουν δημιουργηθεί κατά το 2017.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι παρά την τάση βελτίωσης που παρατηρείται στο χώρο της γαλλικής βιομηχανίας, το προηγούμενο διάστημα σηματοδοτήθηκε από δύο δυσάρεστες εξελίξεις για τη βιομηχανική απασχόληση στη Γαλλία. Το εργοστάσιο Tupperware στο Joué-les-Tours (Indre-et-Loire), το οποίο απασχολούσε 235 υπαλλήλους, προχώρησε στη παύση εργασιών του, ενώ μία ημέρα νωρίτερα η Ford ανακοίνωσε ότι σταματάει όλες τις επενδύσεις στο εργοστάσιό της στο Blanquefort (Gironde), θέτοντας σε κίνδυνο σχεδόν χίλιες θέσεις εργασίας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov