Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ενημερωτικό Σημείωμα για τον Τουρισμό στην πΓΔΜ (2018)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Ημερομηνία: 25/05/2018
Συναπτόμενο αρχείο: Τομέας Τουρισμού στην πΓΔΜ_ 2018 mk.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων
Κείμενο:

Στο συνημμένο αρχείο δείτε ενημερωτικό σημείωμα του Γραφείου ΟΕΥ– Σκοπίων για τον τουριστικό τομέα της πΓΔΜ και για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζει για τις ελληνικές εταιρείες.

Διαπιστώνεται ότι με την πάροδο του χρόνου αυξάνεται ο αριθμός ατόμων στην πΓΔΜ τα οποία διαθέτουν αρκετά υψηλό εισόδημα για την πραγματοποίηση επισκέψεων σε νέους προορισμούς στη χώρα μας. Ειδικώτερα, αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον των επισκεπτών από την γειτονική χώρα για τα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου Πελάγους, πέραν των κλασικών παραθαλασσίων επιλογών της Βορείου Ελλάδος.

Ως εκ τούτου, θα εξυπηρετούσε η ύπαρξη αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δυο χωρών, στο βαθμό που θα διευκόλυνε την γρηγορότερη πρόσβαση σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη και τα ελληνικά νησιά. Η ανακοίνωση της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN, τον περασμένο Οκτώβριο, για την συμπερίληψη της γραμμής Αθήνας–Σκοπίων στο νέο πτητικό πρόγραμμά της, για το 2018, έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό τόσο από τους δυνητικούς τουριστικούς επισκέπτες, όσο και από την εδώ δραστηριοποιούμενη επιχειρηματική κοινότητα.

Παράλληλα, αρκετές ελληνικές παραθαλάσσιες ή άλλες περιοχές αναδεικνύονται σε νέο τουριστικό προορισμό για τους κατοίκους της πΓΔΜ, εξ αιτίας της βελτίωσης των οδικών υποδομών, π.χ. οι Σκοπιανοί επισκέπτονται συχνότερα περιοχές της Ηπείρου και του Ιονίου, λόγω της Εγνατίας Οδού. Επιπλέον, τα έργα αναβάθμισης του Πανευρωπαικού Διαδρόμου Χ, εντός του εδάφους της πΓΔΜ, καθιστούν συντομότερη την οδική πρόσβαση και αυξάνουν τις δυνατότητες επικοινωνίας και εμπορίου μεταξύ των δυο χωρών.

Συχνά, λόγω χαμηλού κόστους, προβάλλονται στην εδώ αγορά, ιδίως από τα τοπικά τουριστικά πρακτορεία, πακέτα διακοπών, εκτός κύριας καλοκαιρινής περιόδου. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην παράταση του χρόνου λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει, ωστόσο, περιθώριο και για πακέτα υψηλότερων προδιαγραφών που να απευθύνονται στο αντίστοιχο εισοδηματικό κοινό της πΓΔΜ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εδώ Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το τουριστικό ρεύμα που κατευθύνεται στη χώρα μας από τη πΓΔΜ είναι σημαντικό, σε σχέση με τον συνολικό αριθμό κατοίκων της χώρας, που δεν ξεπερνά τα δύο (2) εκατομμύρια. Ειδικώτερα, ο αριθμός διελεύσεων πολιτών της πΓΔΜ από τους διασυνοριακούς σταθμούς με την Ελλάδα ανήλθε συνολικά, το 2017, σε 1.072.882 άτομα.

Υπό αυτό το πρίσμα, θα βοηθούσε η στοχευμένη προβολή του τουριστικού προϊόντος, με την μορφή ειδικών εκδηλώσεων, τις οποίες θα μπορούσε να διοργανώσει το Γραφείο ΟΕΥ-Σκοπίων, σε συνεργασία με κλαδικούς και επαγγελματικούς φορείς, Επιμελητήρια, Δήμους, Περιφέρειες ή/και επιχειρήσεις. Επίσης, παρόμοιες εκδηλώσεις θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την τοπική γαστρονομία και την προβολή τοπικών προϊόντων.

Επιπλέον, ο τουριστικός τομέας στην πΓΔΜ προσφέρει ευκαιρίες στις ελληνικές επιχειρήσεις για επιχειρηματικές, επενδυτικές και εμπορικές δραστηριότητες και διαθέτει προοπτικές για περαιτέρω μελλοντική ανάπτυξη στην διμερή συνεργασία ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτορείων. Παράλληλα, δεδομένων των ελλειμματικών υποδομών τουρισμού της χώρας, υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης ελληνικών επιχειρήσεων στον τομέα των κατασκευών, ο οποίος συμπαρασύρει και τους τομείς δομικών υλικών, ξενοδοχειακού εξοπλισμού κλπ.

Για την έγκαιρη ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας ως προς τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η εδώ αγορά, από πλευράς Γραφείου ΟΕΥ, εκδίδεται, σε τακτική βάση, ενημερωτικό δελτίο που περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και στοιχεία που αφορούν στους σημαντικότερους κλάδους της εδώ οικονομίας, μεταξύ των οποίων και ο τουρισμός. Στην ίδια λογική, εκδίδονται συχνά δελτία προκηρύξεων δημόσιων διαγωνισμών. Όλα τα δελτία του Γραφείου ΟΕΥ αναρτώνται στη παρούσα δικτυακή πύλη “agora”.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov