Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

NAFTA
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 27/09/2018
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Μετά την ολοκλήρωση, τον Αύγουστο 2018, των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού που διήρκησαν πέντε εβδομάδες, εν τη απουσία του Καναδά, ο τελευταίος εκλήθη να προσχωρήσει στα διμερώς συμφωνηθέντα, από τα οποία αναφέρονται, ενδεικτικά, τα ακόλουθα:

α) Αυτοκινητοβιομηχανία: Συμφωνήθηκε διμερώς η απαλλαγή δασμών επί των πωλήσεων οχημάτων στην αγορά των ΗΠΑ, εφόσον τουλάχιστον το 75% (έναντι 62,5% που προβλέπεται στη NAFTA) κάθε παραχθέντος οχήματος έχει κατασκευαστεί σε μία από τις δύο χώρες. Τότε και μόνο χαρακτηρίζεται εγχώριο προϊόν. Μια βασική λεπτομέρεια είναι η προϋπόθεση ότι ποσοστό 40%-45% των μερών αυτοκινήτου θα πρέπει να έχει παραχθεί από απασχολούμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία, η αμοιβή των οποίων θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 16 δολλ. ΗΠΑ ανά ώρα. Ουσιαστικά, η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται αύξηση της κατασκευής μερών αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ, αλλά και αύξηση μισθών ή δημιουργία νέων υψηλόμισθων θέσεων εργασίας στο Μεξικό.

β) Πειρατεία και πνευματική ιδιοκτησία: Συμφωνήθηκε η αποτελεσματική καταπολέμηση της πειρατείας, των παραποιημένων αγαθών, της κλοπής σημάτων δορυφόρων ή καλωδίων και της παράνομης αντιγραφής ταινιών. Όσον αφορά στην πνευματική ιδιοκτησία, θα εφαρμόζεται η προστασία που ισχύει για τους δημιουργούς των ΗΠΑ. Επίσης, προβλέπεται αυξημένη προστασία των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον φαρμακευτικό και γεωργικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της δεκαετούς προστασίας των βιολογικών φαρμάκων. Ακόμη, επετεύχθη συμφωνία που αφορά στους βασικούς κανόνες του ψηφιακού εμπορίου (ηλεκτρονικά βιβλία, βίντεο, μουσική, παιχνίδια, λογισμικό), κεφάλαιο το οποίο δεν καλύπτεται από την ισχύουσα Συμφωνία NAFTA.

γ) Ρήτρα λήξεως ισχύος: Συμφωνήθηκε 16ετής ισχύς της συμφωνίας, με δυνατότητα ανανεώσεώς της για 16 έτη με την ολοκλήρωση του έκτου έτους εφαρμογής της. Έτσι, θα προκύψει ικανό χρονικό περιθώριο λήξης, το οποίο αναμένεται να μην επηρεάσει αρνητικά την επενδυτική δραστηριότητα.

δ) Τυροκομικά προϊόντα: Συμφωνήθηκε, για πρώτη φορά σε εμπορική συμφωνία των Ηνωμένων Πολιτειών, η πρόσβαση των επώνυμων τυροκομικών προϊόντων των ΗΠΑ στην αγορά του Μεξικού.

Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Μεξικού, ξεκίνησε ένας κύκλος πυρετωδών διαπραγματεύσεων μεταξύ Καναδά και ΗΠΑ, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι τέλος Αυγούστου 2018, η οποία όμως απέβη άκαρπη. Πάντως, την Παρασκευή, 31 Αυγούστου τ.έ., κατά την ενημέρωση της Γερουσίας των ΗΠΑ, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε την πρόθεσή της να προβεί στην υπογραφή τριμερούς Συμφωνίας, σε περίπτωση που ο Καναδάς προσχωρήσει στα συμπεφωνημένα με το Μεξικό. Όπως διαβλέπουν οικονομικοί αναλυτές, εφόσον κατατεθεί το κείμενο της Συμφωνίας μέχρι την 1η Οκτωβρίου, θα είναι εφικτή η έγκαιρη έγκρισή του από το Κογκρέσο προ της 1ης Δεκεμβρίου, ημερομηνία, κατά την οποία θα αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος Πρόεδρος του Μεξικού.

Ο Καναδός Πρωθυπουργός, κ. Trudeau, έχει δηλώσει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μια Συμφωνία επιζήμια για τα συμφέροντα της χώρας του.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, είναι απαραίτητη η συμμετοχή του Καναδά, καθώς η Συμφωνία βασίζεται στη διατήρηση της αλυσίδας εφοδιασμού και των τριών χωρών. Συνεπώς, οι νέοι κανόνες προέλευσης μπορεί να μην είναι εφαρμόσιμοι, σε περίπτωση ισχύος διμερούς Συμφωνίας. Πάντως, η καναδική πλευρά εμφανίζεται ικανοποιημένη από τα μέχρι τούδε συμφωνηθέντα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η αύξηση του ποσοστού κατασκευής στο 75% θα ευνοούσε την αύξηση παραγωγής μερών αυτοκινήτων στον Καναδά, προς όφελος των εργαζομένων στον εν λόγω κλάδο.

Καθόσον πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Οκτωβρίου, ο Καναδάς φαίνεται έτοιμος να προβεί σε υποχωρήσεις, παρόμοιες με αυτές των Συμφωνιών Ελευθέρου Εμπορίου με τις χώρες της ΕΕ και του Ειρηνικού, ειδικότερα ως προς την προστατευόμενη καναδική αγορά γαλακτοκομικών, σε μια προσπάθεια να διασώσει τον μηχανισμό επίλυσης διαφορών της NAFTA, να διατηρήσει τις διασφαλίσεις για τις πολιτιστικές βιομηχανίες και να αποτρέψει την υιοθέτηση αυστηρότερου πλαισίου προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στον τομέα των φαρμάκων.

Οι γαλακτοπαραγωγοί του Καναδά απαιτούν από τους διαπραγματευτές της NAFTA να μην είναι ενδοτικοί στο διάλογο, ώστε να αποτραπεί η πρόσβαση ξένων γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων στην καναδική αγορά.

Επιφυλάξεις έχουν εκφραστεί και από τον κλωστοϋφαντουργικό κλάδο του Καναδά. Σύμφωνα με την καναδική Ομοσπονδία Ενδυμάτων, οι επιπλέον προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν χαρακτηρίζονται υπερβολικές και επιβαρυντικές, για τους Καναδούς παραγωγούς.

Όσον αφορά στον τομέα φρούτων και λαχανικών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Γεωργίας του Καναδά, κ. Ron Bonnett, δήλωσε ότι «οι εξελίξεις είναι ενθαρρυντικές», αλλά τα αποτελέσματα θα φανούν στην πορεία. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η απάλειψη του όρου της εποχικότητας από τη Συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού υποστηρίζεται από τον γεωργικό κλάδο του Καναδά. Η διάταξη αυτή θα επέτρεπε στους καλλιεργητές των ΗΠΑ να εκκινήσουν διαδικασία έρευνας αντιντάμπινγκ κατά των μεξικανών παραγωγών, βάσει των στοιχείων μιας και μόνης περιόδου, αντί να προβαίνουν σε υπολογισμό των συνολικών αποστολών προϊόντων, κατά τη διάρκεια μεγαλύτερων χρονικών διαστημάτων.

Το πιο ακανθώδες, ίσως, ζήτημα για την καναδική πλευρά αφορά στο Κεφάλαιο 19 της Συμφωνίας, ήτοι στον μηχανισμό επίλυσης διαφορών. Σύμφωνα με τις ισχύουσες, υπό τη NAFTA, ρυθμίσεις, το Κεφάλαιο 19 επιτρέπει σε εταιρείες, που κρίνουν ότι τα προϊόντα τους έχουν πληγεί αθέμιτα από δασμούς αντιντάμπινγκ ή αντισταθμιστικούς δασμούς, να καταφύγουν σε διαιτησία.

Ακόμη, ζήτημα εγείρεται σχετικά με την συνταγματικότητα της διμερούς Συμφωνίας. Εάν η Συμφωνία θεωρηθεί ότι εμπίπτει στο άρθρο 1 του Συντάγματος των ΗΠΑ, τότε τον κύριο λόγο έχει η Γερουσία, η οποία έχει δώσει την έγκρισή της για διαπραγμάτευση τριμερούς και όχι διμερούς Συμφωνίας. Αντίθετα, αν η Συμφωνία εμπίπτει στο άρθρο 2 του Συντάγματος των ΗΠΑ, υπάγεται στις εκτελεστικές αρμοδιότητες του Αμερικανού Προέδρου. Συνεπώς, ο τελευταίος δύναται να προβεί, εφόσον το επιθυμεί, στη σύναψη διμερούς αντί τριμερούς Συμφωνίας.   

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίσθηκαν, καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Η Υπουργός Εξωτερικών του Καναδά δήλωσε ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε «εντατική φάση» (intensive phase). Αν και η εκπνοή της προθεσμίας πλησιάζει, επιδίωξη της καναδικής πλευράς είναι η εξεύρεση συμβιβασμού που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και των τριών χωρών, καθώς η Συμφωνία αφορά σε συναλλαγές, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, καθημερινά.

Εντωμεταξύ, το Μεξικό εμφανίζεται έτοιμο να προχωρήσει σε μια Συμφωνία που δεν περιλαμβάνει τον Καναδά, όπως δήλωσε ο επικεφαλής μεξικανός διαπραγματευτής.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος προτείνει την μετονομασία της Συμφωνίας NAFTA σε USMC. Σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι διαπραγματεύσεις Καναδά-ΗΠΑ, το γράμμα «C» θα μπορούσε να εκλείψει.

Σύμφωνα με Έκθεση, που εκπόνησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements - BIS), η αποτυχία της NAFTA αναμένεται να προκαλέσει μείωση 2,2% στο ΑΕΠ του Καναδά, ενώ στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, η μείωση υπολογίζεται σε 1,8% και 0,22%, αντιστοίχως.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov