Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Απώλειες ύψους 0,6% του ΑΕΠ για τη Γαλλία σε περίπτωση μη συμφωνίας σχετικά με το Brexit
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 01/04/2019
Σχετικός σύνδεσμος: https://insee.fr/fr/statistiques/fichier/3898017/032019_dossier2.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (INSEE) δημοσίευσε στις 19 Μαρτίου μελέτη σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του Brexit στη δραστηριότητα των κ-μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη σκοπιά των εμπορικών ανταλλαγών. Κεντρική ιδέα τη μελέτης είναι ότι το Brexit θα οδηγήσει σε αύξηση των δασμών μεταξύ του Ην. Βασιλείου και των εταίρων του, γεγονός που θα επηρεάσει το εμπόριο. Η μέθοδος εκτίμησης που χρησιμοποιεί η μελέτη λαμβάνει υπόψη τη διεθνοποίηση των αλυσίδων αξίας προκειμένου να αξιολογήσει την κατανομή των επιπτώσεων μεταξύ των χωρών εταίρων του Ην. Βασιλείου.

Στο πλαίσιο αυτό, η μελέτη προσπαθεί να ποσοτικοποιήσει τη μείωση του ΑΕΠ των Ευρωπαϊκών χωρών ενόψει της εξόδου του Η.Β. από την Ε.Ε. Δύο είναι τα προβλεπόμενα σενάρια: το πρώτο, ένα ήπιο Brexit όπου Ην. Βασίλειο και Ε.Ε. καταφέρνουν να επικυρώσουν μία συμφωνία που θα ενεργοποιήσει μία μεταβατική περίοδο έως το τέλος του 2020, πριν από την αύξηση των τελωνειακών δασμών, οι οποίοι θα είναι ίδιοι με αυτούς που ισχύουν στο εμπόριο με τη Νορβηγία. Το δεύτερο, ένα σκληρό” Brexit όπου οι δύο πλευρές δεν καταφέρνουν να καταλήξουν σε συμφωνία, και όπου οι τελωνειακοί δασμοί που θα εφαρμοστούν είναι εκείνοι που διέπονται από τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Το μέγεθος των οικονομικών επιπτώσεων που θα προκαλέσει το Brexit στους εμπορικούς εταίρους του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το μερίδιο που αντιπροσωπεύουν οι εξαγωγές της κάθε χώρας προς το Ην. Βασίλειο στο ΑΕΠ τους, αλλά και η σύνθεση των εξαγωγών αυτών, καθώς οι χώρες με περισσότερες εξαγωγές προϊόντων αναμένεται να πληγούν περισσότερο από εκείνες που εξάγουν κυρίως υπηρεσίες, δεδομένου ότι τα αγροτικά και βιομηχανικά προϊόντα είναι αυτά στα οποία θα αυξηθούν κυρίως οι τελωνειακοί δασμοί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύει η μελέτη, το 2014, οι χώρες, οι εξαγωγές των οποίων προς το Ην. Βασίλειο αντιπροσώπευαν το μεγαλύτερο μερίδιο του ΑΕΠ ήταν κυρίως μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και συγκεκριμένα η Ιρλανδία (16,4% του ΑΕΠ), το Βέλγιο (5,9% του ΑΕΠ), το Λουξεμβούργο (5,5% του ΑΕΠ) και η Ολλανδία (5,5% του ΑΕΠ). Στη Γαλλία, οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσώπευαν το 2,4% του ΑΕΠ το 2014, έναντι 3,0% για τη Γερμανία.

Έτσι, όποιο σενάριο και να επικρατήσεις τελικώς, η μελέτη καταλήγει ότι η Ιρλανδία αναμένεται να υποστεί τις σημαντικότερες συνέπειες από το Brexit, με το ΑΕΠ της να μειώνεται από 1,4% έως 4,1%, η Τσεχία θα έχει απώλειες μεταξύ 0,7% και 1,0%, το βελγικό ΑΕΠ θα μειωθεί μεταξύ 0,5% και 1,1% και το ολλανδικό ΑΕΠ μεταξύ 0,5% και 1,0%. Η Γερμανία θα είναι η πέμπτη στη σειρά χώρα, με το ΑΕΠ της να χάνει μεταξύ 0,5% και 0,9%. Η Γαλλία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, θα επηρεαστεί σχετικά λιγότερο: από -0,3% του ΑΕΠ στην περίπτωση του ήπιου Brexit, έως -0,6% στην περίπτωση του σκληρού Brexit. Τέλος, η επίδραση του Brexit στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα αναμένεται να είναι σχεδόν μηδενική (μεταξύ 0,0% και -0,1%). Η έκθεση δεν κάνει αναφορά στην Ελλάδα.

Η χαμηλή επίδραση του Brexit στη Γαλλία εξηγείται κυρίως από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 42,9% των εξαγωγών της προς το Ην. Βασίλειο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το Λουξεμβούργο, του οποίου οι υπηρεσίες αντιπροσωπεύουν το 91,2% των εξαγωγών προς το Η.Β. Έτσι, παρόλο που οι εξαγωγές προς το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν το 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, η δραστηριότητα του Λουξεμβούργου θα μειωνόταν μόνο κατά 0,2%. Ωστόσο, πιθανοί μη δασμολογικοί φραγμοί, δυνητικά σημαντικοί για τις υπηρεσίες, θα μπορούσαν να διπλασιάσουν αυτά τα αποτελέσματα.

Οι εκτιμήσεις της μελέτης αφορούν τη βραχυχρόνια περίοδο και γίνονται βάσει της υπόθεσης ότι η δομή του παγκόσμιου εμπορίου παραμένει αμετάβλητη, ήτοι δεν λαμβάνεται υπόψη η πιθανή αναδιοργάνωση των διεθνών αλυσίδων παραγωγής και η ζήτηση για εμπορεύματα. Επιπλέον, το οικονομετρικό μοντέλο δεν λαμβάνει λαμβάνει υπόψη πιθανές αλλαγές στη συμπεριφορά των διαφόρων παραγόντων, υποθέτοντας ότι οι καταναλωτές δεν θα στραφούν σε άλλα προϊόντα και οι εταιρείες δεν θα αλλάξουν τα περιθώρια κέρδους τους ή τους προμηθευτές τους. Ταυτόχρονα, η μελέτη δεν λαμβάνει υπόψη άλλα κανάλια μετάδοσης των διαταραχών (shock) του Brexit που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το φαινόμενο, όπως, μεταξύ άλλων, η υποτίμηση της στερλίνας, η επίπτωση στις μεταβιβάσεις κεφαλαίων ή στη μετανάστευση και τη δέσμευση των επενδύσεων. Τέλος, η εισαγωγή μη δασμολογικών εμποδίων θα μπορούσε να επιδεινώσει σημαντικά την εκτιμώμενη επίδραση του Brexit. Όλοι αυτοί οι παράγοντες θα μπορούσαν να έχουν μόνιμο αντίκτυπο στη δυνητική ανάπτυξη, ιδίως στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ολόκληρη η μελέτη βρίσκεται αναρτημένη στον ακόλουθο σύνδεσμο https://insee.fr/fr/statistiques/fichier/3898017/032019_dossier2.pdf.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov