Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδύσεις μεγάλων αλυσίδων τροφίμων στον τομέα της τεχνολογίας στον Καναδά
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 22/08/2019
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Τορόντο
Κείμενο:

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα στον καναδικό τύπο, οι μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στη χώρα, Loblaw, Sobeys, Metro και η υπεραγορά Walmart έχουν ήδη προχωρήσει σε σημαντικές επενδύσεις με σκοπό την ενίσχυση της αυτοματοποίησης, ανταποκρινόμενες τόσο στην αύξηση του κόστους εργασίας στη χώρα όσο και στις απαιτήσεις των καταναλωτών.

 H μεγαλύτερη αλυσίδα πώλησης τροφίμων στον Καναδά, Loblaw, με τζίρο 221 εκ.$CAD το τελευταίο τρίμηνο του 2018, αναβάθμισε τις υπηρεσίες παραλαβής και παράδοσης με αποτέλεσμα οι χρήστες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αγορών της να μπορούν να παραλάβουν τις παραγγελίες τους μέσα σε μια ώρα. Επίσης, στο πλαίσιο εφαρμογής στρατηγικών εξοικονόμησης κόστους, σε περισσότερα από 1.000 καταστήματα της εταιρείας θα διατίθενται, μέχρι το τέλος του χρόνου, μηχανήματα, μέσω των οποίων οι πελάτες θα μπορούν μόνοι τους να ολοκληρώνουν τις αγορές τους (self-checkout). Η εταιρεία έχει επίσης εγκαταστήσει ηλεκτρονικές ετικέτες ραφιών σε πέντε καταστήματα και σχεδιάζει την περαιτέρω επέκτασή τους σε 50 καταστήματα, μέσα στο 2019. Οι ετικέτες ελέγχονται ψηφιακά και κεντρικά, παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια στην τιμολόγηση και εξοικονομούν εργαζόμενους, οι οποίοι αξιοποιούνται στο τμήμα παράδοσης & παραλαβής αγορών για τη συγκέντρωση των προϊόντων. Σύμφωνα με την Πρόεδρο της αλυσίδας, κα Sarah Davis, η Loblaw πρόκειται να αναπτύξει μια νέα εφαρμογή (app), η οποία θα συνδέσει τους αγοραστές με ηλεκτρονικές προσφορές για είδη τροφίμων που πρόκειται να λήξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα, δίνοντας τη δυνατότητα εξοικονόμησης και μειώνοντας παράλληλα το κόστος της διάθεσης των ληγμένων τροφίμων.

H δεύτερη μεγαλύτερη αλυσίδα τροφίμων, Sobeys, με πάνω από 1.500 καταστήματα σε όλο τον Καναδά, ανακοίνωσε πρόσφατα τη συνεργασίας της με τη βρετανική εταιρεία Ocado Group για την ανάπτυξη της υπηρεσίας παράδοσης ηλεκτρονικών παραγγελιών κατ’ οίκον «Voilà by Sobeys», μέσω της οποίας θα παραδίδονται, από το 2020, περίπου 39.000 προϊόντα στην ευρύτερη περιοχή του Τορόντο. Οι εν λόγω παραγγελίες θα δρομολογούνται μέσω μιας αυτοματοποιημένης αποθήκης στην περιοχή Vaughan, η κατασκευή της οποίας εκτιμάται ότι θα κοστίσει στην εταιρεία περίπου 95 εκ. CAD. Παράλληλα ένα δεύτερο κέντρο εξυπηρέτησης πελατών (Customer Fulfillment Centre - CFC) προγραμματίζεται να λειτουργήσει, από το 2021, στο προάστιο του Pointe-Claire στο Μόντρεαλ για να εξυπηρετήσει τις αγορές της Οττάβα και του Κεμπέκ δημιουργώντας παράλληλα περίπου 1.500 θέσεις εργασίας.

 H τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, Metro, με πάνω από 600 καταστήματα τροφίμων στη χώρα αναμένεται να διαθέτει, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου τρ.έ, σε 100 καταστήματα της, τα μηχανήματα self-checkout ενώ το επόμενο έτος θα εξοπλίσει άλλα 100 καταστήματα με τα εν λόγω μηχανήματα. Παράλληλα, θα εγκαταστήσει ηλεκτρονικές ετικέτες σε 32 καταστήματα φέτος και σε 67 επιπλέον το 2020.

Επίσης, η υπεραγορά Walmart Canada, μέσω της συνεργασίας της με την Instacart, πραγματοποιεί, από 200 καταστήματά της, παραδόσεις ηλεκτρονικών παραγγελιών, μέσα σε μια ώρα.

Παρά το γεγονός ότι οι Καναδοί εξακολουθούν να προτιμούν να αγοράζουν τρόφιμα στα καταστήματα, ο αυξανόμενος αριθμός παράδοσης ηλεκτρονικών παραγγελιών αλλάζει σταδιακά τις συνήθειες, τη συμπεριφορά και τις προσδοκίες των Καναδών καταναλωτών. Σημειώνουμε ότι μέχρι πρόσφατα η κατ’ οίκον παράδοση παραγγελιών τροφίμων στη χώρα ήταν πολύ περιορισμένη. Οι επενδύσεις των μεγάλων αλυσίδων τροφίμων στον τομέα της τεχνολογίας στον Καναδά φαίνεται να ενισχύθηκαν, μεταξύ άλλων, και λόγω της εξαγοράς της Whole Foods από την Amazon.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov