Ενημερώσεις ανά θέμα
Εγγραφή στο Newsletter
ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ AΡΧΕΙΟΥ
Κατηγορίες κειμένου: | |
---|---|
Χώρα αναφοράς: | ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ |
Ημερομηνία: | 23/12/2019 |
Συναπτόμενο αρχείο: | ΚΛΑΔΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ_dairy-sector_version mk.pdf |
Έκδοση: | Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σκοπίων |
Κείμενο: | Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε κλαδική μελέτη του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας Σκοπίων για τον γαλακτοκομικό τομέα στη Βόρεια Μακεδονία. Ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι από τις σημαντικότερες βιομηχανίες του γεωργικού τομέα στη Βόρεια Μακεδονία. Το γάλα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στη συνολική ζωική παραγωγή και καταλαμβάνει σημαντικό ποσοστό της συνολικής ακαθάριστης γεωργικής παραγωγής, ενώ μεγάλη είναι και η κατανάλωση των γαλακτοκομικών προϊόντων στην εσωτερική αγορά. Οι καταναλωτές καταναλώνουν κυρίως τυρί και νωπά γαλακτοκομικά προϊόντα. Εν τούτοις, τα στατιστικά στοιχεία για τον τομέα της μεταποίησης, δηλαδή η γαλακτοβιομηχανία στη Βόρεια Μακεδονία, δείχνουν περιορισμένη ανάπτυξη του κλάδου της μεταποίησης. Η χαμηλή ποσότητα επεξεργασίας τροφίμων στη Βόρεια Μακεδονία οφείλεται κυρίως σε προβλήματα συνεργασίας με προμηθευτές, την έλλειψη εξειδικευμένων εργαζομένων και την πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Η προτεραιότητα της εδώ Κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η γεωργική γη και η απόδοση και ποιότητα των γεωργικών προϊόντων, με στόχο υψηλότερα έσοδα για τις οικογένειες που ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Η κυβερνητική πολιτική στρέφεται στην αύξηση των εγκαταστάσεων βιομηχανικής επεξεργασίας με εξαγωγικό προσανατολισμό και στην παρασκευή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας. |