Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ομιλία Πρέσβεως κας Γραμματά στην Εκδήλωση του Διμερούς Ελληνο -ρουμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (13.2.2020)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Ημερομηνία: 14/02/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βουκουρεστίου (Αρμοδιότητα και για Μολδαβία)
Κείμενο:
  • Αγαπητά μέλη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας της Ρουμανίας, κύριε Βουλευτή, αγαπητοί φίλοι, με μεγάλη ευχαρίστηση η Ελληνική Πρεσβεία είναι κοντά σας για την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιττας και σας εύχομαι και πάλι από καρδιάς, εκ μέρους και όλων των στελεχών της Πρεσβείας, το 2020 να είναι μια πολύ καλή χρονιά για το ελληνικό επιχειρείν στη Ρουμανία και για τον καθένα από εσάς, σε προσωπικό, οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο.  
  • Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες της επιτυχίας των ελληνικών επενδύσεων στη Ρουμανία: Σύμφωνα με τα συναφή ρουμανικά στοιχεία για το διάστημα έως και το Νοέμβριο 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση μεταξύ των ΑΞΕ, με 1,905 δισ. ευρώ επενδεδυμένο κεφάλαιο, ενώ το Δεκέμβριο 2018 βρισκόταν στην 9η θέση. Παράλληλα, το 2019, οι ελληνικές επενδύσεις καταλαμβάνουν στη Βουλγαρία την 5η θέση. Στην Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία τη 2η.
  • Η οικονομική κρίση από την οποία επλήγη η χώρα μας και της οποίας οι συνέπειες είναι ακόμη αισθητές στην ελληνική κοινωνία, έπληξε σημαντικά και την εικόνα της χώρας μας στη γειτονιά της, στη φυσική της οικονομική ενδοχώρα, τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Η δική σας επιτυχία όλα αυτά τα χρόνια είναι πολύ σημαντικό θετικό αντίβαρο. Η εργασία σας, η ευρηματικότητά σας και το πάντα ζωντανό ανά τους αιώνες ελληνικό εμπορικό δαιμόνιο, ο επαγγελματισμός και η αξιοπιστία σας, δημιουργούν πολύ θετική εικόνα για το εδώ ελληνικό επιχειρείν, εν τέλει δε, συμβάλλουν στην ανόρθωση της εικόνας της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται να κατέχει πλέον και πάλι ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των Ρουμάνων πολιτών, αφού αποτελεί και τον πρώτο τους τουριστικό προορισμό εκτός Ρουμανίας.
  • Οι προσπάθειες της χώρας μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Όσον αφορά το ιστορικό ρεκόρ για το ελληνικό δεκαετές ομόλογο και την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch, την αύξηση που αναμένεται να σημειώσει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2020, αλλά και οι εξαγωγές μας. Οι τουριστικές ροές προς τη χώρα μας επίσης παρουσίασαν αύξηση το πρώτο εννεάμηνο 2019, τόσο σε επίπεδο αφίξεων, όσο και εισπράξεων, μάλιστα ως προς τις εισπράξεις κατά 13,6%. Το τρίτο τρίμηνο του 2019 είχαμε και πτώση της ανεργίας, η οποία διαμορφώνεται σε 16,7%, αλλά ως προς αυτό, θα μου επιτρέψετε το προσωπικό σχόλιο ότι δεν επιχαίρω, όσο ακόμη βρίσκονται στο εξωτερικό για εργασία τόσοι, λαμπροί, νέοι επιστήμονες από τη χώρα μας.
  • Η προσέλκυση επενδύσεων και οι συνέργειες που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία οφέλη είναι το μεγάλο στοίχημα της χώρας μας. Πιστεύουμε στην ελληνική επιχειρηματικότητα, στην Ελλάδα ως χώρα παραγωγό προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, στην Ελλάδα ως ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Η γεωγραφική μας θέση είναι το βαρύ μας πυροβολικό. Αλλά και οι Έλληνες επιστήμονες και η πολιτιστική μας παρακαταθήκη, που συμβάλλει σημαντικότατα στην αξία του brand name Hellas.

Aναφερόμενη στον πολιτισμό, επιθυμώ να ευχαριστήσω θερμότατα το Επιμελητήριό σας και τον καθένα από τους Έλληνες επιχειρηματίες στη Ρουμανία, που συμβάλλετε τόσο πολύ, με οικονομική υποστήριξη, με ιδέες, με οργανωτική υποστήριξη πολλές φορές, σε δράσεις που διοργανώνονται ή συνδιοργανώνονται από την Πρεσβεία. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και υποσχόμαστε και εμείς από την πλευρά μας να είμαστε στο ύψος των περιστάσεων, να προσφέρουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την εξύψωση της εικόνας της χώρας μας στο σημείο που της αξίζει.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov