Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Πρόθεση της Αλγερίας να μειώσει τις εισαγωγές γαλλικών σιτηρών
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΛΓΕΡΙΑ
Ημερομηνία: 23/10/2020
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Αλγερίου
Κείμενο:

               Η Αλγερία  επιθυμεί την μείωση της εξάρτησής της οικονομίας της από το γαλλικό σιτάρι, στο πλαίσιο ενός μεσοπρόθεσμου σχεδιασμού της οικονομικής της πολιτικής για την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών του πληθυσμού της χώρας. Κάθε χρόνο, το 20 έως 25% των γαλλικών εξαγωγών σίτου κατευθύνεται στην Αλγερία, ποσοστό που αγγίζει και το 30% σε περιόδους μεγάλης ζήτησης, όπως τα έτη 2013, 2014 και 2018.

                Σύμφωνα με δημοσιεύματα έγκριτων αλγερινών εφημερίδων, η Αλγερία έχει ήδη αρχίσει να μειώνει τις εισαγωγές σιταριού από τη Γαλλία και να στρέφεται στη ρωσική αγορά. Οι ίδιες πηγές, οι οποίες επικαλούνται ιθύνοντες του Υπουργείο Γεωργίας της χώρας, αναφέρουν ότι η Αλγερία, βρίσκεται ήδη στην διαδικασία εξέτασης εμπορικών συμφωνιών για την προμήθεια σιτηρών από τη Ρωσία αλλά και άλλες χώρες της Μαύρης Θάλασσας.

                  Για να μπορέσει να στραφεί σε άλλες αγορές και να απαλλαγεί από τη μεγάλη εξάρτηση από το γαλλικό σιτάρι, η Υπηρεσία Επαγγελματιών του κλάδου των Σιτηρών της Αλγερίας (OAIC - Office Algérien Interprofessionnel des Céréales) ​​πρέπει να προβεί σε τροποποίηση ορισμένων τεχνικών προδιαγραφών και προτύπων, που απαιτούνται για το μαλακό σιτάρι, το οποίο κυρίως εισάγει η Αλγερία, ώστε να μπορέσει να επωφεληθεί από πιο ελκυστικές τιμές και συνθήκες αγοράς.

                  Αυτή η αλλαγή, ξεκίνησε σταδιακά πριν από δύο χρόνια με τον πολλαπλασιασμό των «επαφών» μεταξύ Ρώσων εξαγωγέων και Αλγερινών αρμοδίων. Ένας από τους λόγους που προβάλλει η Αλγερία για την στροφή αυτή, η οποία ας σημειωθεί εισάγει επίσης σιτάρι από την Αργεντινή, τον Καναδά, την Ουκρανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η επιδείνωση των οικονομικών της μεγεθών, ιδιαιτέρως δε του ισοζυγίου πληρωμών. Ως γνωστόν, η οικονομία της Αλγερίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διακυμάνσεις των τιμών των υδρογονανθράκων, όπως διαμορφώνονται στην παγκόσμια αγορά ενέργειας.

                   Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πριν από λίγους μήνες εκπρόσωποι σχετικών γαλλικών κλαδικών ενώσεων (Céréaliers de France, Association Générale des Producteurs de Blé) αναρωτήθηκαν δημόσια για πόσο καιρό ακόμα θα παραμείνει η Αλγερία ο πρώτος πελάτης γαλλικού σίτου. Σε κάθε περίπτωση, το τμήμα του σιταριού γαλλικής προέλευσης στις ετήσιες εισαγωγές σιτηρών της Αλγερίας αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού από το ρωσικό σιτάρι.  

                    Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των αλγερινών κυβερνήσεων, τα εν λόγω δημοσιεύματα επισημαίνουν ότι, η Αλγερία δεν κατάφερε ακόμη να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές σιτηρών, είτε πρόκειται για γαλλικό, ρωσικό ή ουκρανικό σιτάρι. Τη διετία 2018 -19 μάλιστα, η Αλγερία  ήταν ο 4ος μεγαλύτερος εισαγωγέας σιτηρών παγκοσμίως, πίσω από την Αίγυπτο, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, ενώ οι προβλέψεις για το 2020 και το 2021 είναι παρόμοιες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov