Search

Search Icon

search

header

Slide1

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Οικονομικός απολογισμός του πρώτου έτους της διακυβέρνησης Fernandez
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Ημερομηνία: 12/01/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Μπουένος Άιρες (Αρμοδιότητα και για Βολιβία)
Κείμενο:

Οικονομικός απολογισμός του πρώτου έτους της διακυβέρνησης Fernandez 

H οικονομική ύφεση που είχε σημειωθεί τα έτη 2018 και 2019, συνεχίστηκε και το 2020 κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους της διακυβέρνησης Fernandez, ενώ η οικονομία επλήγη ιδιαίτερα στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση. Την περίοδο αυτή, το ΑΕΠ της Αργεντινής μειώθηκε κατά 16,2%.

Η Κεντρική Τράπεζα προέβη σε χρηματοδότηση του αυξανόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος και οι τιμές των δημόσιων υπηρεσιών και των μεταφορών παρέμειναν σταθερές, γεγονός που συνέβαλε στον περιορισμό της αύξησης των τιμών σε ορισμένα είδη. Ο πληθωρισμός σημείωσε μείωση κατά το διάστημα αυτό καθώς από 53,83% στο τέλος του προηγούμενου έτους, τον τρέχοντα μήνα είναι στο 35,80%.

Η οικονομική ύφεση και ο πληθωρισμός επηρέασαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την αγορά συναλλάγματος. Το Δεκέμβριο 2019, η επίσημη ισοτιμία του νομίσματος της Αργεντινής κυμαινόταν σε 59,82 πέσος προς ένα δολάριο, ενώ η ισοτιμία στην «ανεπίσημη αγορά» ήταν 69,50 πέσος/δολ. Ένα χρόνο αργότερα, στις αρχές τ.μ. η επίσημη ισοτιμία ανέρχεται σε 81,66 πέσος/δολ. και η ανεπίσημη ισοτιμία σε 160 πέσος/δολ. Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Αργεντινής μειώθηκαν από 43,78 δισ. δολ. (Δεκέμβριος 2019) σε 38,65 δισ. δολ. (Δεκέμβριος 2020).

Η νομισματική πολιτική αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Κυβέρνηση Fernandez. Πριν την εκδήλωση της πανδημίας, η αρχική πρόθεση της Κυβέρνησης ήταν η μείωση του βασικού επιτοκίου (κυμαινόταν στο 63% όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση), με στόχο την πρόσβαση σε φθηνότερη πίστωση και γενικότερα τόνωση της οικονομίας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η φετινή χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα μεγαλύτερο από το 7% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει τα τελευταία 40 έτη. Σημειώνεται ότι το πρωτογενές έλλειμμα του 2019 κυμαινόταν στο 0,95% του ΑΕΠ. Η πανδημία, όπως άλλωστε συνέβη σε όλες τις χώρες του κόσμου, οδήγησε την Κυβέρνηση της Αργεντινής να αυξήσει τις δαπάνες στον τομέα της Υγείας, και να ενισχύσει εταιρείες που παρέμειναν κλειστές και πολίτες που δεν μπορούσαν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, οι ανωτέρω δαπάνες ανήλθαν στο 6% του εγχώριου ΑΕΠ.

‘Όσον αφορά στο δημόσιο χρέος και τις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ, μετά από αρκετούς μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων, η Αργεντινή κατέληξε  σε συμφωνία με τους σημαντικότερους ιδιώτες πιστωτές της για αναδιάρθρωση χρέους, αξίας 66,1 δισ. δολ. Η εν λόγω αναδιάρθρωση έχει ήδη εγκριθεί από την πλειοψηφία των ομολογιούχων και σύμφωνα με οικονομολόγους, δεν αναμένεται να αποκλείσει εκ νέου τη χώρα από τις διεθνείς χρηματαγορές όπως είχε συμβεί στο παρελθόν. Η επιτυχής αναδιάρθρωση έχει δώσει στην Αργεντινή τη δυνατότητα να ζητήσει από το ΔΝΤ παράταση στο χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων της, ύψους 45 δισ. δολ με αναβολή των δόσεων που λήγουν στη διάρκεια της διετίας 2021-2023. Οι διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αποτελέσουν το κύριο στοίχημα της Κυβέρνησης Fernandez.

Το διάστημα της διακυβέρνησης Fernandez, οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 20%. Κατά το δεύτερο τρίμηνο που υπήρξαν τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα απομόνωσης, ο αριθμός των θέσεων εργασίας στην ανεπίσημη αγορά μειώθηκε κατά 34,7% και σχεδόν 1,7 εκατομμύρια πολίτες έχασαν την εργασία τους. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που απωλέσθηκαν συνολικά είναι πολύ μεγαλύτερος αν ληφθεί υπόψη ότι 1,78 εκατ. αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούσαν να εργαστούν και επίσης χάθηκαν 289.000 θέσεις εργασίας στον επίσημο ιδιωτικό τομέα. Έτσι, η ανεργία υπερέβη το 13,1% που αποτελεί και την υψηλότερη τιμή από το 2005. Εκτιμάται ότι πλέον η φτώχεια έχει αγγίξει το 40% του πληθυσμού.

Η Κυβέρνηση Fernandez αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις κατά το προσεχές διάστημα. Στις διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ δεσμεύτηκε για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς της οικονομίας. Η Κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη των τομέων έρευνας, καινοτομίας και βιοτεχνολογίας ενώ ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, πολύ σημαντική θεωρείται η αναζήτηση νέων αγορών για τα εξαγωγικά προϊόντα της Αργεντινής. Στο πλαίσιο αυτό, η Αργεντινή φαίνεται περισσότερο διαλλακτική σχετικά με την επικείμενη επικύρωση της Συμφωνίας ΕΕ-Mercosur. Παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από αρκετούς πολιτικούς και επιχειρηματικούς φορείς της χώρας, η Συμφωνία, η οποία προβλέπει τη διευκόλυνση της ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ της ΕΕ και των τεσσάρων χωρών της Mercosur δύναται να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τις εξαγωγές της Αργεντινής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περαιτέρω εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Αργεντινής μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Μία από τις σημαντικότερες προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι η προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων στον τομέα των μεταλλείων, μέσω της παροχής κινήτρων είτε με φοροαπαλλαγές είτε με επαναπατρισμό κερδών των ξένων επιχειρήσεων.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov