Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Συνάντηση Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κρατών-μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σαγκάη (22 Ιανουαρίου 2021)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΙΝΑ
Ημερομηνία: 27/01/2021
Συναπτόμενο αρχείο: EU_and_China_reach_agreement_in_principle_on_investment_ cn.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Σαγκάης
Πηγή: Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης
Κείμενο:

Συνάντηση Συμβούλων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων κρατών-μελών Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Σαγκάη (22 Ιανουαρίου 2021)

Από την τακτική Συνάντηση των Οικονομικών & Εμπορικών Συμβούλων της Ε.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε στις 22 τ.μ. στους χώρους του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στη Σαγκάη και στην οποία συμμετείχε το Γραφείο ΟΕΥ Σαγκάης, συγκρατούμε τα εξής:

O Διευθυντής Πολιτικής και Επικοινωνιών του Επιμελητηρίου, παρουσίασε μέσω τηλεδιάσκεψης σύνοψη της πρόσφατης έκθεσης «Decoupling: Severed Ties and Patchwork Globalisation». Συγκεκριμένα, τόνισε ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ Η.Π.Α. – Κίνας απέτυχε στο να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αποχωρήσουν μαζικά από την Κίνα, αλλά έδωσε έμφαση στον αντίκτυπο του τεχνολογικού πολέμου ο οποίος προκαλεί πραγματική ζημία σε εταιρείες και εθνικές οικονομίες. Οι στρατηγικές συντεταγμένης εταιρικής αποχώρησης «decoupling», αναμένεται να αποφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στις εταιρείες που παράγουν ψηφιακές λύσεις υψηλής τεχνολογίας ή σε εταιρείες που χρησιμοποιούν για την παραγωγή των τελικών προϊόντων τους, τεχνολογίες όπως οι ημιαγωγοί ή τα λογισμικά πληροφοριακών συστημάτων.    

 Ένας από τους βασικούς παράγοντες ώθησης αρκετών εταιρειών ευρωπαϊκών συμφερόντων για αποχώρηση από την Κίνα, που προηγείται του εμπορικού πολέμου Η.Π.Α. – Κίνας, είναι η αλληλεξάρτηση αρκετών κλάδων στην Κίνα – κλάδοι που απαιτούν επενδύσεις, τεχνολογία και τεχνογνωσία – σε συνδυασμό με τις δράσεις και την στρατηγική εκ μέρους της κινεζικής κυβέρνησης για ενίσχυση της αυτονομίας σε στρατηγικούς τομείς, υψηλής τεχνολογίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εργαστεί περισσότερο προς την παγκόσμια οικονομική ολοκλήρωση καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης των οικονομιών κλίμακας οι οποίες αποτελούν κινητήριο μοχλό της διατήρησης της εταιρικής αποτελεσματικότητας και του θεμιτού ανταγωνισμού. Το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο, εν όψει επικείμενων αποχωρήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών από την Κίνα, προτείνει στις εταιρείες να εξετάσουν, αρχικά, την εφαρμογή μιας στρατηγικής διπλής εφοδιαστικής αλυσίδας (μία που θα εξυπηρετεί την κινεζική αγορά και μία τις Η.Π.Α), μια πιο ευέλικτη δομή και σχεδιασμό που δεν θα περιορίζει τα προσφερόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες σε μία αγορά ή περιοχή, και ως ύστατο βήμα να επιλεχθεί μια συντεταγμένη αποχώρηση από την κινεζική αγορά, ώστε να μετριαστούν τυχόν αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα.    

Στη συνέχεια, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Τμήματος Εμπορίου από το Πεκίνο παρουσιάστηκαν στοιχεία από το προσχέδιο της νέας επενδυτικής συμφωνίας Ε.Ε. – Κίνας «Comprehensive Agreement on Investment (CAI)», η οποία υπεγράφη στις 30 Δεκεμβρίου 2020 έπειτα από επτά έτη διαπραγματεύσεων. Οι συνολικές επενδύσεις ευρωπαϊκών εταιρειών στην Κίνα τα τελευταία 20 έτη ανήλθαν σε 140 δις Ευρώ, ενώ οι κινεζικές επενδύσεις επί ευρωπαϊκού εδάφους άγγιξαν τα 120 δις Ευρώ. Έχοντας υπόψιν τη δυναμική της κινεζικής αγοράς και το οικονομικό μέγεθος της χώρας, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις παρουσιάζουν προοπτικές περαιτέρω αύξησης τις επόμενες δεκαετίες. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη επενδυτική συμφωνία η οποία αποτελεί την πιο φιλόδοξη συμφωνία που έχει συνάψει ποτέ η Κίνα με τρίτη χώρα, θα διασφαλίσει την ομαλή, μέσω διακριτών θεσμικών πλαισίων, αύξηση των επενδύσεων και για τις δύο πλευρές. Μέσω της συμφωνίας αυτής η Κίνα θα οφείλει να προσαρμόσει τον τρόπο δράσης των ημι-κρατικών εταιρειών, να ακολουθεί κανόνες διαφάνειας στις κρατικές επιδοτήσεις και ταυτόχρονα να δρα υπέρ μιας αειφόρου ανάπτυξης.

Συνοπτικά, η Ε.Ε. μέσω της συγκεκριμένης διαπραγμάτευσης και σύμφωνα με το προσχέδιο της επενδυτικής συμφωνίας, πέτυχε πολλαπλές δεσμεύσεις πρόσβασης στην κινεζική αγορά. Στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας, η Κίνα συμφώνησε να καταργήσει την απαίτηση κοινοπραξιών για είσοδο ξένων εταιρειών επί κινεζικού εδάφους, ενώ στον τομέα των τηλεπικοινωνιών αίρονται οι απαγορεύσεις για ευρωπαϊκές επενδύσεις σε υπηρεσίες «cloud». Εξίσου σημαντική θεωρείται η επίτευξη άρσης της προϋπόθεσης κοινοπραξιών τόσο για τη λειτουργία ιδιωτικών νοσοκομείων ή ιδιωτικών κλινικών με ξένα κεφάλαια στις πόλεις του Πεκίνου, της Σαγκάης, του Τιαντζίν, του Γκουανγκτζόου και της Σεντζέν, όσο και για μεσιτικά γραφεία, διαφημιστικές εταιρείες, συμβουλευτικές, επιχειρήσεις έρευνας αγοράς και μεταφραστικά κέντρα. Παράλληλα, η Κίνα δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να εργάζεται ως προς την πλήρη απελευθέρωση των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και θα διασφαλίσει ότι ευρωπαϊκές τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης και επένδυσης κεφαλαίων θα εξακολουθούν να εισέρχονται στην κινεζική αγορά χωρίς να προβαίνουν σε κοινοπραξίες με κινεζικές εταιρείες.

Όσον αφορά την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Κίνας για την προστασία γεωγραφικών ενδείξεων «Agreement on geographical Indications (GIs)», μέλη του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου διευκρίνισαν ότι αναμένεται να τεθεί σε άμεση εφαρμογή το Μάρτιο 2021, εφόσον επικυρωθεί από την κινεζική κυβέρνηση έως τα τέλη Ιανουαρίου τ.ε.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov