Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Διακοπή διαπραγματεύσεων Ελβετίας-ΕΕ (26.5.2021) – Ανοιχτή επιστολή Ελβετικού Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχανιών “INTERPHARMA”.
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΕΛΒΕΤΙΑ
Ημερομηνία: 03/06/2021
Σχετικός σύνδεσμος: https://www.interpharma.ch/blog/offener-brief-des-praesidiums-der-interpharma-zum-abbruch-der-verhandlungen-ueber-das-institutionelle-rahmenabkommen-mit-der-europaeischen-union/
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βέρνης (Αρμοδιότητα και για Λιχτενστάιν)
Πηγή: www.interpharma.ch
Κείμενο:

Α.            Άμεση ήταν η αντίδραση του Ελβετικού Συνδέσμου των Φαρμακοβιομηχανιών που πραγματοποιούν Έρευνα, “INTERPHARMA”, στην απόφαση της ελβετικής Κυβέρνησης να διακόψει, στις 26/05, τις διαπραγματεύσεις για τη Θεσμική Συμφωνία Πλαίσιο (IFA) με την ΕΕ.

Σε ανοιχτή επιστολή, μόνο στην γερμανική, του Συνδέσμου, από 1ης τρ., με κύριο αποδέκτη τον Πρόεδρο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας και Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομίας, Παιδείας και Έρευνας, κ. Guy Parmelin, και τα λοιπά μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, ο Σύνδεσμος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις αρνητικές επιπτώσεις που κινδυνεύει να επιφέρει η απόφαση αυτή στα μέλη του, αλλά και σε ολόκληρη την Ελβετία. Πέραν του Δ/ντος Συμβούλου του ίδιου του Συνδέσμου, την επιστολή υπογράφουν ο Πρόεδρος και οι τρεις Αντιπρόεδροι του Δ.Σ., ηγετικά στελέχη των πολυεθνικών ομίλων Roche, Johnson & Johnson, Biogen και Novartis, αντίστοιχα.

Συγκεκριμένα, η εν λόγω εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως «οδυνηρό χτύπημα», το οποίο απειλεί μεσοπρόθεσμα να περιορίσει την πρόσβαση των ελβετικών φαρμακοβιομηχανιών στην αγορά της ΕΕ, καθ’ότι η διάβρωση του ισχύοντος διμερούς συμβατικού πλαισίου είναι αναπόφευκτη, εάν αυτό μείνει ως έχει.

Β.            Ο INTERPHARMA δεν παραλείπει να αναδείξει στην επιστολή του την ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα του κλάδου για ολόκληρη την ελβετική οικονομία, η οποία όμως απορρέει άμεσα από τη στενή διασύνδεσή του με την αγορά της ΕΕ. Οι ελβετικές φαρμακευτικές εταιρείες εξάγουν σχεδόν 25 φορές περισσότερα προϊόντα στο εξωτερικό, από ό, τι πωλούν στην Ελβετία. Αποτελούν μακράν πρωτοπόροι των ελβετικών εξαγωγών στο σύνολό τους (2020: 82,9 δισ. CHF, +0,5% από το 2019, 27,7% στο σύνολο), με 46% των ελβετικών φαρμακευτικών εξαγωγών να πηγαίνουν στην ΕΕ, δημιουργώντας κύκλο εργασιών πάνω από 125 εκατ. CHF ημερησίως. Η ελβετική φαρμακευτική βιομηχανία απασχολεί, άμεσα και έμμεσα, 254.000 άτομα στην Ελβετία και ευθύνεται με αυτόν τον τρόπο για το 9,2% του ΑΕΠ της χώρας.

Επομένως, η ανταγωνιστικότητα και διεθνής οικονομική θέση της ίδιας της Ελβετίας εξαρτάται και αυτή άμεσα από τη συμμετοχή στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Άρα, η διασφάλιση ενός σταθερού πλαισίου στις καθημερινές συναλλαγές, μεταξύ της Ελβετίας και του πιο σημαντικού εμπορικού της εταίρου αποτελεί υψίστης σημασίας προτεραιότητα για τα μέλη του INTERPHARMA.

Γ.             Αυτό, σύμφωνα με τους υπογράφοντες, πρέπει να συμβεί ταχέως εστιάζοντας σε τρία σημεία:

  • Ισότιμη συμμετοχή στην εσωτερική αγορά της ΕΕ. Η απειλή της διπλής πιστοποίησης των φαρμακευτικών προϊόντων και του πολλαπλού ελέγχου των ελβετικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, ως προϋποθέσεις για εξαγωγές στην ΕΕ, καραδοκεί άμεσα, με σημείο εκκίνησης το διμερές Σύμφωνο Αμοιβαίας Αναγνώρισης για τα ιατρικά μηχανήματα (EU-CH MRA Medical Devices), το οποίο εξέπνευσε στις 26 Μαΐου τ.έ. Η ετήσια επιβάρυνση του κλάδου μπορεί να ανέλθει ετησίως σε 150-300 εκατ. CHF, σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε ο INTERPHARMA στην ελβετική Κυβέρνηση, σε έτερη περίσταση.
  • Πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Ο φαρμακευτικός τομέας βασίζεται στην καινοτομία. Επομένως, χρειάζεται εύκολη πρόσβαση στη διεθνή αγορά εργασίας για να προσλάβει τους καλύτερους υποψηφίους. Η Συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων ενέχει κεντρικό ρόλο σε αυτό.
  • Στενή συνεργασία στην έρευνα, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Ελβετίας στη συμφωνία-πλαίσιο της ΕΕ για την έρευνα. Η Ελβετία δεν πρέπει να υποβαθμιστεί σε τρίτη χώρα στα περίοπτα και καλά χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ και πρέπει να μπορεί να συνεχίσει τη συμμετοχή της ως πλήρες μέλος.
exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov