Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Τάση επιστροφής της παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων υπό γαλλικό έλεγχο
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 07/07/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Πληθαίνουν τον τελευταίο καιρό οι ανακοινώσεις επενδύσεων, επανέναρξης της παραγωγής ή επανάκτησης μεριδίων από γαλλικές εταιρείες στον τομέα των φαρμακευτικών προϊόντων σε κλάδους που είχαν εξαφανιστεί λόγω παραγωγής μη κερδοφόρων προϊόντων. Η πολιτική της Γαλλίας να επιτύχει εθνική επάρκεια σημαντικών βασικών φαρμάκων αλλά και εξοπλισμών έχει αρχίσει να επιφέρει αποτελέσματα.

Στις 16 Ιουνίου τ.έ., το γαλλικό επενδυτικό ταμείο PAI Partners (πρώην Paribas Affaires Industrielles) ανακοίνωσε ότι απέκτησε το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων της SGD Pharma, ενός από τους ειδικούς παγκοσμίως στην κατασκευή γυάλινων συσκευασιών για τη φαρμακευτική βιομηχανία, τα οποία κατείχε από το 2016 η China Jianyin Investment (JIC), ένα κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας. Η επικείμενη επιστροφή της εταιρείας υπό γαλλικό έλεγχο συμβαίνει σε μία στιγμή όπου ο όμιλος έχει επιτύχει αύξηση κατά 17% του κύκλου εργασιών του και 40% στον δείκτη EBITDA (κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων), έχοντας εστιάσει στην καινοτομία και στην παραγωγή προϊόντων έτοιμων προς χρήση, που αποτελούν σημαντική τάση στον κλάδο, ενώ κατά τα τελευταία έτη η εταιρεία έχει βελτιώσει και τη διεθνή της θέση μέσω της αύξησης των ειδικοτήτων όπως η βιοτεχνολογία, τα φάρμακα που προέρχονται από το αίμα (MDS) ή τα εμβόλια.

Επιπλέον, στις 28 Ιουνίου τ.έ. η γαλλική εταιρεία Seqens ανακοίνωσε ότι ξαναρχίζει την παραγωγή παρακεταμόλης στη Γαλλία. Από το 2023, η εταιρεία υπεργολαβίας φαρμάκων, θα παράγει 10.000 τόνους παρακεταμόλης ετησίως, στη νέα μονάδα παραγωγής που θα κατασκευάσει αποκλειστικά γι αυτό το προϊόν στην περιοχή Isère, συνολικής επένδυσης 100 εκ. ευρώ, μέρος της οποίας θα χρηματοδοτηθεί από το γαλλικό σχέδιο ανάκαμψης. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της εταιρείας, η υγειονομική κρίση έδειξε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για τη μεταφορά μέρους της παραγωγής της στην Ευρώπη. Για να εξασφαλίσει το έργο της, η Seqens υπέγραψε συνεργασία με την Sanofi (εμπορικό σήμα Doliprane) και την UPSA (εμπορικό σήμα Efferalgan), οι οποίες θα είναι οι αποκλειστικοί διανομείς παρακεταμόλης που θα παράγεται από το εργοστάσιο στο Isère. Η μονάδα έχει σχεδιαστεί για να παράγει το ένα τρίτο των ευρωπαϊκών αναγκών και να ανταποκρίνεται κυρίως στις ανάγκες της Γαλλίας και της Ευρώπης, ωστόσο, η εταιρεία δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει το επιχειρηματικό της σχέδιο και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις.

Από πλευράς μας σημειώνουμε ότι οι εξαγωγές της χώρας μας όσον αφορά στα φάρμακα σημειώνουν αλματώδη αύξηση κατά τα τελευταία έτη, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης την τελευταία 5ετία (2016-2020) της τάξης του 87,3%, έχοντας φθάσει το 2020 να αντιπροσωπεύουν άνω του ήμισυ των συνολικών ελληνικών εξαγωγών προς τη Γαλλία (52%). Από έρευνα του Γραφείου μας δεν ήταν δυνατόν να εξακριβωθεί εάν επρόκειτο για εξαγωγές εγχώριας παραγωγής από θυγατρικές γαλλικών εταιριών ή για εξαγωγές ελληνικών γενόσημων παρασκευασμάτων ή ακόμα για τριγωνικές πράξεις. Οι ανωτέρω εξελίξεις γεννούν τον εύλογο προβληματισμό εάν και κατά πόσον στο κοντινό μέλλον αναμένεται να υπάρξουν επιπτώσεις στις εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων από την Ελλάδα προς τη Γαλλία.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov