Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η άνοδος των διεθνών ενεργειακών τιμών & η έλλειψη πρώτων υλών πλήττει τις γαλλικές επιχειρήσεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΓΑΛΛΙΑ
Ημερομηνία: 04/10/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Παρισίων
Κείμενο:

Η πρόσφατη ραγδαία άνοδος των διεθνών ενεργειακών τιμών καθώς και η έλλειψη πρώτων υλών, έχει πλήξει σημαντικά τις γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων καλούνται να διαχειριστούν την ανάκαμψή τους στη μετά Covid-19 εποχή, αλλά και να καλύψουν τις ανάγκες τους από την υφιστάμενη έλλειψη εργατικού δυναμικού.

Περισσότερο απ΄ όλες έχουν πληγεί οι επιχειρήσεις στις οποίες η ενέργεια (φυσικό αέριο κλπ), διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση των δαπανών κατασκευής των προϊόντων τους, όπως π.χ. εταιρείες που εμπλέκονται στην παραγωγή χάλυβα, αλουμινίου, τσιμέντου, πλαστικών, χάρτου, κρυστάλλων, ξύλων κλπ. Ως εκ τούτου, αυτές υφίστανται το κόστος της ραγδαίας αύξησης της τιμής του αερίου που έχει σημειώσει από τον περασμένο Ιανουάριο, άνοδο της τάξεως 300% και σ' αυτήν ανακοινώθηκε χθες αύξηση 12,6% από τον Οκτώβριο τ.έ., ή του πετρελαίου brent το βαρέλι του οποίου έχει ξεπεράσει σε κόστος τα 80 δολάρια.

Σύμφωνα με τον γαλλικό σύνδεσμο βιομηχανιών που καταναλώνουν ενέργεια Uniden (Union des industries utilisatrices d'énergie) η τρέχουσα αύξηση των τιμών του ρεύματος ενδέχεται να ανεβάσει το σχετικό κόστος για τις γαλλικές επιχειρήσεις κατά ένα 1 δισ. ευρώ.

Κόστος το οποίο τούτες θα επιχειρήσουν προφανώς να περάσουν προς τους Γάλλους καταναλωτές, συμβάλλοντας τοιουτοτρόπως στην ενίσχυση του πληθωρισμού.

Σημειώνεται δε πως ορισμένες επιχειρήσεις που δεν δύνανται να επωμιστούν την εν θέματι άνοδο των τιμών της ενέργειας, όπως οι γαλλικές σιδηρουργίες, έχουν επιλέξει να σταματήσουν την παραγωγή τους σε ώρες αιχμής, σε χρονική περίοδο δηλαδή όπου η κατανάλωση ενέργειας είναι πιο κοστοβόρα.

Αναφορικά με εν θέματι εξέλιξη, ο Γάλλος Υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών κ. Βruno Le Maire δήλωσε πως η αξιοσημείωτη αύξηση της ενέργειας προκαλεί μία φυσιολογική ανησυχία στους Γάλλους πολίτες, οι οποίοι φοβούνται πως αυτή θα έχει ένα αντίκτυπο στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος από τις αρχές του έτους 2022, προσθέτοντας πως η γαλλική κυβέρνηση έχει πλήρη γνώση του προβλήματος και των συνεπειών που αυτό δύναται να επιφέρει στην αγοραστική δύναμη των πολιτών. Μάλιστα υπενθύμισε πως ο ίδιος έχει ήδη έχει ανακοινώσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου την παροχή ενεργειακού τσέκ (chèque énergie) στους άμεσα πληττόμενους (6 εκατομμύρια νοικοκυριά οι δικαιούχοι), ύψους 100 ευρώ.

Eν τω μεταξύ, ο γαλλικός ενεργειακός όμιλος TotalEnergies, γνωστοποίησε χθες την πρόθεσή του να απομακρυνθεί βαθμιαίως σε ορίζοντα δεκαετίας από την εκμετάλλευση του πετρελαίου -χωρίς όμως να το εγκαταλείψει πλήρως- προς όφελος του αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στόχος του εν λόγω ομίλου είναι η δημιουργία μίας πολυ-ενεργειακής εταιρείας που θα έχει ως φιλόδοξο στόχο την απεξάρτηση από το πετρέλαιο έως το έτος 2050.

Προς επίτευξη του προαναφερθέντος στόχου, ο εν λόγω γαλλικός όμιλος σχεδιάζει να επενδύσει από 13-15 δισ. δολάρια έως το έτος 2025, μειώνοντας τις πετρελαϊκές του δραστηριότητες, δίδοντας παράλληλα βάρος στη δημιουργία- μεταξύ άλλων- σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, δεδομένης και της πρόθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περί απαγόρευσης πώλησης οχημάτων θερμικού κινητήρα, αρχής γενομένης από το έτος 2035.

Επισημαίνεται πως μεγάλο μέρος των σχετικών επενδύσεων της TotalEnergies, θα διοχετευθεί σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την ανάπτυξη του φυσικού αερίου, αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας, διά της εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov