Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Η Εθνοσυνέλευση της Σερβίας Υιοθετεί Τροποποιήσεις στο Νόμο για τις απαλλοτριώσεις
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 29/11/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Οι βουλευτές της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας υιοθέτησαν τις τροπολογίες στον νόμο περί απαλλοτριώσεων.

Οι τροποποιήσεις του Νόμου περί Απαλλοτριώσεων ορίζουν ότι h ακίνητη περιουσία κάθε μορφής ιδιοκτησίας μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απαλλοτρίωσης και ότι όλες οι διαδικασίες που γίνονται σύμφωνα με τον νέο νόμο θα είναι επείγουσες, δεδομένου ότι δρομολογούνται και εκτελούνται προς το δημόσιο συμφέρον.

Ακίνητη περιουσία που ανήκει σε ιδιωτικό φορέα, συνεταιρισμό ή δημόσιο φορέα μπορεί να απαλλοτριωθεί ή να περιοριστεί η κυριότητα επί αυτής μόνο για το δημόσιο συμφέρον που καθορίζεται βάσει του νόμου, με αποζημίωση που δεν μπορεί να είναι κατώτερη από την αγοραία – λέει ο νόμος.

Το αρμόδιο όργανο μπορεί να υιοθετήσει και μερική λύση απαλλοτρίωσης μέρους της ακίνητης περιουσίας, ενώ η απαλλοτρίωση του εναπομείναντος τμήματος της ακίνητης περιουσίας να κριθεί στη συνέχεια, μετά τη διεξαγωγή της ακρόασης. Όταν το αντικείμενο της απαλλοτρίωσης είναι οικόπεδο στο οποίο κατασκευάστηκε εγκατάσταση αντίθετα από το νόμο, για το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης, ο ιδιοκτήτης της εγκατάστασης έχει δικαίωμα αποζημίωσης για την κτισμένη εγκατάσταση στο ποσό των εκτιμώμενη κατασκευαστική αξία αυτής της εγκατάστασης – αναφέρει το άρθρο 16.

Οι τροποποιήσεις του Νόμου για τις απαλλοτριώσεις βασίζονται στον νόμο για τη νομιμοποίηση του 2015, βάσει του οποίου το κράτος υποχρεούεται να καταγράψει όλες τις παράνομες εγκαταστάσεις στη Σερβία και να κινήσει τη διαδικασία νομιμοποίησής τους.

Ο νόμος ορίζει συντομότερες προθεσμίες για τις διαδικασίες εκτέλεσης της διαδικασίας απαλλοτρίωσης.

Ο νόμος ορίζει την υποχρέωση του δικαιούχου της απαλλοτρίωσης, πριν από την κατεδάφιση της οικοδομής, να εξασφαλίσει για τον ενοικιαστή διαμερίσματος δημόσιας ή κρατικής ιδιοκτησίας για απεριόριστο χρόνο, δηλαδή τον φορέα των δικαιωμάτων του μισθωτή στο απαλλοτριωμένο κτίριο κατοικιών ή διαμέρισμα ως ειδικό τμήμα του κτιρίου, χρήση άλλου επαρκούς διαμερίσματος σε δημόσια ιδιοκτησία με δικαιώματα ενοικίασης για απεριόριστο χρονικό διάστημα.

 

Τις τελευταίες ημέρες, η πρωθυπουργός, Άνα Μπρνάμπιτς, και η υπουργός εξόρυξης και ενέργειας, Ζοράνα Μιχάιλοβιτς, υπερασπίζονται το νόμο. Και οι δύο είπαν ότι οι τροποποιήσεις του νόμου περί απαλλοτριώσεων δεν εγκρίνονται λόγω του Rio Tinto, το οποίο προτείνεται κυρίως στις αρνητικές απαντήσεις σε αυτόν τον νόμο, αλλά για να πραγματοποιηθούν μεγάλα έργα, όπως αυτοκινητόδρομοι, σιδηρόδρομοι και αγωγοί φυσικού αερίου. πιο αποδοτικά.

 Ακόμη, αναφέρεται για πρώτη φορά απαλλοτρίωση γης, ακόμη και ιδιωτικής γης και ιδιωτικής περιουσίας, βάσει διεθνούς σύμβασης και στο πλαίσιο έργου που χαρακτηρίζεται ως έργο δημοσίου συμφέροντος ή εθνικής σημασίας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ακίνητο που ανήκει σε οποιονδήποτε μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο απαλλοτρίωσης – ανεξάρτητα από τη μορφή του ακινήτου, και η κυβέρνηση θα έχει το διακριτικό δικαίωμα να ανακηρύξει ορισμένα έργα ως έργα δημοσίου συμφέροντος.

Κάτι άλλο που οι ειδικοί βρίσκουν προβληματικό είναι ότι ο νόμος προβλέπει όλες τις διαδικασίες να γίνονται με συνοπτική διαδικασία, αλλά και τη σύντομη προθεσμία των πέντε ημερών κατά την οποία ο ιδιοκτήτης πρέπει να διαπιστώσει εάν συμφωνεί με την απαλλοτρίωση. Αν κάποιος αρνηθεί να παραιτηθεί από την περιουσία του, μπορεί να υποβάλει μήνυση, δηλαδή να κινήσει διαφορά στο Διοικητικό Δικαστήριο. Ωστόσο, ακόμη και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η περιουσία μπορεί να τους αφαιρεθεί, επειδή μια δικαστική διαδικασία δεν αναβάλλει τη διαδικασία εκτέλεσης.

ΜΜ-29.11.2021-Πηγή: eKapija

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov