Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

COP 26 (Γλασκώβη, 31 Οκτωβρίου-12 Νοεμβρίου 2021)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 22/11/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία του περιβάλλοντος (COP 26) διεξήχθη στην Γλασκώβη, από την 31η Οκτωβρίου μέχρι την 12η Νοεμβρίου 2021.

Η πρώτη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από μεγαλόπνοες δεσμεύσεις, προς επίτευξη του στόχου διατήρησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς κελσίου. Ο Καναδάς υπέγραψε δεσμεύσεις για την αναστροφή της αποδάσωσης μέχρι το 2030, την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τον τερματισμό χρηματοδότησης έργων πετρελαίου και φυσικού αερίου στο εξωτερικό. Τις εντυπώσεις κέρδισε η Επαρχία του Κεμπέκ, η οποία ανακοίνωσε την απόφασή της να τερματίσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στο έδαφός της.

Κατά τη δεύτερη εβδομάδα, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε ζητήματα που τέθηκαν κατά τις επίσημες διαπραγματεύσεις, όπως: διατήρηση του στόχου περιορισμού της υπερθέρμανσης, οριστικοποίηση των κανόνων της Συμφωνίας των Παρισίων (άρθρο 6),  καθώς και διάθεση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ως αντιστάθμισμα για τις καταστροφές που προκαλούνται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Στο τέλος της συνόδου, υπεγράφη κείμενο, στο οποίο περιγράφονται τα θέματα που συζητήθηκαν και οι αποφάσεις που ελήφθησαν. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται η σταδιακή κατάργηση των επιδοτήσεων άνθρακα και ορυκτών καυσίμων.

Στο πλαίσιο της συνόδου, ο Πρωθυπουργός του Καναδά, κ. Justin Trudeau, ανακοίνωσε τα μέτρα που πρόκειται να λάβει η κυβέρνησή του, προκειμένου να μηδενίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα χρηματοδότησης προς τα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη, με σκοπό τη μετάβασή τους στη λεγόμενη καθαρή οικονομία (clean economy). Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στις ακόλουθες επίσημες ηλεκτρονικές σελίδες:

https://pm.gc.ca/en/news/news-releases/2021/11/02/prime-minister-trudeau-concludes-productive-united-nations-climate

https://www.canada.ca/en/services/environment/weather/climatechange/canada-international-action/un-climate-change-conference/cop26-summit.html

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο Καναδάς βρίσκεται μεταξύ των χωρών που απέχουν πολύ από το να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί ανησυχητικά κατά τουλάχιστον 2,4 οC, ξεπερνώντας τα προβιομηχανικά επίπεδα μέχρι το τέλος του αιώνα.

Στις ίδιες διαπιστώσεις καταλήγει και ο Ομοσπονδιακός Επίτροπος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, κ. Jerry DeMarco (https://www.oag-bvg.gc.ca). Στην Έκθεσή του, την οποία παρουσίασε σε συνέντευξη τύπου, την 25η Νοεμβρίου 2021 (https://www.oag-bvg.gc.ca/internet/English/parl_cesd_202111_05_e_43898.html),  επισημαίνει τη φθίνουσα πορεία του Καναδά, μεταξύ των χωρών G7, ως προς τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από το 2015, ημερομηνία ανάληψης εξουσίας από το κόμμα των Φιλελευθέρων. Σημειώνει, δε, ότι η εξαγορά αγωγού πετρελαίου και το σχέδιο ανακούφισης της πληγείσας από την πανδημία βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου συνιστούν ενέργειες που αντιβαίνουν στην υλοποίηση των στόχων της Κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov