Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Επενδυτικό Φόρουμ Δυτικών Βαλκανίων (Western Balkans 6 Chamber Investment Forum - WB6 CIF)-Παρουσίαση έκθεσης προόδου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΣΕΡΒΙΑ
Ημερομηνία: 14/12/2021
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βελιγραδίου
Κείμενο:

Διακτυακή παρουσίαση πραγματοποιήθηκε (14.12.21) με συντονίστρια την κα Tatjana Shterjova Dushkovska, Γενική Γραμματέας του WB6 CIF.
Εισαγωγική ομιλία πραγματοποίησε ο κ. Mihailo Vesovic, Διευθυντής του Τμήματος Στρατηγικής Ανάλυσης, Υπηρεσιών και Διεθνοποίησης του Εμπ. & Βιομ. Επιμελητρίου της Σερβίας.
Μετά τις εισαγωγικές παρατηρήσεις ακολούθησε παρουσίαση της έκθεσης, από τον κ. Bojan Stanic, Οικονομικός Αναλυτής του WB6 CIF.
Το WB6 CIF είναι μια κοινή πρωτοβουλία εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Κοσσυφοπέδιο, τη Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, τα οποία δημιούργησαν μια πλατφόρμα συνεργασίας το 2017 με στόχο τη συνεργασία της επιχειρηματικής κοινότητας στην περιοχή, τη διευκόλυνση των διεπιχειρηματικών επαφών και την προώθηση της ευρύτερης περιοχής ως επενδυτικού προορισμού. Το WB6 CIF αντιπροσωπεύει περίπου 350.000 εταιρείες, κυρίως μικρομεσαίες και αποτελεί το επιχειρηματικό σκέλος στο πλαίσιο της διαδικασίας του Βερολίνου με στόχο την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Αυτή η έκθεση παρουσιάζει τις εκτιμήσεις της επιχειρηματικής κοινότητας για την αξιολόγηση των δυνατοτήτων της κοινής αγοράς αντλώντας διδάγματα από την κοινή περιφερειακή αγορά των Δυτικών Βαλκανίων.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της έκθεσης προόδου είναι τα εξής:


1. Κατά το 2021 δεν σημειώθηκε σχεδόν καμία πρόοδος βάσει του σχεδίου δράσης για την κοινή περιφερειακή αγορά, το οποίο θα οδηγούσε σε μείωση του μέσου όρου χρόνου αναμονής στα σημεία διέλευσης των συνόρων (Border Crossing Points) εντός των Δυτικών Βαλκανίων και προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ.


2. Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στην επέκταση των πράσινων γραμμών/διαδρόμων (green lanes/corridors) στα BCP με τα Κ-Μ της ΕΕ καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι οι μεγαλύτεροι μέσοι χρόνοι αναμονής εντοπίζονται σε αυτά τα σημεία*.

3. Η υψηλή συχνότητα μεταφοράς δείχνει ότι υπάρχει ανάγκη για άνοιγμα επιπλέον BCP με Ουγγαρία, Κροατία, Βουλγαρία και Ελλάδα.


4. Η έλλειψη συντονισμού εξακολουθεί να αποτελεί ζήτημα μεταξύ των υπηρεσιών συνοριακού ελέγχου, καθώς υπάρχουν μεγάλες διαφορές στο ωράριο εργασίας των τελωνειακών υπηρεσιών καθώς και των υπηρεσιών φυτοϋγειονομικών και κτηνιατρικών επιθεωρήσεων εντός των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων.


5. Η διέλευση κατά προτεραιότητα για ευπαθή αγαθά (κυρίως τρόφιμα) που υπάρχουν στο σύστημα Green Lanes δεν λειτουργεί το ίδιο σε όλες τις συνοριακές διελεύσεις και η λειτουργικότητά τους θα πρέπει να βελτιωθεί περαιτέρω.


6. Επιπρόσθετη καθυστέρηση προκαλείται λόγω μη τήρησης των υπογεγραμμένων διμερών συμφωνιών για την αναγνώριση φυτοϋγειονομικών πιστοποιητικών και κτηνιατρικών πιστοποιητικών, με αποτέλεσμα επιπρόσθετων ποιοτικών έλεγχων από τη χώρα εισαγωγής και πρόσθετο περιττό κόστος (περίπου 200 ευρώ ανά φορτηγό).


7. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στο θέμα της δυνατότητας ηλεκτρονικής υποβολής εγγράφων αντί της τρέχουσας πρακτικής όπου μόνο τα έντυπα έγγραφα γίνονται δεκτά ως έγκυρα– οι εταιρείες προτρέπουν αυτό να εφαρμοστεί σε εύθετο χρόνο.
Την εν λόγω Έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην παρακάτω ιστοσελίδα:
https://www.wb6cif.eu/wp-content/uploads/2021/12/WB6CIF-Key-Areas-CRM-KPI-3-12-2021-final.pdf 

* Μέσος χρόνος αναμονής(Σεπτέμβριος 2021): Εξερχόμενα φορτία: WB6 με ΕΕ : 152 λεπτά/ Μεταξύ των χωρών WB6: 72 λεπτά. Εισερχόμενα φορτία: WB6 με ΕΕ : 98 λεπτά/ Μεταξύ των χωρών WB6: 65 λεπτά

 

ΜΜ-14.12.21

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov