Κείμενο: |
Στις 16.9.2021, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δημοσίευσε μία σειρά νέων Εθνικών Προτύπων Ασφάλειας Τροφίμων, μεταξύ των οποίων και τα ενδιαφέροντος για την χώρα μας «GB 29921-2021: Όρια Παθογόνων στα Προσυσκευασμένα Τρόφιμα» (τέθηκε σε ισχύ στις 22.11.2021), «GB 31607-2021: Όρια Παθογόνων στα Έτοιμα προς Κατανάλωση Χύδην Τρόφιμα» (θα τεθεί σε ισχύ στις 7.3.2022) και «GB 31604.8-2021: Καθορισμός Συνολικής Μετανάστευσης Υλικών και Αντικειμένων σε Επαφή με Τρόφιμα» (θα τεθεί σε ισχύ στις 7.3.2022).
Ειδικότερα, το GB 29921-2021 αποτελεί το νέο Εθνικό Πρότυπο, το οποίο αντικατέστησε το «GB 29921-2013: Μέγιστα Επίπεδα Παθογόνων Βακτηριδίων στα Τρόφιμα». Όπως είναι προφανές από τον τίτλο του, το GB 29921-2021 αφορά μόνο στα προσυσκευασμένα τρόφιμα, συνεπώς, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που παρουσιάζεται με την αντικατάσταση του GB 29921-2013, δημιουργήθηκε το νέο Εθνικό Πρότυπο GB 31607-2021, το οποίο αφορά στα χύδην, έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Σημειώνεται ότι, το GB 29921-2021 καθορίζει νέες προδιαγραφές για δύο (2) νέες κατηγορίες τροφίμων, ήτοι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα προσυσκευασμένα τρόφιμα για ειδικούς διατροφικούς σκοπούς.
Πλην τούτων, στο GB 31604.8-2021 περιέχονται τρεις (3) σημαντικές διαφορές, σε σχέση με το σήμερα ισχύον αντίστοιχο Εθνικό Πρότυπο.
- Κατ’ αρχάς, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του, καθώς προστίθεται ένα νέο κεφάλαιο για τον καθορισμό της συνολικής μετανάστευσης στην περίπτωση του ελαιολάδου, με ειδικές μεθόδους εργαστηριακών δοκιμών που περιλαμβάνουν συγκεκριμένα αντιδραστήρια, υλικά, συσκευές, εξοπλισμό, διαδικασίες κλπ.
- Επίσης, η νέα εκδοχή του εν λόγω Εθνικού Προτύπου θέτει αυστηρότερες απαιτήσεις, όσον αφορά στην ακρίβεια των μετρήσεων. Ειδικότερα, αντί απλώς να προβλέπεται ότι η απόλυτη διαφορά μεταξύ των αποτελεσμάτων των μετρήσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20% του αριθμητικού μέσου όρου αυτών, προσδιορίζονται δύο (2) διαφορετικοί δείκτες ακριβείας οι οποίοι και πάλι βασίζονται στα αποτελέσματα των μετρήσεων.
- Τέλος, το νέο Εθνικό Πρότυπο εισάγει δύο μεθόδους (μέθοδος της ξήρανσης υπό κενό και μέθοδος της συνεχούς υγρασίας) για τον έλεγχο της ευαισθησίας του δείγματος στο νερό. Σε περίπτωση που το δείγμα δείξει ευαισθησία στο νερό, απαιτείται η ανάλογη προσαρμογή της περιεκτικότητάς του σε νερό, πριν ή μετά την εργαστηριακή δοκιμή μετανάστευσης, προκειμένου να διασφαλισθεί η ακρίβεια των αποτελεσμάτων.
Τα υπόλοιπα νέα Εθνικά Πρότυπα που ανακοινώθηκαν από την NHC και θα τεθούν σε ισχύ στις 7.3.2022 ήταν:
α/α
|
Τίτλος
|
1
|
GB 19295-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Προϊόντα και προπαρασκευασμένα τρόφιμα ταχείας ψύξης από σιτάλευρο και ρύζι
|
2
|
GB 1886.349-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Πρόσθετο τροφίμων γλουταραλδεΰδη (glutaralum)
|
3
|
GB 1886.350-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Πρόσθετο τροφίμων υποξείδιο του αζώτου
|
4
|
GB 1886.351-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Πρόσθετο τροφίμων α-κυκλοδεξτρίνη
|
5
|
GB 1886.352-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Πρόσθετο τροφίμων β-κυκλοδεξτρίνη
|
6
|
GB 1886.353-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Πρόσθετο τροφίμων γ-κυκλοδεξτρίνη
|
7
|
GB 1886.354-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Πρόσθετο τροφίμων 3-[(4-αμινο-2, 2-διοξειδο-1Η-2, 1, 3-βενζοθειαδιαζιν-5-υλ)οξυ]-2,2-διμεθυλ-Ν-προπυλοπροπαναμίδη
|
8
|
GB 1903.52-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Ουσία θρεπτικού εμπλουτισμού (nutritional fortification) χλωριούχος αιαμίνη (hemin chloride)
|
9
|
GB 1903.53-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Ουσία θρεπτικού εμπλουτισμού Δ-Παντοθενικό Ασβέστιο
|
10
|
GB 1903.54-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Ουσία θρεπτικού εμπλουτισμού διτρυγική χολίνη
|
11
|
GB 5009.17-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Καθορισμός συνολικού υδραργύρου και οργανικού υδραργύρου στα τρόφιμα
|
12
|
GB 5009.265-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Καθορισμός πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στα τρόφιμα
|
13
|
GB 5009.283-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Καθορισμός αζωδικαρμποναμίδης στα τρόφιμα
|
14
|
GB 5009.283-2021 Εθνικό Πρότυπο Ασφάλειας Τροφίμων: Καθορισμός βανιλλίνης, μεθυλοβανιλλίνης, αιθυλοβανιλλίνης και κουμαρίνης στα τρόφιμα
|
|