Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

1. Επισκόπηση καναδικής οικονομίας (9.2.2022)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 10/02/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Στο πλαίσιο διαδικτυακής ημερίδας που διοργάνωσε το Ελληνο-Καναδικό Επιμελητήριο του Μόντρεαλ, (HBOT) την 9η Φεβρουαρίου 2022,  πραγματοποιήθηκε επισκόπηση της καναδικής οικονομίας από τον κ. Pierre Cleroux, Αντιπροέδρο και Οικονομικό Διευθυντή της εποπτευόμενης από το Υπουργείο Βιομηχανίας Τράπεζας Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Καναδά «BDC» (Banque de développement du Canada). Ο κ. Cleroux εστίασε κυρίως σε τρία σημεία, ήτοι:

 Α. Ρυθμός ανάπτυξης: Ο ρυθμός ανάπτυξης της καναδικής οικονομίας κατά το 2021 διαμορφώθηκε σε ποσοστό 4,6%, ενώ το 2022 αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5%, κυμαινόμενος στα επίπεδα προ πανδημίας. Καθώς το τέταρτο κύμα κορωνοϊού πλησιάζει στο τέλος του, μπορεί να λεχθεί ότι ο οικονομικός αντίκτυπος της Όμικρον είναι έντονος σε ορισμένους τομείς, κυρίως στην εστίαση και τα καταλύματα, και λιγότερο έντονος σε λοιπούς τομείς. Η καναδική οικονομία ανακάμπτει σταθερά, ενώ αναμένεται περαιτέρω βελτίωση με την άρση των περιοριστικών μέτρων, η οποία δικαιολογείται από τη μείωση των κρουσμάτων και το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού (78%).

Η ανάπτυξη της καναδικής οικονομίας, κατά τον κ. Cleroux, βασίζεται σε τρεις πυλώνες: α) κατανάλωση, β) εξαγωγές και γ) αγορά ακινήτων.

Ειδικότερα, η κατανάλωση ακολουθεί ανοδική πορεία. Το διαθέσιμο εισόδημα των Καναδών έχει αυξηθεί, σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη. Επιπλέον, λόγω της πανδημίας, υπήρξε μεγάλο ποσοστό αποταμίευσης στον πληθυσμό, γεγονός που επιτρέπει την αύξηση των καταναλωτικών δαπανών.

Οι καναδικές εξαγωγές ανακάμπτουν. Τον Δεκέμβριο του 2021 έφτασαν τα 57,1 δισεκατομμύρια δολλάρια, έναντι 32,9 δισ. $ τον Απρίλιο του 2020.

Η αγορά ακινήτων ανθεί, καθώς οι τιμές παραμένουν υψηλές. Η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, συμβάλλει στην αύξηση των τιμών. Επίσης, σημαντική παράμετρος είναι η άνοδος των τιμών στα δομικά υλικά, που καθιστούν υψηλό το κόστος των κατασκευών.

Β. Πληθωρισμός: Ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, διαμορφούμενος στο 4,8% τον Δεκέμβριο 2021. Ωστόσο, η BDC  θεωρεί ότι πρόκειται για παροδική στρέβλωση της αγοράς και ότι θα υποχωρήσει στο 3%μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων αναμένεται να συμβάλει η αύξηση του βασικού επιτοκίου, όπως ανακοίνωσε τον Ιανουάριο η Κεντρική Τράπεζα του Καναδά. Η διατήρηση του επιτοκίου σε χαμηλά επίπεδα δεν είναι πρόσφορη πλέον, καθώς η καναδική οικονομία έχει ανακάμψει και δεν χρειάζεται τόνωση. Η αύξησή του θα είναι σταδιακή και εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε περίπου 1% μέχρι το τέλος του 2022 και σε 2% μέχρι το τέλος του 2023.  

Ένας άλλος λόγος που δικαιολογεί το υψηλό ποσοστό πληθωρισμού είναι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που ταλαιπωρούν πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον Καναδά. Υπάρχει μεγάλη ζήτηση προϊόντων, χωρίς δυνατότητα αντίστοιχης κάλυψης.

Άλλος παράγοντας που επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις είναι η έλλειψη εργατικού δυναμικού. Παρατηρείται μεγάλη δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού από το 60% των καναδικών εταιρειών. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που δεν θα επιλυθεί σύντομα, καθώς, λόγω της πανδημίας, μειώθηκε το ποσοστό έλευσης νέων μεταναστών στη χώρα, με αποτέλεσμα τη μη αναμενόμενη ενίσχυση του εργατικού δυναμικού.

Γ. Περιβαλλοντική πολιτική: Στόχος του Καναδά είναι η σταδιακή μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%-45% μέχρι το 2030, με αφετηρία το 2005. Μακροπρόθεσμα, υφίσταται ο στόχος των μηδενικών εκπομπών (net zero emissions) μέχρι το 2050. Σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης διαφαίνονται στον τομέα των ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς (electrification of transport) και στον τομέα παραγωγής υδρογόνου.

Βεβαίως η εικόνα ενδέχεται περαιτέρω να αλλάξει λόγω των ανακατατάξεων που προκαλεί η ουκρανική κρίση.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov