Search

Facebook

Linkedin

twitter - x

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Ημερίδα για τα κρίσιμα ορυκτά και τη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Καναδά (16.2.2022)
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 16/02/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Από το διαδικτυακό σεμινάριο, που διοργάνωσε το Ευρωπαϊκό Εμπορικό Επιμελητήριο (EUCCAN, www.euccan.com), σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά, με θέμα: ΕΕ:  «Εταίρος του Καναδά προς τη διαφοροποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας» (The EU: Canada’s Partner for Supply Chain Diversification), την 16η Φεβρουαρίου 2022, συγκρατούνται τα ακόλουθα:

α. Τον Ιούνιο 2021, υπεγράφη στρατηγική συνεργασία μεταξύ ΕΕ και Καναδά στον τομέα των κρίσιμων ορυκτών (ΕU-Canada strategic partnership on raw materials), αναβαθμίζοντας την ήδη υφιστάμενη σχέση μεταξύ των δύο εταίρων. Συμφωνήθηκε η από κοινού προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων στο πλαίσιο ανάπτυξης μιας ασφαλούς, ανθεκτικής και βιώσιμης εφοδιαστικής αλυσίδας. Η ΕΕ και ο Καναδάς επικεντρώνονται στη συνεργασία στους τομείς επιστημών, τεχνολογίας και καινοτομίας. Η στρατηγική συνεργασία είναι απαραίτητη τώρα όχι μόνο λόγω της μετάβασης σε μια εποχή χωρίς διοξείδιο του άνθρακα, αλλά και λόγω της αναγκαιότητας διαφοροποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας, ώστε να μην υπάρχει εξάρτηση από την Κίνα. Με αυτόν τον τρόπο, αναμένεται να δοθεί περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη του ανταγωνισμού και κατ΄ επέκταση σημαντική ενίσχυση της καινοτομίας.

β. Η Ευρώπη αποτελεί επιτυχημένο παράδειγμα μετάβασης από την τεχνολογία εσωτερικής καύσης (internal combustion) στην ηλεκτροδότηση οχημάτων (electrification). Η Ευρώπη δημιούργησε ένα θεσμικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο ιδιαίτερα ισχυρό, στο πλαίσιο του οποίου είναι δυνατή η πρόσβαση στην εν λόγω αγορά όλων των κρατών μελών, ακόμη και των πιο μικρών, όπως η Ελλάδα που διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό. Κατάφερε επίσης να φέρει σε επαφή όλους του εμπλεκόμενους φορείς. Αντίθετα, ο Καναδάς δεν έχει ενοποιημένη βιομηχανική στρατηγική. Έχει μεμονωμένους συνεργάτες, χωρίς να έχει πρόσβαση σε μία πλήρη εφοδιαστική αλυσίδα. Το πρόβλημα δεν είναι τα κρίσιμα ορυκτά, αλλά η οικοδόμηση μιας κυκλικής, ανθεκτικής και ρωμαλέας (circular, resilient, robust) εφοδιαστικής αλυσίδας. Προς επίτευξη του στόχου, απαραίτητο είναι να έρθουν σε επαφή και σε συνεννόηση όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, ήτοι πανεπιστημιακοί, βιομηχανία και κυβερνήσεις. Στη στρατηγική συνεργασία ΕΕ-Καναδά, ο Καναδάς μπορεί να προσφέρει την τεχνογνωσία που διαθέτει στον εξορυκτικό τομέα, τα αποθέματα κρίσιμων ορυκτών, την πρόσβαση στην αμερικανική αγορά, καθώς και τις υποδομές επεξεργασίας των κρίσιμων ορυκτών.

γ. Η ΕΕ και ο Καναδάς αποδίδουν μεγάλη σπουδαιότητα στη μεταξύ τους συνεργασία  σε θέματα κρίσιμων ορυκτών και στην ανάληψη κοινών δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σημαντική η συμμετοχή ενδιαφερόμενων ευρωπαϊκών εταιρειών στην διεθνή έκθεση κρίσιμων ορυκτών «PDAC» (www.pdac.ca/convention) που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο με φυσική παρουσία, από 13 έως 15 Ιουνίου και διαδικτυακά από 28-29 Ιουνίου 2022, με συμμετοχή της ΕΕ κατά τις πρώτες τρεις ημέρες.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov