Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Καναδάς-Ηνωμένο Βασίλειο: Έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 28/03/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Κατόπιν συνομιλιών που είχε στην Οττάβα η καναδή Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Προώθησης Εξαγωγών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Οικονομικής Ανάπτυξης, κα Mary Ng, με τη βρετανίδα Υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, κα Anne-Marie Trevelyan, ανακοινώθηκε, σε κοινή συνέντευξη τύπου την 24η Μαρτίου 2022 (https://www.youtube.com/watch?v=HPGaTnSJgpY), η έναρξη επισήμων διαπραγματεύσεων για τη σύναψη συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου μεταξύ Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία θα διαδεχθεί την προσωρινή συμφωνία «Canada-U.K. Trade Continuity Agreement-TCA» (https://www.parl.ca/DocumentViewer/en/43-2/bill/C-18/royal-assent).  

Η κα Ng ανέφερε ότι το 2021 το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο τρίτος σπουδαιότερος εμπορικός εταίρος του Καναδά σε προϊόντα και υπηρεσίες. Με την ομόλογό της συζητήσανε εκτενώς για τη σπουδαιότητα προώθησης του διεθνούς εμπορίου και ενίσχυσης των αλυσίδων εφοδιασμού. Στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα ενισχυθεί, μεταξύ άλλων, ο ρόλος των γυναικών και των αυτοχθόνων πληθυσμών, ενώ παράλληλα θα δοθεί έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επιπλέον, θα υιοθετηθεί μια προοδευτική ατζέντα με υψηλά πρότυπα για το περιβάλλον και την εργασία, ενισχύοντας παράλληλα τις επιχειρήσεις που θα επωφεληθούν από τις ρυθμίσεις για το ψηφιακό εμπόριο.

Η κα Trevelyan δήλωσε ότι ο Καναδάς είναι ένας από τους στενότερους συμμάχους του Ηνωμένου Βασιλείου και συμφώνησε με την κα Ng για την ύπαρξη μακροχρόνιων και ισχυρών πολιτιστικών και οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών. Η νέα συμφωνία ελευθέρου εμπορίου αναμένεται να χαράξει μια προοδευτική εμπορική πολιτική, η οποία θα ενισχύσει έτι περαιτέρω τις δύο οικονομίες. Σημείωσε, δε, ότι κατά το 2020 ο όγκος διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 19 δισεκατομμύρια λίρες.  Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ενίσχυση των νεοφυών επιχειρήσεων στον τεχνολογικό τομέα, καθώς και στους τομείς α) έρευνας και ανάπτυξης και β) ψηφιακών χρηματοοικονομικών και νομικών υπηρεσιών. Η κα Trevelyan σημείωσε ότι το ΗΒ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο και σχεδόν το ήμισυ αυτών κατευθύνεται στον Καναδά. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό να συμπεριληφθούν στη νέα συμφωνία διατάξεις για το ψηφιακό εμπόριο που θα διευκολύνουν τις συναλλαγές και θα δώσουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές, κατά το πρότυπο ενδεχομένως της συμφωνίας για την ψηφιακή οικονομία που έχει συναφθεί μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Σιγκαπούρης. Επίσης, με τη νέα συμφωνία αναμένεται να ενισχυθεί η πολιτική για επίτευξη μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050, μέσω ανταλλαγής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από ηλεκτρικά οχήματα έως δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα. Επιπλέον, αναμένεται να δημιουργηθούν νέες εμπορικές και επενδυτικές ευκαιρίες για τις γυναίκες. Τέλος, η κα Trevelyan εξέφρασε την πεποίθηση ότι, υπό τη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, η νέα συμφωνία θα ενισχύσει τους συμμαχικούς δεσμούς με τον Καναδά.

Από τα ως άνω προκύπτει η σπουδαιότητα που αποδίδουν οι δύο χώρες στην έναρξη των επισήμων διαπραγματεύσεων, καθώς και η δέσμευσή τους για την εντατικοποίηση τους, προκειμένου να επιτευχθεί η σύναψη μιας σύγχρονης εμπορικής συμφωνίας, ανταποκρινόμενης στις νέες απαιτήσεις του επιχειρείν, εντός δύο ετών.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov