Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Ομοσπονδιακός Προϋπολογισμός 2022-2023
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΚΑΝΑΔΑΣ
Ημερομηνία: 12/04/2022
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Οττάβας
Κείμενο:

Την 7η Απριλίου 2022, η κα Chrystia Freeland, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών, παρουσίασε τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό δημοσιονομικού έτους 2022-2023. Πρόκειται για τον δεύτερο που παρουσιάζει ως Υπουργός Οικονομικών και τον πρώτο μετά τις εκλογές του φθινοπώρου, όπου παρέμεινε στον υπουργικό της θώκο. Το πλήρες κείμενο είναι διαθέσιμο στην ακόλουθη ιστοσελίδα: https://budget.gc.ca/2022/home-accueil-en.html.

Ο Προϋπολογισμός διαρθρώνεται σε 9 κεφάλαια. Από την αποτύπωση της πορείας της καναδικής οικονομίας, η οποία προτάσσεται και αναλύεται περαιτέρω στο πρώτο παράρτημα, συγκρατείται, ενδεικτικά, το γεγονός ότι έχει σημειωθεί ισχυρή ανάκαμψη. Το πραγματικό ΑΕΠ, ως καταγράφεται, επέστρεψε στα προ πανδημίας επίπεδα, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Επιπλέον, ο ρυθμός ανάκαμψης των θέσεων εργασίας (jobs recovery) είναι ο μεγαλύτερος εντός της ομάδας G7. Ωστόσο, οι επιπτώσεις της πανδημίας εξακολουθούν να γίνονται αισθητές από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις (προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, εξ αποστάσεως εργασία, επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση της οικονομίας). Τα έκτακτα οικονομικά μέτρα που έλαβε η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση κατάφεραν να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά των νοικοκυριών, να στηρίξουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας και να διατηρήσουν σε λειτουργία μικρές επιχειρήσεις. Η πιο σημαντική πηγή αβεβαιότητας που θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στον Καναδά είναι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ήδη έχει οδηγήσει σε άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων και σε επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής προοπτικής. Οι υψηλότερες τιμές εμπορευμάτων και οι πρόσθετες διαταραχές της προσφοράς αναμένεται να επιδεινώσουν τις πληθωριστικές πιέσεις που έχουν ήδη παρατηρηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Με αυτά τα δεδομένα, ο Καναδάς οφείλει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μακροχρόνιες προκλήσεις και να προσαρμοστεί στη νέα παγκόσμια οικονομική δυναμική, αναφερόμενη στον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας στην καναδική οικονομία και τα προβλήματα που ανακύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.  Σε αυτό το πλαίσιο, ο προϋπολογισμός του 2022 λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος, ικανού να προσελκύει νέες επενδύσεις που κρίνονται απαραίτητες για την τόνωση της καναδικής οικονομίας, να δημιουργήσει νέες, καλά αμειβόμενες, θέσεις εργασίας και να ενισχύσει την ανάπτυξη της μεσαίας τάξης. 

Κατά το δ΄ τρίμηνο 2021, η καναδική οικονομία σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη, της τάξης του 6,7%. Πρόκειται για τον δεύτερο ισχυρότερο ρυθμό ανάπτυξης εντός της ομάδας G7. Παράλληλα η ύφεση λόγω της πανδημίας έχει φανερά υποχωρήσει και μάλιστα ταχύτερα από το ρυθμό ανάκαμψης κατά τις προηγούμενες περιόδους ύφεσης (1981-1982, 1990-1991, 2008-2009).

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού αναμένεται να διαμορφωθεί σε 58,4% ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά το οικονομικό έτος 2022-2023, αισθητά μειωμένο σε σύγκριση με το έλλειμμα προϋπολογισμού 2021-2022.

Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί σε 4,2% ως ποσοστό του ΑΕΠ και ο πληθωρισμός να περιοριστεί σε 2,4% εντός του 2022.

Τα σημαντικότερα σημεία στα οποία εστιάζει ο νέος προϋπολογισμός είναι επιγραμματικά τα ακόλουθα:

Α. Πιο προσιτή στέγαση (Making housing more affordable)

Σύμφωνα με το νέο προϋπολογισμό, προβλέπεται δημιουργία αφορολόγητου λογαριασμού ταμιευτηρίου για όσους επιθυμούν την αγορά πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 40.000 δολλαρίων.

Σε επίπεδο δήμων, προβλέπεται διάθεση 4 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, σε βάθος πενταετίας, μέσω δημιουργίας ενός ταμείου, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός κατασκευής κατοικιών. Στόχος είναι η κατασκευή 100.000 νέων οικιστικών μονάδων κατά τα επόμενα πέντε έτη. Στο πλαίσιο της λεγόμενης «πρωτοβουλίας ταχείας στέγασης», προβλέπεται διάθεση 1,5 δισ. δολλαρίων για την κατασκευή, εντός δύο ετών, 6.000 νέων κατοικιών για αστέγους.

B. Ισχυρή, αναπτυσσόμενη και ανθεκτική οικονομία (A strong, growing and resilient economy)

Με στόχο την ανάπτυξη μιας ισχυρής, αναπτυσσόμενης και ανθεκτικής οικονομίας, ο προϋπολογισμός προβλέπει τη διάθεση 3,8 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την ανάπτυξη του τομέα κρίσιμων ορυκτών. Αποφασισμένη να διατηρήσει τη θέση της στον αγώνα δρόμου  για την ηλεκτροδότηση των μέσων μεταφοράς και να ξεχωρίσει σε τομείς όπως η αεροδιαστημική και η τεχνολογία πληροφοριών, η καναδική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση εισφέρει 3,8 δισεκατομμύρια δολλάρια σε οκτώ έτη, ώστε να εφαρμόσει την πρώτη Στρατηγική Κρίσιμων Ορυκτών του Καναδά για την εκμετάλλευση κρίσιμων ορυκτών που είναι απαραίτητα σε οτιδήποτε, από τηλέφωνα μέχρι αεροπλάνα.

Στο νέο προϋπολογισμό προτείνεται η σύσταση Ταμείου Ανάπτυξης του Καναδά για την προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων από τον ιδιωτικό τομέα με στόχο την επίτευξη σημαντικών στόχων εθνικής οικονομικής πολιτικής: α. Μείωση εκπομπών ρύπων και συμβολή στην επίτευξη των κλιματικών στόχων του Καναδά. β. Διαφοροποίηση οικονομίας και ενίσχυση των εξαγωγών,  επενδύοντας στην ανάπτυξη βιομηχανιών χαμηλών εκπομπών άνθρακα και νέων τεχνολογιών σε νέους και παραδοσιακούς τομείς της βιομηχανικής βάσης του Καναδά και γ. αναδιάρθρωση κρίσιμων αλυσίδων εφοδιασμού σε τομείς σημαντικούς για τη μελλοντική ευημερία του Καναδά, συμπεριλαμβανομένου του τομέα φυσικών πόρων.

O προϋπολογισμός προβλέπει την περαιτέρω ενίσχυση των καναδικών ομάδων καινοτομίας (innovation clusters), οι οποίες ξεκίνησαν το 2017 και έχουν συμβάλει στη δημιουργία επιτυχημένων και αναπτυσσόμενων οικοσυστημάτων καινοτομίας. Έχουν ήδη εγκριθεί περισσότερα από 415 έργα με 1.840 εταίρους, αξίας άνω των 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα εν λόγω έργα έχουν προκύψει από συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα και υλοποιούνται σε 11 επαρχίες.  Προκειμένου να αξιοποιηθεί έτι περαιτέρω το επιτυχημένο αυτό μοντέλο, προβλέπεται διάθεση 750 εκατομμυρίων δολαρίων σε έξι χρόνια, ξεκινώντας από το 2022-23, για την επέκταση των clusters σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, και παράλληλη ευθυγράμμισή τους με κυβερνητικές προτεραιότητες (καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αντιμετώπιση διαταραχών της εφοδιαστικής αλυσίδας).

Γ. Καθαρό περιβάλλον και ισχυρή οικονομία (Clean air and a strong economy)

Με γνώμονα την επίτευξη των στόχων του Καναδά για την κλιματική αλλαγή, προβλέπεται η διάθεση 2,6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, σε βάθος πενταετίας, για τη χρηματοδότηση μέτρου φορολογικής πίστωσης των επιχειρήσεων που επενδύουν σε δαπάνες για δέσμευση, χρήση και αποθήκευση άνθρακα ( (CCUS).

Δ. Δημιουργία καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας για τη μεσαία τάξη (Creating good middle class jobs)

Προβλέπεται διάθεση 30 δισεκατομμυρίων δολλαρίων, σε βάθος πενταετίας, για τη δημιουργία ενός συστήματος πρώιμης μάθησης και παιδικής φροντίδας σε εθνικό επίπεδο, επέκταση του επιδόματος εργαζομένων (Canada Workers Benefit) σε ένα εκατομμύριο περισσότερα άτομα, 3 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση 500.000 νέων θέσεων εργασίας, θέσπιση κατώτατου ωρομισθίου σε 15 δολλάρια και νομοθετική ρύθμιση για χορήγηση αναρρωτικής άδειας 10 ημερών με αποδοχές.

Ε. Ηγετικός ρόλος του Καναδά σε παγκόσμιο επίπεδο (Canada’s leadership in the world)

ΣΤ. Ισχυρό σύστημα δημόσιας υγείας (Strong public health care)

Προβλέπεται διάθεση 5,3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για την υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος οδοντιατρικής φροντίδας, το οποίο θα ξεκινήσει φέτος με δικαιούχους παιδιά κάτω των 12 ετών και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε όλους τους Καναδούς κάτω των 18 ετών, ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες. Το εν λόγω πρόγραμμα, το οποίο θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή το 2025, περιορίζεται σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα μικρότερο των 90.000  δολλαρίων.

Ζ. Ενίσχυση της πολιτικής συμφιλίωσης με τους αυτόχθονες πληθυσμούς (Moving forward on reconciliation)

Η. Ασφαλείς και χωρίς αποκλεισμούς κοινότητες (Safe and inclusive communities)

Θ. Φορολογική δικαιοσύνη και αποτελεσματική διακυβέρνηση (Tax fairness and effective government)

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov