Search

Search Icon

search

header

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε τώρα για να λαμβάνετε άμεση ενημέρωση!

Ζητήστε τη δική σας προσωποποιημένη ενημέρωση σε ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση.

Έβδομη Πολωνο-Ελβετική Ημερίδα Καινοτομίας
Κατηγορίες κειμένου:
Χώρα αναφοράς: ΠΟΛΩΝΙΑ
Ημερομηνία: 11/10/2022
Συναπτόμενο αρχείο: Green_finance_in_Poland_PwC_ESG_report pl.pdf
Έκδοση: Γραφείο Ο.Ε.Υ. Βαρσοβίας
Κείμενο:

Την Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου τ.ε., πραγματοποιήθηκε η 7η Πολωνο-Ελβετική Ημερίδα Καινοτομίας (7th Polish-Swiss Innovation Day) στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Το θέμα της ήταν η καινοτομία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, η βιωσιμότητα και ο κλάδος Fintech.

Από την εκδήλωση συγκρατούμε τις εξής παρεμβάσεις:

Ο Πρέσβης της Ελβετίας στην Πολωνία χαιρέτισε την εκδήλωση και ανέφερε ως βασικά πλεονεκτήματα της χώρας του την ανοιχτή οικονομία της, το ανεξάρτητο νόμισμα και το ισχυρό νομοθετικό πλαίσιο για τον τομέα των χρηματοοικονομικών δραστηριοτήτων. Ακολούθως, ο κύριος Stepien, Διευθυντής παραρτήματος ελβετικής τράπεζας (UBS) στην Βαρσοβία και Πρόεδρος του Πολωνο-Ελβετικού Επιμελητηρίου, έθεσε το δίλημμα «κέρδος ή όφελος» ως στόχο για τις επιχειρήσεις και το δημόσιο τομέα.

Στη συνέχεια, ενδιαφέρουσα ήταν –μεταξύ άλλων- η τοποθέτηση της κυρίας Szwart από το Υπουργείο Οικονομικών, αρμόδιας για την ανάπτυξη της κεφαλαιαγοράς, ως προς τα μέσα που έχει το πολωνικό κράτος για να υιοθετήσει την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στον χρηματοοικονομικό τομέα. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι η Πολωνία έχει θέσει ως στόχο την σταδιακή κατάργηση της χρήσης μετρητών για τις συναλλαγές έως το 2027 και, σε αυτό το πλαίσιο, είναι από τις πρώτες χώρες που ανέπτυξε τα συστήματα ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών (e-banking). Μια ακόμα καινοτομία, είναι η ευρεία χρήση του συστήματος πληρωμών blik για μεταφορές χρημάτων και πληρωμή στο ηλεκτρονικό και φυσικό εμπόριο. Η κυρία Szwart ανέφερε ότι στοιχεία του πολωνικού συστήματος, όπως η αυτοματοποίηση, η καινοτομία και η εμπιστοσύνη που πηγάζει από τον αυστηρό έλεγχο, δημιουργούν φορολογικά κίνητρα στις εταιρείες, αλλά και εισροή εξειδικευμένου προσωπικού από τον τομέα πληροφορικής (ΙΤ) της Λευκορωσίας. Προς επίρρωση των παραπάνω, το Υπουργείο Οικονομικών μεριμνά, όσον αφορά στον χρηματοοικονομικό τομέα, για την παροχή φορολογικών κινήτρων, την επιμόρφωση των στελεχών, και τον πειραματισμό σε πράσινη και βιώσιμη καινοτομία μέσω περιβάλλοντος «regulatory sandbox» (δυνατότητα δοκιμαστικών εφαρμογών καινοτόμων προϊόντων ή υπηρεσιών σε μικρό, ελεγχόμενο αλλά πραγματικό περιβάλλον).

Επίσης, όσον αφορά στο ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο, η Πολωνία δηλώνει πρωτοπόρος στην υιοθέτηση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ωστόσο, ανώτερα στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζών που συμμετείχαν σε πάνελ συζητήσεων, ανέφεραν κάποια νομοθετικά κενά και αμφισημίες μεταξύ των δύο ευρωπαϊκών κανονισμών NFRD (Non Financial Reporting Directive) και SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) που δυσχεραίνουν την εναρμόνιση με την ενωσιακή νομοθεσία. Όπως σημειώθηκε, σε αντίθεση με την Αμερική, η οποία επικεντρώνεται στο κομμάτι του business, η Πολωνία εστιάζει ιδίως στη συμμόρφωση των εταιρειών και στις πράσινες επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να καταπολεμήσει και το φαινόμενο του ξεπλύματος εταιρειών μέσω κατ’επίφαση επενδύσεων στον πράσινο τομέα (greenwashing). Τέλος, στην ημερίδα παρουσιάστηκε μια συνοπτική και ενδιαφέρουσα έρευνα για την υιοθέτηση των πράσινων πολιτικών στον πολωνικό χρηματοπιστωτικό τομέα από γνωστή πολυεθνική εταιρεία, η οποία επισυνάπτεται.

exports Gefyres Ypourgeio logo 02highrez ktp 1 dark blue el exports gov